Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Το ταξίδι μας ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου, αν και η πρόσκληση από τον φίλο μου Miente Steensma, Team Manager της ομάδας Bike Team Drachten είχε γίνει πριν από πολύ καιρό. Προορισμός μας το Άμστερνταμ, απ' το οποίο θα πηγαίναμε οδικώς στο όμορφο Ντράχτεν που βρίσκεται στη Βόρεια Ολλανδία, ανάμεσα στο Χέρενφεν και το Χρόνινκεν. Σκοπός, να τρέξω στον αγώνα Parel van Drenthetocht που διοργανώνεται στην περιοχή.

Φτάνοντας αργά το βράδυ στο Ντράχτεν δεν μπόρεσα να δω πολλά πράγματα, όμως αυτό που μπόρεσα να προσέξω ήταν οι καταπληκτικοί ποδηλατόδρομοι που υπήρχαν! Η διαμονή μας έγινε στο όμορφο De Vuurplaats, ένα εξ' ολοκλήρου ξύλινο σπιτάκι μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από την πόλη, το οποίο κατα τύχη το βρήκα στο Booking.com σε πολύ καλή τιμή.

βόλτα στο Ντράχτεν με ποδήλατο

Δευτέρα πρωί και ξεκινήσαμε με την γυναίκα μου για βόλτα με τα City Bikes της Koga στο κέντρο του Ντράχτεν. Μπήκαμε στον ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης και στην πρώτη ροτόντα προσέχω ότι δεν υπάρχουν Stop στον δρόμο! Σε καμία διασταύρωση δεν υπήρχε Stop, έτσι όταν συναντήθηκα σε ένα όμορφο καφέ με τον Miente, έπεσε η ερώτηση "...καλά, εδώ δεν έχετε Stop στους δρόμους;;;". Μου απάντησε "Όχι, απλά για όποιον δεν έχει προτεραιότητα, κάτω στον δρόμο υπάρχουν βαμμένα λευκά τρίγωνα και έτσι ξέρει ότι πρέπει να σταματήσει" και συνεχίζει λέγοντας μας ότι έχει να συμβεί σοβαρό ατύχημα περίπου δύο χρόνια! Έμεινα έκπληκτος!

Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Το μεσημέρι θα πηγαίναμε για προπόνηση ΜΤΒ και λέει ότι μου έχει κανονίσει από την Habitat MTB Team ένα πολύ καλό ΜΤΒ ποδήλατο. Έτσι, συναντήσαμε τον Team Manager της Habitat, Maarten Kemperman και μετά από μια πολύ ωραία κουβέντα που κάναμε μου έδωσε το «Όπλο» της ομάδας που έτρεχε όλη την χρονιά...Felt Carbon 29” Nine 1 με FSA, Sram XO, Τροχούς Crest ZTR Carbon και Suntour Ανάρτηση.

Βροχερός ο καιρός αλλά ξεκινάμε στις 15:00, στην αρχή τεχνικό μονοπάτι μέσα στα δένδρα αλλά πολύ γλυστερό. Μέχρι να εξοικειωθώ με αυτές τις συνθήκες πέρασε αρκετή ώρα και μαζί άρπαξα μια τούμπα σε απότομη στροφή. Η απίστευτη φύση όμως, με αποζημίωνε με το παραπάνω! Μπορεί οι Ολλανδοί να μην έχουν βουνά, αλλά τα ατελείωτα μονοπάτια μέσα στα Πάρκα τους σε κάνουν να θέλεις να μην τελειώσει ποτέ διαδρομή σου!

Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Τρίτη και κάνουμε επίσκεψη σε κατάστημα ποδηλάτων έξω από το Ντράχτεν On Tour. Είναι από τα καταστήματα που μένεις με το στόμα ανοιχτό...Πάρα πολύ μεγάλο! Διάφορες μάρκες ποδηλάτων (Specialized – Cannondale – Koga κ.τ.λ) αλλά εντύπωση μου έκανε ένα E-City Bike της Koga το οποίο και μου το έδωσαν να το δοκιμάσω στον δρόμο: εύκολα έπιανε τα 45χλμ. και έκανε την ποδηλασία τόσο εύκολη! Εκεί γνώρισα τον Henk Bos, αθλητή της Habitat MTB Team, έμπειρο ποδηλάτη με πολλές επιτυχίες στο παλμαρέ του και μάλιστα έμαθα από τον ίδιο ότι το ποδήλατο που είχα για προπόνηση ήταν δικό του!

