Αντικατάσταση σχαρακίων

Τα σχαράκια των πεταλιών είναι από τα κομμάτια του εξοπλισμού, με τα οποία συνήθως δεν ξανασχολούμαστε μετά την τοποθέτηση τους. Αυτό που διαφεύγει στους περισσότερους ποδηλάτες, είναι ότι τα εξαρτήματα αυτά είναι αναλώσιμα, και πρέπει -ακόμη και αν οπτικά φαίνονται σε καλή κατάσταση- να τα αντικαθιστούμε οπωσδήποτε μια φορά το χρόνο, για λόγους ασφαλείας: είναι ο συνδετικός μας κρίκος με το ποδήλατο και καταπονούνται διαρκώς, μεταφέροντας τη δύναμη μας στα πετάλια.

Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε ένα σετ καινούργια σχαράκια συμβατά με τα πετάλια μας, καθώς και έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο για σκούρες επιφάνειες (π.χ. ασημί ή λευκό). Επίσης απαραίτητο είναι το κλειδί Allen που θα χρειαστούμε για να ξεσφίξουμε τις παλιές βίδες και να σφίξουμε τις καινούργιες -συνήθως 3 ή 4mm, το πολύ 5mm (ανάλογα με τον τύπο των πεταλιών/σχαρακίων).

Παπούτσια ποδηλασίας σχαράκια πετάλια

Με τον ανεξήτιλο μαρκαδόρο, ακολουθούμε το περίγραμμα των παλιών σχαρακίων όσο πιο κοντά γίνεται, ώστε να μη μείνουν κενά και να είναι ακριβέστερη η τοποθέτηση των νέων. Αν χρειαστεί, περνάμε τον μαρκαδόρο δύο ή τρεις φορές μέχρι να καλυφθούν όλα τα κενά -ιδανικά, το χρώμα του μαρκαδόρου θα λερώσει τα σχαράκια στο πλάι τους (βλ. επόμενη φωτογραφία).

Παπούτσια ποδηλασίας σχαράκια πετάλια

Ξεσφίγγουμε τις παλιές βίδες μία-μία: Μην ξεχαστείτε, ξεσφίγγουν αντίθετα με τη φορά του ρολογιού και θεωρητικά δεν πρέπει να σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα. Αν για κάποιο λόγο το κλειδί Allen δεν μπαίνει ή δεν κάθεται καλά στην υποδοχή της βίδας, ελέγξτε α) αν είναι το λάθος το μέγεθος κλειδιού, χρησιμοποιήστε το σωστό β) αν είναι στρογγυλεμένες οι άκρες του, χρησιμοποιήστε ένα καινούργιο γ) αν η βίδα έχει μέσα στην υποδοχή της κάποιο χαλικάκι που εμποδίζει την είσοδο του Allen, θα χρειαστείτε ένα μεταλλικό σουβλί ή ένα λεπτό κατσαβίδι για να το βγάλετε ή να το σπάσετε (το χαλικάκι!).

Παπούτσια ποδηλασίας σχαράκια πετάλια

Τοποθετούμε τα νέα σχαράκια μέσα στο περίγραμμα των παλιών, και σφίγγουμε διαδοχικά τις βίδες τους: Γυρίζουμε δεξιόστροφα (=φορά ρολογιού) την κάθε βίδα μέχρι να νιώσουμε αισθητή αντίσταση, και μετά πηγαίνουμε στην επόμενη. Έπειτα, επιστρέφουμε στην πρώτη και σφίγγουμε ξανά, ακολουθώντας τον ίδιο κύκλο μέχρι όλες οι βίδες να είναι καλά σφιγμένες και να έχουν -όσο το δυνατό- την ίδια τάση. Κάθε φορά που σφίγγουμε μια βίδα, προσέχουμε να μη μετακινηθεί το σχαράκι από τη θέση του.

