Να αγοράσω από το eBay;

Πριν από πέντε χρόνια περίπου -και μετά από παρότρυνση φίλου- επισκέφτηκα το eBay.com και άνοιξα λογαριασμό χρήστη. Είχα μόλις αποκτήσει ένα πανέμορφο πλαίσιο Klein Attitude και ενώ το είχα ήδη ντύσει με τα εξαρτήματα που είχα στη διάθεση μου, ήθελα σαν τρελός να το αναβαθμίσω (εμ, τι το πήραμε το "Porschικό" των ποδηλάτων;).

Κάνοντας τα πρώτα μου βήματα μέσα στον "πλούσιο κήπο" του eBay, δεν ήξερα που να πρωτοκοιτάξω! Δίνοντας την επιθυμία μου με τη μορφή ενός searchword στο κουτάκι της αναζήτησης, ανοιγόταν μπροστά μου ένα πολύχρωμο περιβόλι με τα φρούτα της αρεσκείας μου. "Easton stem" έγραφα, και άνοιγαν 3 σελίδες αποτελεσμάτων, με σχεδόν ολόκληρη τη γκάμα λαιμών της Easton, παλιότερα και νέα μοντέλα, ολοκαίνουργια ή και μεταχειρισμένα, από διάφορες γωνιές της γης, με διάφορες τιμές. Άλλοι ήταν ανοιχτοί σε προσφορές, άλλοι ήταν προς δημοπρασία και άλλοι είχαν το μαγικό κουμπάκι "Βuy now", όπου γλυτώνοντας από αναμονή και αγωνία θα μπορούσα ν' αποκτήσω το αντικείμενο του πόθου μου με ένα κλικ. Δε σας είπα το καλύτερο όμως: Αν το συγκεκριμένο μοντέλο, χρώμα ή μέγεθος που έψαχνα δεν υπήρχε, το μόνο που είχα να κάνω ήταν να επισκεφθώ τον μαγικό αυτό κήπο σε λίγες ώρες ή την επόμενη μέρα. Με εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πιθανότητες να βρεις αυτό ακριβώς που ψάχνεις είναι πολύ καλές!

Ο καιρός περνούσε και οι βόλτες μου στον κήπο του eBay ήταν συχνότατες. Πέρα από εξαρτήματα για ν' αναβαθμίσω το ποδήλατο μου όμως, αγόραζα επώνυμα αθλητικά παπούτσια (στο 1/3 της Ελληνικής τους τιμής), ρούχα, ηλεκτρονικά gadgets και διάφορα -μάλλον άχρηστα- "μπιμπελό". Αποκορύφωση της τρέλας μου με τις αγορές από τον ηλεκτρονικό αυτό παράδεισο νομίζω αποτέλεσε η συναλλαγή που έκανα με σκοπό ν' αποκτήσω ένα USB Card Reader για το PC μου. Βρήκα αυτό που ήθελα με μόλις €1!!! Το αστείο είναι ότι τα μεταφορικά στοίχιζαν €15 ανεξαρτήτως ποσότητας προϊόντων, άρα και σκέφτηκα "θα φέρω 3-4 να τα έχω για δωράκια, να βγάζω και καμιά υποχρέωση!". Είχα πληρώσει όσο έχει και στην Ελλάδα, αλλά είχα πάρει 4. Γουάου! Κούνια που με κούναγε...

