Παναγιώτης Χιώνης

Ονοματεπώνυμο: Παναγιώτης Χιώνης

Σωματείο: Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών

Πότε ξεκίνησες την ποδηλασία και τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε;

Την ποδηλασία την ξεκίνησα πριν περίπου τρία χρόνια. Αλλά με των πρωταθλητισμό άρχισα να ασχολούμαι τα τελευταία δύο χρόνια. Ο συναθλητής μου και φίλος μου Κοκοβίκας Αλέξης αλλά και ο προπονητής μου Μπακόπουλος Πέτρος που διέκρινε την αγάπη μου για το ποδήλατο με παρότρυναν να γραφτώ στον Π.Ο.Πατρών.

Είναι τελικά η ποδηλασία ολόκληρη -ή σχεδόν ολόκληρη- η ζωή σου;

Το ποδήλατο πραγματικά καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου αλλά μου αρέσει αυτό που κάνω και προσπαθώ να το κάνω όσο καλύτερα γίνεται. Σαν παιδί έχω και άλλα ενδιαφέροντα. Ο πρωταθλητισμός όμως ως γνωστόν απαιτεί θυσίες, αλλά εμένα δεν με πειράζει, μου αρέσουν τα δύσκολα.

Ποια από τις διακρίσεις που έχεις κατακτήσει όλα αυτά τα χρόνια, έχεις ξεχωρίσει και γιατί;

Ο τίτλος του Πρωταθλητή Ελλάδος είναι "βαρύς" σε όλα τα αγωνίσματα της ποδηλασίας. Πιστεύω όμως ότι το Πρωτάθλημα στο αγώνισμα της Ατομικής Χρονομέτρησης (το οποίο κατέκτησα φέτος) είναι που δείχνει πραγματικά την δυναμικότητα και το ταλέντο ενός αθλητή. Με έκανε να το ξεχωρίσω γιατί προετοιμάστηκα πάρα πολύ καλά με τη βοήθεια του προπονητή μου και ήθελα οι κόποι μας να ανταμειφθούν.

Τι θα επιθυμούσες να αλλάξει στην Ελληνική ποδηλασία;

Το επίπεδο που βρίσκεται η Ελληνική ποδηλασία τα τελευταία χρόνια είναι αξιοθρήνητο όσον αναφορά τα διοικητικά, οικονομικά κ.τ.λ. Ταλέντα υπάρχουν, προσπαθούν, αγωνίζονται άλλα χάνονται με την πάροδο του χρόνου και αυτό είναι κάτι που με λυπεί. Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι στο κομμάτι των εθνικών ομάδων θα υπάρξει περισσότερο μέλλον.

Πέραν των γνωστών στερήσεων που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό γενικότερα, εσύ θεωρείς ότι έχασες "κάτι", ακολουθώντας τον δρόμο που επέλεξες να διανύσεις;

Έχω διδαχτεί από την ιστορία του αθλητισμού ότι κανένας δεν έχει χάσει, εγώ γιατί ν' αποτελέσω εξαίρεση;

Tο όνειρό σου ως αθλητής πλέον, μέχρι ποιο σημείο φτάνει…;

Το όνειρό μου είναι να λάβω μέρος σε διεθνής αγώνες με απώτερο στόχο την συμμετοχή μου σε ολυμπιακούς αγώνες.

Τι ποδήλατο καβαλάς;

Δρόμου: IDEAL DELTA
MTB: SCOTT SCALE 60
Πίστας: IDEAL

Εκτός της ποδηλασία στην προσωπική σου ζωή με τι ασχολείσαι;

Το σχολείο μου, γενικά την γυμναστική, τους φίλους μου και την οικογένεια μου.