Ιδανικά χρησιμοποιούμε ροπόκλειδο, αν είναι διαθέσιμο, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι βίδες είναι το ίδιο σφιγμένες, αλλά και ότι δε θα κάνουμε κάποια ζημιά βάζοντας υπερβολική δύναμη. Οι τιμές για τη ροπή σύσφιξης αναφέρονται σε N·m ("Νιουτόμετρα") στο εγχειρίδιο των πεταλιών ή/και των παπουτσιών. Αν τα δύο εγχειρίδια διαφωνούν μεταξύ τους, δε σφίγγουμε τις βίδες περισσότερο από την προδιαγραφή των παπουτσιών -θα είναι κρίμα να καταστρέψουμε τις carbon σόλες μας ή να χαλάσουμε κάποιο σπείρωμα σε αυτές.

Παπούτσια ποδηλασίας σχαράκια πετάλια

Voila! Τα παπούτσια μας είναι έτοιμα για ακόμη περισσότερα χιλιόμετρα, γεμάτα ανηφόρες και σπριντ. Τα καινούργια σχαράκια έχουν τοποθετηθεί ακριβώς στη θέση που βρίσκονταν τα παλιά* και προσφέρουν πιο σίγουρο κούμπωμα από τους πολυκαιρισμένους προκατόχους τους.

Θα παρατηρήσετε ότι τα γκρίζα σχαράκια της φωτογραφίας στο πίσω τους μέρος δεν εφάπτονται ακριβώς με το ίχνος του μαρκαδόρου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συγκεκριμένος τύπος έχει λιγότερες μοίρες "πλεύσης" από τα κόκκινα που αφαιρέθηκαν, εξ' ου και η μικρή διαφορά στο σχήμα τους.

Υλικά/Εργαλεία:

  • Κλειδί Allen, ανάλογα με τα σχαράκια (συνήθως μεταξύ 3-5mm) ή ροπόκλειδο (προαιρετικά)
  • Ανεξίτηλος μαρκαδόρος για σκούρες επιφάνειες (ασημί ή λευκό)
  • Σετ ανταλλακτικά σχαράκια για τα πετάλια σας
  • Κόλλα σπειρώματος τύπου "loctite" (προαιρετικά)

Παπούτσια ποδηλασίας σχαράκια πετάλια

Pro tips:

  • Σκουπίστε τις σόλες των παπουτσιών από χώμα-σκόνη με ένα καθαρό πετσετάκι, ώστε η επιφάνεια επαφής παπουτσιού-σχαρακιού να είναι καθαρή. Μη χρησιμοποιήσετε καθαριστικό ή γυαλιστικό σπρέι, μπορεί εξ' αιτίας του να γλιστρήσει από τη θέση του το σχαράκι όταν ποδηλατείτε.
  • Χρησιμοποιήστε μια σταγόνα κόλλα σπειρώματος τύπου "loctite" στις βίδες για περισσότερη ασφάλεια. Αποφύγετε την μόνιμου τύπου (θα είναι δύσκολο να αφαιρέσετε τα σχαράκια όταν χρειαστεί) και προτιμήστε την απλή.
  • Χρησιμοποιήστε ροπόκλειδο κατά την τοποθέτηση, ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλες οι βίδες στα καινούργια σας σχαράκια είναι το ίδιο σφικτές.
  • Ελέγξτε τα σχαράκια αν χρειάζονται σφίξιμο ξανά, μετά από την πρώτη τους διαδρομή. Προληπτικοί έλεγχοι στις βίδες τους κατά καιρούς (π.χ. κάθε 1-2 μήνες) προτείνονται ανεπιφύλακτα.
  • Πετάξτε τα παλιά σχαράκια μαζί με τις βίδες τους στον κάδο της ανακύκλωσης. Έχουν καταπονηθεί πολύ και πλέον δεν είναι ασφαλή να ξαναχρησιμοποιηθούν. Μην τα φυλάξετε "μπας και", ούτε να τα δώσετε σε κάποιο φίλο!