Η υπόλοιπη μέρα συνεχίστηκε με μια ωραία εκδρομή στο Γκρόνιγκεν το οποίο απέχει από το Ντράχτεν 30χλμ. Πραγματικά ένα μικρό Αμστερντάμ!

Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Τετάρτη και ξεκινάμε με τα ποδήλατα για το κέντρο της πόλης ώστε να κάνουμε μια βόλτα για να γνωρίσουμε καλύτερα το Ντράχτεν. Στο κέντρο της πόλης κυκλοφορούν μόνο πεζοί και ποδήλατα...Τίποτε άλλο! Το μεσημέρι είχαμε κανονίσει να πάμε με το βαν το Miente σ' ένα πάρκο για ΜΤΒ κάποια χιλιόμετρα μακριά. Φτάνοντας στο Πάρκο Appelscha όπου εκεί ξεκινήσαμε να κάνουμε την πρώτη μας διαδρομή μέσα στο δάσος απόστασης 17χλμ με υψομετρικό 114μ. (δείτε την εδώ: http://www.mtbroutes.nl/route/201/Appelscha). Έπειτα, ακολουθήσαμε την δεύτερη διαδρομή στο διπλανό πάρκο απόστασης 23χλμ. με υψομετρικό 100μ. (δείτε την εδώ: http://www.mtbroutes.nl/route/301/Diever-Hoogersmilde).

Συνέχεια μέσα σε μονοπάτια με πολλά "Ντροπς" και πάρα μα πάρα πολλές απότομες στροφές ανάμεσα στα δέντρα όπου δεν σε άφηναν να ηρεμίσεις καθόλου. Φυσικά και οι καθημερινές βροχοπτώσεις έχουν κάνει να έχει σε πολλά σημεία υπερβολική λάσπη κάτι που εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε συνηθησμένοι! Επίσης το ότι δεν έχει καθόλου υψομετρικά κάνει την μέση ταχυτητά μας να είναι υψηλή...αλλά το χαμογελό μου μετά την προπόνηση; Τεράστιο! Το τέλος της ημέρας με βρίσκει να αναρωτιέμαι μήπως έχω πεθάνει και βρίσκομαι στον Παράδεισο!

Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Πέμπτη και ξεκινάω μόνος μου να πάω για ΜΤΒ στα κοντίνα πάρκα του Ντράχτεν. Το ωραίο της σημερινής μέρας είναι ότι θα δοκιμάσω το ποδήλατο του Miente...το πολύ όμορφο και ελαφρύ (8,2 κιλά) FELT Nine 1 Limited Edition Full ΧΧ1 με ανάρτηση Rock Shox RS1, τροχούς ZTR Crest με Full FSA Carbon Parts, σέλα Prologo Nago Exo X8 Carbon και ελαστικά της Kenda.

Πάλι η συνηθισμένη βροχούλα που την μια στιγμή σταματούσε και την άλλη ξαναξεκινούσε. Μπαίνω στον ποδηλατόδρομο του επαρχιακού δρόμου που πάει από το Ντράχτεν στο Μπίστερβαγκ όπου υπάρχει ένα απ' τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Ολλανδία, με γήπεδο γκόλφ. Η περιοχή είναι γεμάτη πάρκα και δάση τα οποία με τη σειρά τους είναι γεμάτα από μονοπάτια για ΜΤΒ, έτσι και εγώ στο πρώτο δάσος μπήκα μέσα για να ψάξω να βρώ τα μονοπάτια. Έκπληκτος, βλέπω παντού μικρά ταμπελάκια που σου έδειχναν προς τα που πάει το μονοπάτι για να μην χάνεσαι!