Το πακέτο με τα Card Readers έφτασε περίπου δέκα μέρες αργότερα, και περιείχε 4 κομμάτια. Δεν ξέρω πως μου έκοψε να τα δοκιμάσω όλα, και με φρίκη ν΄ ανακαλύψω ότι μόνο το ένα δούλευε! Μήνυμα στον πωλητή, ζητώντας εξηγήσεις και αντικατάσταση. Δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη όταν ο Κινέζος άρχισε να μου κάνει τον... Κινέζο! Δεν ήθελα πολύ να του ρίξω αρνητική βαθμολογία, γνωρίζοντας ότι αυτό θα επηρέαζε το σκορ του και πως θα το έβλεπαν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι πελάτες του. Ωπ, για μισό λεπτό: Μόλις το κάνω, έχει δικαίωμα να μου κάνει ακριβώς το ίδιο, π.χ. με τον ισχυρισμό ότι λέω ψέμματα (κάτι που έχει αλλάξει πια, για την προστασία των αγοραστών). Άντε μετά να πουλήσω κάτι δικό μου ή να με εμπιστευτεί πωλητής για να κάνει συναλλαγή μαζί μου: Πωλώντας κάτι στο eBay, και αν το δηλώσεις στην αγγελία σου έχεις το δικαίωμα να αρνηθείς συναλλαγή σε χρήστη που έχει έστω και μία αρνητική αναφορά. Ευτυχώς, είχα πληρώσει μέσω Paypal και υπήρχε κάποια διαδικασία όπου μπορούσα ν' ακολουθήσω καταθέτοντας επίσημο παράπονο στο eBay που κάνει μια έρευνα στην υπόθεση σου και μπορεί να χρεώσει το λογαριασμό Paypal του πωλητή στο βαθμό που κρίνεται σωστό, αν θεωρηθεί ότι αυτός σε αδίκησε. Η αποζημίωση μου; 3 ολόκληρα Ευρώ! "Άξιζε βρε χαζέ ο κόπος για τρία Ευρώ;" θα με ρωτήσετε. Ναι, έστω για το "γαμώτο"! Τουλάχιστον τώρα ο απατεωνάκος νίντζα του διαδικτύου δε χαχανίζει τόσο δυνατά όσο και πριν!

Πέρασε ο καιρός και ξέχασα το όλο σκηνικό. Λίγο αργότερα, ξέθαψα από το πατάρι εξοπλισμό από άλλο χόμπι μου το οποίο είχα εγκαταλείψει. Τότε μου ήρθε η φαεινή ιδέα: "Δε τα σπρώχνω στο eBay, να αδειάζει ο χώρος και να μαζέψω κανένα extra Ευρώ;". Φωτογράφηση, ανάρτηση αγγελίας στο eBay, είχα 100% θετική βαθμολογία, τα έδινα και σε καλή τιμή, δεν άργησαν να πουληθούν. Έλαβα ένα μήνυμα από την αγοράστρια, λέγοντας "επειδή είμαι ανήλικη και δεν έχω Paypal ή πιστωτική κάρτα, μπορώ να σε πληρώσω από τον λογαριασμό του Πατέρα μου;". Καλόπιστος όπως πάντα, απάντησα ναι. Τσουπ μου έρχεται η πληρωμή. Πάω την επόμενη μέρα πρωί-πρωί ταχυδρομείο και στέλνω express τα καλούδια στην "τυχερή" δεσποινίδα.

Πέρασαν 3 μέρες.

Κοιτώντας το email μου, διαβάζω ένα μήνυμα ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συναλλαγή μου υπ' αριθμό τάδε και ότι μου μπλοκάρουν το Paypal λόγω έρευνας για ηλεκτρονική απάτη! "Ποιός;;; Εγώ;;; Μα τι έκανα;;;". Επιτόπου στέλνω μια απάντηση ζητώντας εξηγήσεις. Ήθελα να μάθω εδώ και τώρα τι συνέβη. Ηλεκτρονική απάτη; Όχι ρε φίλε! Εγώ πούλησα κάποια πράγματα που δεν ήθελα με νόμιμο τρόπο μέσα από ένα νόμιμο site δημοπρασιών και αγοραπωλήσεων. Εγώ; Ο νομοταγής; Που το χειρότερο μου έγκλημα ποτέ ήταν μια κλήση για παράνομη στάθμευση; Όοοοχι κύριε, θα μου δώσεις εξηγήσεις!

Και οι εξηγήσεις ήρθαν: Κάποιος επιτήδειος είχε κλέψει τα στοιχεία σύνδεσης ενός χρήστη του Paypal, είχε φτιάξει ψεύτικο λογαριασμό στο eBay και είχε αγοράσει όσα πράγματα ήθελε και μπορούσε μέχρι να τον ανακαλύψουν. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό και αποδείχτηκε, το θύμα της απάτης αποζημιώθηκε, αλλά μαντέψτε ποιος την πάτησε: Εγώ! Ναι. Ο λογαριασμός μου στο Paypal χρεώθηκε το πλήρες αντίτιμο των πωληθέντων αντικειμένων, μαζί με τα μεταφορικά! Και επειδή είχα προλάβει και χρησιμοποίησα μέρος των χρημάτων που βρίσκονταν στο Paypal Account μου, το υπόλοιπο μου ήταν αρνητικό και κλήθηκα να το καλύψω! Τα πράγματα μου ποτέ δεν επέστρεψαν βέβαια, κάποιος τα χαίρεται (ξινά να του βγούνε, μαύρες γιορτές να έκανε και όλα τα συναφή). Χέστηκα που ο υπαίτιος της απάτης αποκλείστηκε από το eBay και "αναζητείται". Τι να το κάνω εγώ; "Και κερατάς και δαρμένος", την ξέρετε την έκφραση; Οι επισκέψεις μου στον κήπο αραίωσαν...

Δεν είναι όμως πάντα έτσι, γνωρίζω κόσμο που δε τους έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο. Αγοράζουν και πουλάνε διαδικτυακά μέσα σε μια ηλεκτρονική νιρβάνα χωρίς καν υποψία κινδύνου!

Έτσι, μου έτυχαν και εμένα πολλά καλά. Έντυσα ένα πανάκριβο, πανάλαφρο mountain bike όπως ακριβώς το ήθελα, με σχετικά λίγα χρήματα και αρκετή υπομονή και ψάξιμο (το Klein ακόμη "φυσάει" και ζυγίζει 9.5 κιλά). Ο "Pro " έχει φτιάξει ένα επίσης πολύ καλό κουρσάκι με αγορές από το eBay, σε τιμή αρκετά χαμηλότερης της κανονικής λιανικής του.

Η ώρα περνάει όμως, μάλλον σας έχουν πάρει χαμπάρι στο γραφείο ότι ασχολείστε με κάτι άλλο εκτός από τη δουλειά σας και εγώ πρέπει να καταλήξω κάπου, έτσι; Έχετε δίκιο.

Το eBay δεν είναι ένας χώρος μαγικός γεμάτος τρελές ευκαιρίες, όπου όλα είναι υπέροχα. Είναι ένας τόπος που λειτουργεί ως ηλεκτρονικός μεσολαβητής μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης των χρηστών του. Μπορείτε να βρείτε από μεταχειρισμένες κάλτσες Adidas και συλλεκτικά κουτάκια σπίρτων μέχρι το Hummer H2 της Fergie! Είναι ένας χώρος όπου "συχνάζει" κάθε καρυδιάς καρύδι και -όπως ακριβώς στον κήπο της Εδέμ- μπορεί να σέρνεται κοντά σας ένα φίδι. Προσοχή λοιπόν:

