Ηλίας Κακλαμάνος
Ένας Άνθρωπος ένα Ποδήλατο…

Ο Κος Ηλίας είναι μια πολύ γνωστή φυσιογνωμία της αγωνιστικής ποδηλασίας…
Όσοι διαβάζετε τώρα, θα σκεφτόσαστε «τι μας λέει τώρα αυτός; Τι με ενδιαφέρει εμένα;». Και όμως, μπορεί κάποιοι από εσάς να είχαν την μεγάλη τύχη να τον δουν ή να ποδηλατήσουν μαζί με τον 72χρονο πλέον Ηλία Κακλαμάνο στην φετινή Σπαρτακιάδα (μια διαδρομή 257 χιλιομέτρων που φέτος έγινε με συνεχόμενη βροχόπτωση), στην οποία τερμάτισε με αρκετά καλό χρόνο με ένα ποδήλατο κατασκευασμένο πριν από 25 χρόνια.
Επίσης, έτρεξε στο Ατομικό Χρονόμετρο της ΠΕΠΑ που έγινε φέτος στο Κατσιμίδι Αττικής όπου τον συνάντησα και έκανα μαζί του την διαδρομή (για να θυμηθούμε τα παλιά).

Την Τρίτη στις 28/10/08 που έγινε η ανάβαση Φλαμπούρι στην Πάρνηθα, όταν έφτασα στον τερματισμό του αγώνα ακούω κάποιον να φωνάζει το όνομα μου, ήταν εκεί και είχε ανέβει με το ποδήλατο για να δει τον γιο του που έτρεχε.

Είναι ίσως ο μεγαλύτερος εν’ ενεργεία αγωνιζόμενος ποδηλάτης στην Ελλάδα, ο Κος Ηλίας ασχολήθηκε με την αγωνιστική ποδηλασία από μικρός (στα πέτρινα χρόνια του αθλήματος) και πάντα φορούσε  την φανέλα του ΠΑΟ, στη συνέχεια πέρασε στην προπονητικη (πάντα στον ΠΑΟ) την εποχή που η ομάδα έπαιρνε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο έχοντας στις τάξεις της ονόματα όπως οι Ηλίας Κελεσιδης, Γιώργος Κατσέλης, Γιώργος Μανιάτης, Λάμπρος Διαμαντόπουλος, Βαγγέλης Παπαδάκης και άλλοι που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή. Έβαλε μέσα σε αυτόν τον όμορφο κόσμο του ποδηλάτου αρκετό κόσμο και μετέφερε την Αγάπη που έχει για το ποδήλατο, σε όλους μας.

Επίσης, είχε και ένα γνωστό κατάστημα ποδηλάτων στην περιοχή του Περιστερίου (που πλέον το κρατάει ο Γιος του και γνωστός από τους αγώνες δρόμου Μιχάλης Κακλαμάνος). Ενώ, ο ίδιος έχει φύγει από την Αθήνα και μένει στην άλλη μεγάλη του Αγάπη, την Κρήτη όπου θα τον δείτε να γυρνάει με το ποδήλατο του…

Ο ίδιος δήλωσε φέτος μετά το τέλος της Σπαρτακιάδας ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τον χρόνο που έκανε και του χρόνου θα κάνει ποιο καλό χρόνο !

Εμείς εκεί θα είμαστε και θα τον περιμένουμε να πάμε μαζί στην Σπαρτή…