To ποδήλατο είχε καταπληκτική συμπεριφορά και στα πολύ κλειστά κομμάτια μέσα στο δάσος αλλά και στην άσφαλτο, ενώ η απίστευτη ανάρτηση της Rock Shox RS1 σε έκανε να διώθεις άνετα παντού. Έκανα μια μικτή διαδρομή με μονοπάτια και άσφαλτο και έτσι πέρασαν δύο ευχάριστες ώρες στο ποδηλατό μου!

Η επόμενη μέρα μας συνεχίστηκε με μια βόλτα στο Χερενβέιν (με την γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα) που βρίσκεται στα 30 χλμ από το Ντράχτεν. Μια μικρή πόλη με το κλασσικό Ολλανδικό χρώμα αλλά χωρίς κάτι το ιδιαίτερο...εκεί φάγαμε στο μοναδικό Ελληνικό εστιατόριο, τα "Μετέωρα" και γνωρίσαμε τον ιδιοκτήτη του τον Νίκο από τα Γιαννιτσά ο οποίος -όπως εξάλλου το 90% των κατοίκων της Ολλανδίας- κάνει αρκετό ποδήλατο.

ποδηλατικό ταξίδι στην Ολλανδία

Παρασκευή και η μέρα είναι για ξεκούραση με βόλτες στην πόλη και καφέδες. Δυστυχώς η ομάδα της Habitat χρείαστηκε να πάρει πίσω το πολύ καλό FELT που μου είχαν δώσει γιατί τους προέκυψε αγώνας την Κυριακή. Έτσι, αφού επιτρέψαμε το ποδήλατο στην ομάδα, παρέλαβα το ενοικιαζόμενο που μου είχαν κανονίσει, ένα entry level μοντέλο της Merida με βάρος 15 κιλά το οποίο δεν πρόλαβα καν να δοκιμάσω πριν από τον αγώνα!

Σαββάτο και ξυπνάμε αρκετά πρωί γιατί το μέρος που γίνεται ο αγώνας είναι περίπου 70χλμ. από το Ντράχτεν και η εκκίνηση στις 10π.μ. Έτσι, αφού έχουμε τοποθετήσει τα ποδήλατα στο πολύ ωραία διαμορφωμένο βαν του Miente ξεκινάμε προς το Havelte. Οι αυτοκινητόδρομοι στην Ολλανδία απλά καταπληκτικοί και τα χιλιόμετρα περνάνε πολύ γρήγορα, έτσι φτάνουμε στο χωριό. Όσο πλησιάζαμε το μέρος της εκκίνησης τόσο ποιο πολλά αυτοκίνητα βλέπαμε παρκαρισμένα!

Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Παντού άνθρωποι της διοργάνωσης με κίτρινα γιλέκα που σου έλεγαν προς τα που θα πας να παρκάρεις και επειδή είχαμε αργήσει λίγο, παρκάραμε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά. Δίπλα μας αρκετός κόσμος ετοιμαζόταν ...και τι να δω; Αρκετά Cyclocross ποδήλατα!

Ρωτάω τον Miente αν αυτοί θα τρέξουν ξεχωριστό αγώνα, και μου απαντάει με άνεση "Όχι, μαζί μας θα τρέξουν". Αφού τακτοποιούμε τα πάντα, ξεκινάμε πρός την γραμματεία του αγώνα όπου εκεί θα μας περίμενε άλλος ένας φίλος, ο Harmen.

Το επίπεδο της διοργάνωση ήταν εξαιρετικό -όλο το χωριό είναι εκεί να βοηθήσει το τοπικό ποδηλατικό club, MTB Havelte. Στο κτήριο που είναι η γραμματεία γεμάτο κόσμο αλλά όλα πάρα πολύ οργανωμένα και έτσι η κάθε κατηγορία έχει τον δικό της άνθρωπο στα 25 και στα 45χλμ. Εντύπωση μου έκαναν και τα χάρτινα βραχιολάκια που μας έβαλαν στα χέρια, με τηλέφωνα επάνω γραμμένα ώστε σε περίπτωση που πάθουμε κάτι να ειδοποιήσουμε την διοργάνωση για να στείλουν βοήθεια.

Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες ξεκινάμε για την εκκίνηση και εκεί καταλαβαίνουμε ότι έχουμε αργήσει! Πάρα πολύς κόσμος μπροστά μας, έτσι καθόμαστε περίπου στην 200 θέση από τους 520. Εκεί, όλων των ειδών ποδηλάτες και όλων των ειδών τα ποδήλατα. Παρατηρώ πως κάποιοι φορούν κίτρινα γιλέκα και έχουν στα ποδηλατά τους πολλές τσάντες, έτσι ρωτάω τον Miente τι είναι αυτοί ανάμεσα στους αθλητές. Μου απαντάει πως είναι οι γιατροί του αγώνα οι οποίοι είναι τέσσερεις και θα ποδηλατούν ανάμεσα μας. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό!

Ακούμε το Μπαμ και ξεκινάμε...Πανικός στην αρχή, ο Miente μου φωνάζει να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλούς γιατί σε ένα χιλιομετρο μπαίνουμε σε μονοπάτι και θα μποτιλιαριστούμε, έτσι απ' όπου μπορούσαμε προσπερνούσαμε κόσμο και φτάνουμε στο μονοπάτι... Όλοι σταματημένοι, εμείς χωνόμαστε μέσα από κάτι λάσπες με τα πόδια και καταφέρνουμε να πέρασουμε περίπου 20 άτομα! Μέσα στο μονοπάτι πολύς κόσμος, γιατί είμασταν όλοι μαζί, και από τα 25χλμ. αλλά και τα 45χλμ., αρκετή λάσπη λόγω των προηγούμενων ημερών που έβρεχε συνέχεια αλλά σήμερα είχε ήλιο και περίπου 15C.

Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Είμαστε ήδη 7χλμ μέσα στο μονοπάτι το οποίο δεν σε άφηνε πουθενά να ηρεμήσεις, συνέχεια στροφές ανάμεσα από τα δέντρα και με πολλές ρίζες να εξέχουν από το έδαφος. Αρκετά τεχνητά πάνω κάτω σε ρυάκια και κάποια στιγμή βγαίνουμε από το δάσος όπου τι να δω μπροστά μου...Άμμος (που διάβολο βρήκαν την άμμο εδώ!) για 500μ. και μετά ξάνα μέσα σε μονοπάτι στο δάσος.

Τέρμα γκάζι μαζί με τους δύο φίλους μου και όπου πιάναμε ποιό αργούς αναβάτες τους μίλαγαν τα παιδιά στα Ολλάνδικα και πολύ ευγενικά έκαναν στην άκρη για να περάσουμε! Δεν θα ξεχάσω τις ατάκες από κάποιους (που μάλλον επισκέπτονται την Ελλαδα) οι οποίοι βλέποντας στην μπλούζα μου την Ελληνική σημαία φώναζαν "Καλημέρα – Καλησπέρα – Καληνύχτα"!

Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Φτάνουμε στο 15χλμ. που βρίσκουμαι την πρώτη τροφοδοσία (και για το 25αρι και για το 45αρι). Μπουφές τεράστιος και είχε τα πάντα...Μπανάνες – Τζελάκια – Ενεργειακά Κέικ – Ενεργειακά Ροφήματα – Ζεστή Σούπα, μπορεί να ξέχασα κάτι! Σταματήσαμε για λίγο και αμέσως συνεχίσαμε με προσοχή γιατί υπήρχε αμέσως μετά διασταύρωση που αλλού πήγαινε η μικρή και αλλού η μεγάλη διαδρομή.

Αμέσως μετά από 500μ. πάλι μονοπάτι και μάλιστα με αρκετή λάσπη, τα γνωστά περάσματα ανάμεσα από τα δέντρα με πάρα πολλές κλειστές στροφές και φυσικά ούτε ίχνος ανηφόρας...:) Στο 20χλμ. ακούω τον Miente να μου φωνάζει ότι έμεινε από δυνάμεις ο άλλος φίλος μας ο Harmen αλλά εμείς συνεχίζαμε τέρμα γκάζι, φυσικά συνέχεια συναντούσαμε και περνούσαμε κόσμο!

