Λίπανση αλυσίδας

Η λίπανση της αλυσίδας αποτελεί ίσως το βασικότερο μέρος της συντήρησης ενός ποδηλάτου, όμως παρά τη φαινομενική ευκολία της εργασίας, βλέπουμε διαρκώς ποδηλάτες με αλυσίδες ξερές, πνιγμένες ή μαυρισμένες από το λάδι. Μια ξερή αλυσίδα στερεί επιδόσεις από το ποδήλατο όσο και μια βρώμικη, ενώ παράλληλα κινδυνεύει να σπάσει πάνω σε κάποια απότομη αλλαγή ταχύτητας. Αλυσίδες πνιγμένες-μαυρισμένες από το λάδι λειτουργούν ως μαγνήτες για σκόνη-χώμα και πολύ γρήγορα παύουν να είναι αποδοτικές.

  • Θυμηθείτε πως η πραγματική λίπανση της αλυσίδας συμβαίνει στο εσωτερικό της, όπου το λιπαντικό ελαχιστοποιεί τις τριβές μεταξύ των τμημάτων της.
  • Πριν λιπανθεί η αλυσίδα, πρέπει να είναι πεντακάθαρη -το ίδιο ισχύει για την κασέτα γραναζιών και τα ροδάκια του πίσω εκτροχιαστή.
  • Επιλέγουμε πάντα λάδι κατάλληλο για το ποδήλατο μας και τις συνθήκες στις οποίες ποδηλατούμε.

Κρατώντας ένα μαλακό απορροφητικό πανί κάτω από το σημείο, αρχίζουμε να λιπαίνουμε την αλυσίδα ρίχνοντας μία σταγόνα λάδι σε κάθε κυλινδράκι της. Επαναλαμβάνουμε για κάθε κυλινδράκι, μέχρι να λιπανθούν όλα. Μια καλή πρακτική είναι να βάλουμε την αλυσίδα στο μικρότερο πίσω γρανάζι πίσω και στο μεγαλύτερο δίσκο εμπρός όταν κάνουμε τη διαδικασία αυτή, ώστε το περισσευούμενο λάδι που θα τρέξει να λερώσει την υπόλοιπη μετάδοση όσο το δυνατόν λιγότερο.

Λίπανση αλυσίδας

Αφού λιπανθούν ολόκληρη η αλυσίδα, την "αγκαλιάζουμε" με το στεγνό μέρος του πανιού, και περιστρέφοντας τα πετάλια προς τα πίσω τη σκουπίζουμε ώστε να απαλλαγεί απ' όλο το περισσευούμενο λάδι που βρίσκεται στην εξωτερική της επιφάνεια. Λογικά, μετά από 2-3 περάσματα η αλυσίδα θα είναι αρκετά στεγνή ώστε να μην προσελκύσει σκόνη και βρωμιά από την πρώτη βόλτα.

Λίπανση αλυσίδας

Η αλυσίδα τώρα δείχνει στεγνή χωρίς να είναι ξερή. Σκουπίστε τα ροδάκια του πίσω εκτροχιαστή με το πανί, και έπειτα ρίξτε την αλυσίδα στο μικρό δίσκο εμπρός, και σκουπίστε το μεγάλο δίσκο. Μετά από την πρώτη βόλτα, μέρος του λιπαντικού που εισχώρησε στο εσωτερικό της αλυσίδας ίσως κάνει την εμφάνιση του. Σκουπίστε την και πάλι μετά το τέλος της πρώτης βόλτας για καλύτερο αποτελέσμα.

Υλικά/Εργαλεία:

  • Λάδι αλυσίδας
  • Μαλακό απορροφητικό πανί