Τακτικές ξελασπώματος σε χειμερινή σκακιέρα

Οι βροχές ποτίζουν το έδαφος και τους ποδηλάτες. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Αναπόφευκτο κομμάτι του χειμώνα, οι βροχές, θα μας λερώσουν το ποδήλατο αλύπητα. Άσπρο ή καφετί ποδήλατο; Στη σκακιέρα της καθαριότητας έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πονηρή χειμερινή βρωμιά. Θα τρυπώσει στα πιο δύσκολα σημεία του ποδηλάτου και θα κοκαλώσει εκεί μέχρι να την εξολοθρεύσουμε με υπομονή και μαεστρία. Παρακάτω θα βρείτε μερικές μαγικές συνταγές (aka πατέντες) για να κάνετε τη ζωή σας εύκολη και το ποδήλατό σας καθαρότερο σε λιγότερο χρόνο. Για περάστε...

Πινέλο
Ο Βασιλιάς της καθαριότητας είναι το πινέλο. Η ποδηλατάρα σας θα το ερωτευτεί και θα του δώσει τα πιο απόκρυφα σημεία της να τα αναλάβει. Μανέτες εσωτερικά, γλίστρες αναρτήσεων-πιρουνιών, οδηγοί καλωδίων, σαζμάν, γραμμώσεις σέλας, κάτω μέρος σέλας, αρθρώσεις ανάρτησης, quick release... Όλα θα είναι πανευτυχή από το χάδι του Βασιλιά. Δεν γρατζουνάει αλλά καθαρίζει δύσκολες γωνίες και βαθιές χαραμάδες. Προτιμήστε καλό παχύ πινέλο με μαλακή τρίχα 5/6 εκατοστών.

Κάλτσες για τις αναρτήσεις
Προπύργια για την ζωή της τσιμούχας της ανάρτησης είναι τα καλύμματα για τις αναρτήσεις και τα πιρούνια. Θα πρέπει πάντως να αφαιρούνται και να καθαρίζονται εσωτερικά σε (σχεδόν) κάθε πλύσιμο του ποδηλάτου. Διαφορετικά φυλακίζουν σκόνη σε μορφή πούδρας και γυαλοχαρτίζουν την επιφάνεια ολίσθησης και την τσιμούχα. Εφιάλτης στο δρόμο με τις λάσπες. Για να βγουν οι πύργοι θα πρέπει να έχετε αναπτύξει τα στρατιωτάκια σας.

Ειδικό καθαριστικό
Το πιστό στρατιωτάκι της καθαριότητας είναι το υγρό σαπούνι. Διαλέξτε ένα ή και δύο (με πιο δυνατή σύνθεση για μέρη όπως η αλυσίδα). Πρωτού τα απλώσετε στο πεδίο μάχης μαλακώστε την βρωμιά με μούλιασμα. Δύο/τρία μουλιάσματα σε χρόνο ενός τέταρτου θα κάνουν όλη την υπόλοιπη δουλειά πολύ πιο εύκολη. Για το άπλωμα του σαπουνιού χρησιμοποιούμε ένα σφουγγάρι. Με αυτό το σφουγγάρι θα περάσουμε και όλες τις επίπεδες επιφάνειες. Το μεγαλύτερο αλλά και ευκολότερο τμήμα του ποδηλάτου. Άλλο στρατιωτάκι στον πόλεμο της καθαριότητας είναι το ειδικό βουρτσάκι για την κασέτα. Με λεπτό-μακρύ στρώμα από χοντρές συνθετικές τρίχες φτάνει να καθαρίσει βαθιά την κασέτα και όλα τα γρανάζια.

Σιλικόνη κ.α.
Ο τρελός της σκακιέρας είναι η σιλικόνη. Εξασφαλίζει πως η βρωμιά δεν θα κολλήσει επάνω στο ποδήλατο αλλά θα πέσει εύκολα με τα επόμενα νερά. Φίλοι από πιο βόρεια συνιστούν σπρέι γράσου για πολύ δυνατές λάσπες αλλά δεν το έχουμε δοκιμάσει ακόμα για να το προτείνουμε. Άλλοι κερώνουν το ποδήλατο τους μετά το πλύσιμο, όχι μόνο για το προφανές (γυαλιστερή εμφάνιση), αλλά και για να είναι το επόμενο καθάρισμα-ξελάσπωμα ευκολότερο. Φίλοι από τα πολύ λασπωμένα ξένα λένε ότι χρησιμοποιούν PAM στα πλαϊνά των ελαστικών τους για να μην κολλάει η λάσπη (μόνο αν έχετε δισκόφρενα!).

Οδοντόβουρτσα
Τα αλογάκια της καθαριότητας είναι η οδοντόβουρτσα. Αφού απολύθηκε από το ποτηράκι του μπάνιου προσλήφθηκε από την "Αλυσίδα Καρούλια Co". Πριν πάμε στον βαθύ καθαρισμό τους θα χρειαστεί μια πρώτη μάχη με τα υπολείμματα της λίπανσης και τα χοντρά κομμάτια της λάσπης. Η οδοντόβουρτσα είναι ιδανική σε σχήμα, με εργονομική λαβή, αυτόματα ανανεώσιμη και τσάμπα. Γυρίζοντας τα πετάλια θα δουλέψει στην αλυσίδα (εσωτερικά, εξωτερικά και πλάι) καθώς και στα ροδάκια του σασμάν.

Βαγόνι-βούρτσα
λασπωμένο ποδήλατοΗ βασίλισσα της αρχοντιάς! Όποιος δεν την έχει χρησιμοποιήσει δεν ξέρει τι χάνει: Αυτόματο γυάλισμα ακόμα και μέσα στους κρίκους απλά περιστρέφοντας τα πετάλια. Γρήγορα, ώστε να μην τρώτε το χρόνο σας καθαρίζοντας. Κάνει θαύματα. Για αυτό διαλέξτε μια καλή μάρκα. Θα σας χαρίσει αστραφτερό χαμόγελο και γλυκές αλλαγές ταχυτήτων.

Άλλες τακτικές αποδυνάμωσης του εχθρού:

  • (Παλιά) πιστωτική κάρτα για μαχαίρι λασπωτήρα στον πίσω τροχό.
  • Σαμπρέλα στο εμπρός πιρούνι για τις πιτσιλιές.