Στο 25χλμ. αισθάνομαι ότι κάποιος είναι από πίσω μου κολλητός και τι να δώ! Ο μοναδικός που πάει να μας περάσει είναι με Cyclocrossάς! Κάνω άκρη και όταν μας πέρασε μου λέει ο Miente να κολλήσω από πίσω του...δεν άντεξα πάνω από 500μ., ο ανθρωπος "πήγαινε τάπα"! Στο 30χλμ. είναι ο δεύτερος ανεφοδιασμός και έτσι σταματάμε να φάμε και να πιούμε κάτι, εκεί συναντήσαμε τον Πρόεδρο του ποδηλατικού Club που έκανε τον αγώνα και μου είπε ότι χάρηκε που είχα έρθει από την Ελλάδα για τον αγώνα τους. Ο Πρόεδρος απαθανάτησε την στιγμή και μας έβαλε στο φυλλάδιο του αγώνα, κάτι για το οποίο τον ευχαριστώ πολύ!

Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Αμέσως ξεκινάμε με φουλ τα γκάζια για τα τελευταία 15χλμ., στην αρχή δασικός και μετά βγαίνουμε σε ξέφωτο με αρκετή λάσπη, για περίπου 5χλμ. Στην συνέχεια και αφού έχουμε μείνει πάλι μόνοι μας εγώ και ο Miente μπαίνουμε σε μονοπάτι μέσα στο δάσος και εκεί πιάνουμε έναν με Cyclocross....ήταν από αυτούς τους αναβάτες όπου όταν καταλαβαίνει ότι έρχονται κάποιοι να τον περάσουν, αυτός πατάει όσο ποιό πολύ μπορεί!

Πηγαίνουμε με τον γρήγορο ρυθμό του και δεν μπορούμε να τον περάσουμε....έτσι γίνεται το λάθος!!! Όταν βγήκαμε από το δάσος και βρισκόμαστε σε ένα άνοιγμα με διασταυρώσεις δεν το πρόσεξε αυτός που πήγαινε τάπα, δεν το είδαμε και εμείς που πηγαίναμε με τον ρυθμό του και συνεχίζουμε ευθεία! Μετά από 1.5χλμ καταλαβαίνουν οι Ολλανδοί ότι δεν πάμε καλά...γυρίσαμε πίσω και είδαμε ότι είχαμε κάνει λάθος.

Αφού μπήκαμε στην σωστή κατεύθυνση και περάσαμε τον Cyclocrossά βάλαμε το κεφάλι κάτω και πήγαμε μέχρι τον τερματισμό. Τερματίζοντας, υπήρχαν πέντε θέσεις για να βάλεις το ποδηλατό σου να το πλύνεις, ντουζιέρες για να κάνεις μπάνιο και να αλλάξεις. Πραγματικά μια πολύ πλήρης διοργάνωση, είχα μπερδευτεί και δεν ήμουν σίγουρας αν έτρεξα σε κάποιον τοπικό αγώνα ή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα! Έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις, ευχαρίστησα τα άτομα του τοπικού club και έτσι ξεκινήσαμε για τον δρόμο της επιστροφής στο όμορφο Ντράχτεν όπου θα κάναμε την τελευταία μας διανυκτέρευση.

Ταξίδι στην Ολλανδία για Αγώνα ΜΤΒ

Οι αναμνήσεις μου για το ταξίδι μας στην όμορφη περιοχή του Φρίσλαντ στα Βόρεια της Ολλανδίας τώρα που γράφω αυτά μετά από ένα μήνα, με κάνουν να στεναχωριέμαι γιατί μου έρχονται όλες οι όμορφες εικόνες από τα ατελείωτα Πάρκα που κάναμε ΜΤΒ με τον φίλο μου Miente Steensma, την πολύ όμορφη Πόλη του Ντράχτεν με τα ατελείωτα κανάλια του και τους φοβερούς ποδηλατόδρομους, τους πολύ ζεστούς ανθρώπους του όπου όταν καταλάβαιναν ότι είμαστε από την Ελλάδα και ειδικά από την Κω χαίρονταν πολύ, και φυσικά την πολύ ζεστή οικογένεια Steensma οι οποίοι μας αγαπούν κ τους αγαπάμε σαν αδέλφια μας.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι μας: