Το μεταχειρισμένο μου έχει τον απούλητο

Αν έχετε προσπαθήσει να πουλήσετε το μεταχειρισμένο σας ποδήλατο τον τελευταίο καιρό, είναι πολύ πιθανό να μη τα καταφέρατε. Η πραγματικότητα είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχει στην ελληνική αγορά μια υπερπροσφορά μεταχειρισμένου ποδηλατικού εξοπλισμού: Ποδήλατα, πλαίσια, ανταλλακτικά, αξεσουάρ εμφανίζονται κατά εκατοντάδες στα διάφορα ποδηλατικά sites ή fora που φιλοξενούν αγγελίες. Υπάρχουν ακόμη και σχετικά groups στο Facebook με ολοένα αυξανόμενο αριθμό προσφορών, συχνά σε πολύ χαμηλές τιμές. Αν λοιπόν δοκιμάσατε όλα αυτά χωρίς καμία επιτυχία, ακολουθούν 4 εναλλακτικές προτάσεις για το παλιό σας ποδήλατο:

1. Ebay.com

Η online πλατφόρμα του Ebay σας επιτρέπει να πουλήστε οτιδήποτε επιθυμείτε σε μια καθορισμένη τιμή, ή με τη μορφή δημοπρασίας. Ξεκινήστε την έρευνα σας ψάχνοντας να βρείτε στις αγγελίες του προϊόντα όπως αυτό που θέλετε να πουλήσετε. Έτσι θα πάρετε μια ιδέα για τα χρήματα που μπορείτε να ζητήσετε, και αν αξίζει να κάνετε μια δοκιμή ή όχι. Η χρέωση για κάθε αγγελία ξεκινά από πολύ χαμηλά ($0,00-$0,30 + ποσοστό επί της πώλησης) ενώ θα χρειαστεί ν' ανοίξετε λογαριασμό και στο Paypal προκειμένου να γίνει η τελική συναλλαγή. Κάθε επιτυχημένη σας πώληση αυξάνει τη βαθμολογία σας, οδηγώντας τους υποψήφιους πελάτες σας να σας προτιμήσουν έναντι άλλων πωλητών με χαμηλότερη βαθμολογία. Ενδεικτικά, στο Ebay έχουμε καταφέρει να πουλήσουμε μεταχειρισμένα ποδηλατικά ρούχα, παπούτσια, εξαρτήματα Di2, ένα τιμόνι MTB που κατά λάθος πριονίστηκε πολύ κοντύτερο απ' όσο θέλαμε, και διάφορα άλλα ανταλλακτικά!

2. Ανταλλαγή

Ανταλλαγή Ποδηλάτου

Υπάρχουν κάποια (ελάχιστα για την ακρίβεια) ποδηλατικά καταστήματα που θα δεχτούν να σας απαλλάξουν από το παλιό σας ποδήλατο έναντι σημαντικής έκπτωσης για την απόκτηση ενός νέου. Μια τέτοια ανταλλαγή αφορά συνήθως ακριβά ποδήλατα από δημοφιλείς μάρκες, τα οποία είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρχουν ιδιώτες που διατίθενται ν' ανταλλάξουν το ποδήλατο ή ανταλλακτικό σας με το δικό τους. Μια αγγελία ανταλλαγής σε site ή στο τοπικό σας κατάστημα ποδηλάτων δε στοιχίζει τίποτα, και ίσως σας δώσει τη λύση.

3. Μετατροπή σε ποδήλατο για μετακινήσεις

ποδήλατο για μετακίνηση

Αντί να μαζεύει σκόνη στην αποθήκη, το παλιό σας ποδήλατο μπορεί να μετατραπεί σε "commuter", δηλαδή σ' ένα ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας. Αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παλιό σας ποδήλατο αντί του αυτοκινήτου για μέρος των μετακινήσεων σας, κερδίζετε χρήματα ενώ το νέο/καλό σας ποδήλατο δεν κινδυνεύει από φθορά/κλοπή κατά τις αστικές σας διαδρομές. Επίσης, παραμένει διαθέσιμο ως "εφεδρικό" για την περίπτωση που το καλό σας ποδήλατο καθηλωθεί από κάποια ζημιά. Η λύση αυτή συνδυάζεται άριστα και με την επόμενη πρόταση.

4. Spinlister

spinlister ενοικίαση ποδηλάτων

Έχουμε αναφερθεί στην online πλατφόρμα Spinlister παλιότερα (διαβάστε εδώ και εδώ σχετικά). Μπορείτε να διαθέσετε το ποδήλατο σας προς ενοικίαση σε άλλους χρήστες του Spinlister, επωφελούμενοι της ασφάλειας που σας παρέχει. Μπορεί η πλατφόρμα να μην είναι διαδεδομένη ακόμη στο ελληνικό κοινό, αλλά υπάρχουν ξένοι ποδηλάτες που επισκέπτονται τη χώρα μας για διακοπές ή δουλειά και αναζητούν ένα ποδήλατο να ενοικιάσουν προκειμένου να μην κουβαλούν το δικό τους στο ταξίδι. Πρόσφατα λάβαμε αίτημα από ένα γκρουπ Βορειοευρωπαίων οι οποίοι χρειάζονταν καλά ποδήλατα δρόμου για μία εβδομάδα, προκειμένου να κάνουν μερικές ομαδικές προπονήσεις στη χώρα μας -δυστυχώς επειδή ήθελαν αρκετά ποδήλατα δεν μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε, και ούτε βρήκαν κάτι στο Spinlister. Ενδεικτικά, ένα carbon κουρσάκι ή τριαθλητικό ποδήλατο με σειρά 105 σε καλή κατάσταση μπορεί να ενοικιαστεί έναντι €15-€18/ώρα, €35-€40/ημέρα ή έως και €200/εβδομάδα -όσο ένα αυτοκίνητο πόλης δηλαδή!