  • Αν αποφασίσετε να εγγραφείτε στο eBay, διαβάστε και κατανοήστε πλήρως του κανονισμούς του.
  • Μη μοιράζεστε με κανένα τα στοιχεία σύνδεσης σας σε αυτό ή στο Paypal!
  • Ελέγχετε κάθε φορά όχι μόνο τη βαθμολογία του πωλητή, αλλά και το αναλυτικό ιστορικό του (το να ανεβάσεις τη βαθμολογία σου δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, μπορείς να κάνεις 4-5 εικονικές συναλλαγές με μερικούς κολλητούς σου και να την ανεβάσεις για πλάκα -βέβαια αυτό απαγορεύεται, αλλά συμβαίνει συνέχεια).
  • Διαβάζετε πολύ προσεκτικά τα χαρακτηριστικά και την περιγραφή του προϊόντος που ετοιμάζεστε ν' αγοράσετε. Μπορεί να σας διαφύγει κάτι ή κάποια πληροφορία να μην είναι ξεκάθαρη, με αποτέλεσμα ο "ολοκαίνουριος σκελετός BMC" να είναι "επισκευασμένος από ατύχημα σκελετός BMC σαν ολοκαίνουριος". Το χειρότερο είναι ότι δε θα μπορείτε να κάνετε τίποτα γι' αυτό μετά την αγορά, αφού ο πωλητής θα είναι κατοχυρωμένος πίσω από την περιγραφή του που ίσως διαβάσατε λίγο επιπόλαια, λόγω ενθουσιασμού.
  • Να είστε υποψιασμένοι αν δεν υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες, ή υπάρχουν αλλά είναι θολές, ή φαίνεται να είναι αντιγραμμένες από κάποιο άλλο site και όχι πραγματικές.
  • Μη φοβάστε να επικοινωνείτε με τον πωλητή και να ζητάτε περισσότερες πληροφορίες ή φωτογραφίες σχετικά με το αντικείμενο προς πώληση.
  • Επιβεβαιώστε ότι ο πωλητής δέχεται να στείλει το αντικείμενο στη χώρα/πόλη/περιοχή σας. Διατηρεί κάθε δικαίωμα να μη το κάνει, αν έτσι έχει δηλώσει στην καταχώρηση του.
  • Πολλοί είναι αυτοί που χρεώνουν εκτός των μεταφορικών και αμοιβή για την συσκευασία και αποστολή -έχουν κάθε δικαίωμα και συνήθως αναφέρεται στην καταχώρηση τους. Μην παραξενευτείτε αν ξαφνικά για τα πετάλια των €40 πληρώσετε από το πουθενά άλλα €30 κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, στο κάτω-κάτω θα έπρεπε να είχετε διαβάσει τα πάντα, προσεκτικά.
  • Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα γλυτώσετε το τελωνείο όταν αγοράζετε από χώρες εκτός Ε.Ε. Προσωπικά έχω κάνει πάνω από 100 συναλλαγές στο eBay και τελωνείο έφαγα μόνο δυο φορές, αλλά δεν ήταν και ότι καλύτερο το 36% χαράτσι!
  • Μαζί με μεταφορικά και λοιπά έξοδα, πόσο πιο φτηνό είναι εκείνο το ντεραγιέ XTR από την τιμή που το πουλά το ποδηλατάδικο της γειτονιάς σας; Αν μπήκατε στη διαδικασία αυτή για να γλυτώσετε τελικά €15 και να περιμένετε δέκα μέρες μέχρι να σας έρθει το ντεραγιέ, τότε μάλλον δε το "παίξατε" καλά, αφού πιθανό ο ποδηλατάς σας να μπορούσε να σας κάνει μια λίγο καλύτερη τιμή ή δωρεάν τοποθέτηση. Αφήστε που θα ενδυναμώνατε την εμπορική σας σχέση μαζί του, κάτι που σας συμφέρει: Το eBay δεν μπορεί να σας κάνει service στην ανάρτηση ή να ακτινολογήσει τους τροχούς σας τη μέρα πριν από τον αγώνα ή τις διακοπές σας. Δε μπορεί να σας συμβουλεύσει ή να σας ακούσει όταν τελικά η μεσαία σας τριβή δεν ήθελε αλλαγή, αλλά καθαρισμό και γρασάρισμα.
Όχι, να μην καθίσετε στ' αυγά σας, αλλά να μην τρελαθείτε κιόλας...

Η επωνυμία eBay και το λογότυπο eBay αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της eBay Inc.