Μια απίστευτη συνάντηση στο Αεροδρόμιο της Αθήνας...

Στις 24 του Απριλίου που μας πέρασε ξεκινήσαμε με την ομάδα Worldofbike.gr να πάμε στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος απ' όπου θα πετούσαμε προς την κεντρική Αγγλία για τον αγώνα Cicle Classic Race. Εκεί όμως, είχα μια απίστευτη συνάντηση με έναν από τους Θρύλους της Παγκόσμιας Ποδηλασίας...

Ενώ είχε πάει η ομάδα για Check in, εγώ καθόμουν μαζί με τους σάκους των ποδηλάτων...εκεί με πλησιάζουν δυο γκριζομάλληδες κύριοι, ο ένας με σπαστά αγγλικά και ο άλλος μιλώντας μόνο ιταλικά, ευγενικά με ρώτησαν εάν οι σάκοι έχουν μέσα ποδήλατα. Απατώντας θετικά, με ξαναρωτούν εάν έχουμε ομάδα και που πάμε για αγώνα κ.τ.λ. Όταν τους εξήγησα για τον αγώνα που πάμε να τρέξουμε στο εξωτερικό μου είπαν ότι και αυτοί μαζί με μεγάλη παρέα είχαν έρθει στην χώρα μας και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης για να την γνωρίσουν αλλά και να κάνουν ποδήλατο...

Μου φάνηκε περίεργο, γιατί τους έκανα για εβδομηντάρηδες και τους ρώτησα εάν έκαναν μέσα στην πόλη με ΜΤΒ, αλλά μου απάντησαν ότι έκαναν με κούρσες και πήγαν έξω από την πόλη κάνοντας μεγάλες διαδρομές. Τη στιγμη που σκεφτόμουν ότι "μακάρι να έφτανα στην ηλικία τους και να μπορούσα να κάνω τα ίδια" ο ένας που μιλούσε τα ιταλικά γυρνάει και μου λέει ότι ο άλλος κύριος που μιλούσαμε είναι ο Gianni Motta και σκεπτόμενος λίγο του απαντάω εάν είναι αυτός που νομίζω!!!

Οι περισσότεροι που θα διαβάζετε αυτά που γράφω ίσως να μη τον γνωρίζετε ούτε καν σαν όνομα, για αυτό και θα σας αναφέρω περιληπτικά τι έχει καταφέρει:

  • Ο Gianni Motta γεννήθηκε το 1943 στο Cassano d'Adda της Ιταλίας και στα 14 χρόνια του έκανε ποδηλατώντας κάθε μέρα την διαδρομή Groppello-Inzago-Gorgonzola-Milan και επιστροφή για να πηγαίνει στην δουλειά του σε ένα φούρνο.
  • Στα 16 χρόνια του έβγαλε το πρώτο του δελτίο και άρχισε να κάνει μαζί με την δουλειά του δυο φορές την εβδομάδα προπόνηση και ετσι άρχισε να κερδίζει στην κατηγορία του τον ένα αγώνα μετά τον άλλο.
  • Στο τέλος του 1963 έκανε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την βοήθεια του Ernesto Colnago στην ομάδα της Molteni.
  • Η πρώτη του επαγγελματική νίκη ήρθε γρήγορα στον Γύρο της Ελβετίας το 1964 και μετά μέχρι το 1974 όπου και σταμάτησε με τον πιο όμορφο τρόπο που θα μπορούσε να σταματήσει ποδηλάτης κερδίζοντας στον Γύρο Ιταλίας το τελευταίο σιρκουί στο Μιλάνο, κέρδισε πολύ μεγάλους αγώνες αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1967.

Στο τέλος της συνάντησης μας μου χάρισε ένα βιβλίο με την βιογραφία του και μάλιστα μου το υπόγραψε! Ήταν μια συνάντηση την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ...

Να ενημερώσω ότι εδώ και κάποια χρόνια για τον Gianni Motta γίνεται αγώνας με το όνομα www.granfondovicenzagiannimotta.com και εάν είμαι καλά, του χρόνου (ήδη έγινε για φέτος) λέω να πάω να τον κάνω και εγώ...τ' ακούς Δήμο; Κανόνισε!