Tech tips & Tricks για ποδηλάτες

Ακολουθούν μερικά tips tricks για ποδηλάτες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και δε τους φοβίζει λίγος πειραματισμός. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει σήμανση του επιπέδου δυσκολίας σε κλίμακα 1 έως 10, όπου "1" είναι το ευκολότερο και "10" το δυσκολότερο. Καλό βόλι!

#1. Διόρθωση υψομετρικών στο Strava

Επίπεδο δυκολίας: 1
Απαιτούμενα: GPS-κοντέρ, προφίλ στο Strava.com
Προσοχή: Μη-αναστρέψιμη ενέργεια!

  • Αφού φορτώσετε τη διαδρομή σας στο Strava, κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Elevation (?)" που εμφανίζεται κάτω από τα υψομετρικά της διαδρομής σας.
  • Στο popup που θα εμφανιστεί, κάντε κλικ στο κουμπί "Correct Elevation". Σε λίγα λεπτά, το Strava θα υπολογίσει εκ νέου τα υψομετρικά της διαδρομής σας, βασιζόμενο σε λεπτομερή δεδομένα χαρτών GPS για τα σημεία απ' όπου περάσατε (δε χρειάζεται να παραμείνετε συνδεδεμένοι για να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός).
  • Τις περισσότερες φορές θα παρατηρήσετε πως τα πραγματικά -βάσει του Strava- υψομετρικά σας είναι περισσότερα απ' όσα είχε καταγράψει η συσκευή σας αρχικά. Συχνά όμως, παραμένουν περίπου ίδια ή μπορεί και να μειωθούν!
  • Αν δε σας αρέσει το νούμερο που προκύπτει μετά τη διόρθωση, δε μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε, η διόρθωση αυτή είναι οριστική και μη-αναστρέψιμη. Προσοχή λοιπόν, αν βρίσκεστε στην τελευταία μέρα ενός Strava Climbing Challenge και το ολοκληρώνετε οριακά, καλύτερα να μη βασιστείτε σε αυτή τη μέθοδο για να το κερδίσετε.

Γιατί χρειάζεται; Τα περισσότερα δημοφιλή GPS-κοντέρ χρησιμοποιούν βαρομετρικό αλτίμετρο για τον υπολογισμό των υψομετρικών. Τα υψομετρικά δεδομένα που καταγράφονται κατ' αυτό τον τρόπο δε θεωρούνται τόσο ακριβή όσο αυτά που υπάρχουν καταχωρημένα σε βάσεις με υψομετρικά στοιχεία από ακριβείς μετρήσεις. Έτσι, το αίτημα "Correct Elevation" διορθώνει τα υψομετρικά δεδομένα της διαδρομής σας σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί Strava. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

#2. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην οθόνη του Garmin

Οθόνη εκκίνησης Garmin Edge

Επίπεδο δυσκολίας: 2
Απαιτούμενα: Garmin Edge 510/800/810/1000
Προσοχή: Μην πειράξετε τα υπόλοιπα περιεχόμενα στη μνήμη του Garmin, ίσως δημιουργήσετε πρόβλημα στη συσκευή ή χαθούν τα προπονητικά δεδομένα σας.

Με αυτό το κόλπο, στην περίπτωση που σας πέσει κάπου το Garmin, δίνετε τη δυνατότητα σε όποιον το βρει να σας το επιστρέψει.

  • Με το Garmin Edge συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας, θα το δείτε να εμφανίζεται στην οθόνη ως εξωτερικό μέσο αποθήκευσης με την ονομάσία "Garmin".
  • Μέσα σε αυτό υπάρχει ένας φάκελος "Garmin", κάτω από αυτόν -και ανάμεσα σε άλλους φακέλους- θα βρείτε το αρχείο startup.txt
  • Ανοίγετε το αρχείο startup.txt με έναν απλό text editor (π.χ. Windows Notepad).
  • Στη γραμμή 7 υπάρχει η σήμανση <!-- Type your message on the next line --> κάτω από την οποία θα γράψετε τα στοιχεία σας, πατώντας Enter κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε γραμμή. Προτιμήστε λατινικούς χαρακτήρες, και μη σβήσετε καμία σήμανση μέσα από το αρχείο.
  • Για παράδειγμα:
    <!-- Type your message on the next line -->
    Grigoros Podilatis
    Argiroupoli, Athens
    E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
    T: +30-6974-123456
  • Κρατήστε το μήνυμα σύντομο, καθώς η οθόνη της συσκευής είναι σχετικά μικρή και θέλετε να φαίνονται όλα τα στοιχεία.
  • Αποθηκεύστε τις αλλαγές και αποσυνδέστε το Garmin απ' τον υπολογιστή σας. Υπάρχει περίπτωση το μήνυμα να μην εμφανιστεί την πρώτη φορά που θα ενεργοποιήσετε τη συσκευή σας.

Επίσης, αλλάζοντας την τιμή <display = 5> στην 5η σειρά του αρχείου, η συσκευή θα προβάλλει για περισσότερη ώρα το μήνυμα σας. Μη το παρακάνετε όμως, τα 5 δευτερόλεπτα της αρχικής τιμής είναι ήδη αρκετά. Αν θέλετε, ανεβάστε το χρόνο 2-3 δευτερόλεπτα ακόμη.

#3. Δωρεάν νόμιμοι χάρτες στο Garmin σας

OpenStreetMaps στο Garmin Edge

Επίπεδο δυσκολίας: 5
Απαιτούμενα: Garmin Edge 800/810/1000, μια κενή κάρτα μνήμης MicroSD 2Gb ή μεγαλύτερη, σύνδεση στο internet
Προσοχή: Οι χάρτες OpenStreetMap είναι δωρεάν, ενημερώνονται συχνά και περιέχουν πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, αλλά παρέχονται χωρίς καμία εγγύηση για την πληρότητα ή ορθότητα των περιεχομένων τους.

Η απόκτηση ενός κορυφαίου Garmin Edge με δυνατότητα πλοήγησης σημαίνει ότι θα δαπανήσετε αρκετά χρήματα για τη συσκευή, κόστος το οποίο αυξάνεται αν θέλετε να επεκτείνετε τις δυνατότητες του νέου GPS-κοντέρ σας εγκαθιστώντας χάρτες (ο βασικός χάρτης της συσκευής είναι σχεδόν άχρηστος). Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα εγκαταστήσετε εύκολα και γρήγορα χάρτες πλοήγησης στο Edge 800/810/1000 σας:

  • Εισάγετε την κάρτα μνήμης MicroSD στη θύρα του υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε τον σχετικό αντάπτορα MicroSD σε SD αν είναι απαραίτητο.
  • Φροντίστε ώστε η κάρτα μνήμης να είναι τελείως κενή.
  • Φτιάξτε ένα φάκελο "Garmin" μέσα στην κάρτα μνήμης.
  • Επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.freizeitkarte-osm.de/garmin/en/ και από το μενού επιλέξτε Maps > More Countries. Περίπου στα μέσα της σελίδας θα βρείτε τον τίτλο "Greece" και ως πρώτη επιλογή κάτω απ' αυτόν, "Garmin GPS-device: Greece - install image for micro SD card (0.2 GB)".
  • Κατεβάστε το αρχείο GRC_en_gmapsupp.img.zip από το σύνδεσμο, και αποσυμπιέστε το (unzip).
  • Όταν τελειώσει η αποσυμπίεση θα εμφανιστεί το αρχείο gmapsupp.img το οποίο πρέπει ν' αντιγράψετε στο φάκελο "Garmin" που ανοίξατε στην κάρτα μνήμης MicroSD.
  • Τοποθετήστε την MicroSD στη Garmin συσκευή σας. Όλες οι συσκευές Edge που δέχονται χάρτη, διαθέτουν θύρα MicroSD.
  • Ανάψτε το Garmin σας και περιμένετε να βρει σήμα ("Satellite fix acquired"), ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω από το συνηθισμένο χρόνο εκκίνησης, όσο η συσκευή γράφει από μόνη της τα υπόλοιπα απαραίτητα αρχεία στη MicroSD.
  • Γυρίστε στην οθόνη του χάρτη και αρχίστε να κινείστε. Είναι πιθανό να χρειαστούν 2-3 λεπτά μέχρι να εντοπιστεί η σωστή θέση σας στο χάρτη.
  • Απολαύστε το δωρεάν χάρτη σας!

Σημαντικό: Τα ονόματα οδών και περιοχών είναι γραμμένα σε greeklish, τα οποία καμιά φορά είναι λίγο άκυρα. Π.χ. η Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου είναι γραμμένη "Báres-koropioy". Επίσης, λείπουν αρκετά ονόματα δρόμων τα οποία υπάρχουν στον "επίσημο", εμπορικά διαθέσιμο χάρτη (κόστος €50 για αγορά με τη συσκευή / €99 για αγορά χωρίς τη συσκευή).

#4 OCA στο Garmin (βρείτε την τέλεια θέση για τα Qrings σας)

OCA στο Garmin

Επίπεδο δυσκολίας: 7
Απαιτούμενα: Garmin Edge 510/800/810/1000, Rotor INpower Powermeter, Rotor Qrings οβάλ δίσκοι

Το OCA (Optimum Chainring angle = Βέλτιστη Γωνία Δίσκου) είναι ένα ειδικό χαρακτηριστικό της Rotor το οποίο σχετίζεται με τα Qrings και δεν υποστηρίζεται ακόμη από συσκευές GPS-κοντέρ όπως αυτές της Garmin. Υπάρχει όμως ένα κόλπο, που επιτρέπει την προβολή του OCA σε όλες τις συσκευές Garmin Edge που υποστηρίζουν τη λειτουργία Pedal Smoothness.

Το powermeter INpower μετρά την ισχύ του αριστερού ποδιού μόνο, αλλά οι συσκευές Garmin Edge μπορούν να προβάλλουν τη λειτουργία Pedal Smoothness και για τα δύο πόδια. Η αριστερή ένδειξη αντιστοιχεί στην πραγματική τιμή Pedal Smoothness που μετρά το INpower. Η δεξιά ένδειξη χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του OCA. Σημειώστε πως στην τιμή που προβάλλεται εκεί, θα πρέπει να προσθέσετε 45° για να έχετε τη σωστή γωνία OCA.

  • Η αριστερή ένδειξη Pedal smoothness στο παράδειγμα της φωτογραφίας είναι 23%.
  • Το OCA που προκύπτει από την παραπάνω δεξιά ένδειξη 37% είναι 37° + 45° = 82°.
  • 82º OCA σημαίνει ότι τα Qrings μας πρέπει να τοποθετηθούν στη θέση OCP 2.

#5 Αφαίρεση του Communicator από τον υπολογιστή σας

Αφαίρεση του Garmin Communicator plugin από τον υπολογιστή σας

Επίπεδο δυσκολίας: 9 (αν δεν έχετε ξανακάνει κάτι τέτοιο)
Απαιτούμενα: Να είναι ήδη εγκατεστημένο το plugin "Garmin Communicator" στην υπολογιστή σας, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ν' ασχοληθείτε
Προσοχή: Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσετε πρόβλημα στον υπολογιστή σας αν δεν ξέρετε τι κάνετε.

Πριν μερικούς μήνες η Garmin ξεκίνησε σταδιακά να καταργεί το "Communicator" plugin της προς χάριν του νεότερου Express. Το Communicator χρησίμευε για την επικοινωνία του browser σας με τη Garmin συσκευή σας, προκειμένου να διαβάζονται από τον υπολογιστή τα περιεχόμενα της μνήμης της. Το νέο Express αναλαμβάνει όχι μόνο την επικοινωνία browser-συσκευής, αλλά και τις αναβαθμίσεις λογισμικού αντικαθιστώντας παράλληλα και το Garmin Web Updater. Πολλοί χρήστες όμως διαπιστώνουν προβλήματα στη χρήση του Express, κυρίως ότι δεν διαβάζει τα δεδομένα από τη συσκευή τους.

Αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα; Ένας υπαίτιος μπορεί να είναι ότι το Communicator plugin βρίσκεται ακόμη εγκατεστημένο στον υπολογιστή και προσπαθεί να "μιλήσει" με τη συσκευή σας, εμποδίζοντας τη σωστή λειτουργία του Express. Φροντίστε να αφαιρέσετε το plugin από τον browser σας και δοκιμάστε το Express εκ νέου (ο τρόπος αφαίρεσης διαφέρει ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα και τον browser που χρησιμοποιείτε). Στη δική μας περίπτωση, το προβλημα λύθηκε οριστικά!