Απογοήτευση... αυτή ήταν η λέξη που περιέγραφε ίσως καλύτερα την αθλητική μου διάθεση μετά την επιστροφή μου στο Ελλάντα ύστερα από μια ντουζίνα έτη σπουδών στην Γαλλία (προς την πλευρά των Άλπεων). Γκρίνια αφού ενώ στους κουτόφραγκους είχα να επιλέξω μεταξύ αγώνων και άρτιων διαδρομών ΜΤΒ έπεσα σε μια κατάσταση όπου για να συναντήσεις άλλον έναν ποδηλάτη έπρεπε να κανείς γύρους και γύρους στα βασιλικά κτήματα φωνάζοντας απελπισμένα. Πόσο μάλλον στο μικρό νησάκι του Σαρωνικού στο οποίο είχα διοριστεί και που μέσα στην άνοιά μου διέσχιζα μόνος για να περάσω την ώρα μου, σκεπτόμενος ότι αν ήμασταν γερμανική επαρχία θα γινόταν χαμός από αθλητικές δραστηριότητες αφού ομολογουμένως η φύση και το κλίμα είναι ιδανικά. Το σχόλιο του φίλου μου χορτοφάγου (από Ελβετία) ηχούσε χαιρέκακα «η Ελλάδα είναι σούπερ, οι κάτοικοι δεν ξέρουν να την χαρούν». Βέβαια αυτός ειναι σερφάκιας και δεν τον πολυνοιάζει η παρέα, αλλά εγώ να παλαβοδέρνω μόνος στο βουνό δεν έλεγε.

Μια συμμετοχή σε κάτι αγώνες στον Ελικώνα ήταν η πρώτη ελπίδα αλλά το μεγάλο κλικ ήρθε με τον καλτ αγώνα στη Σαλαμίνα, του σπόνσορα Κασιμάτη. Χρυσές εποχές hardtails, ο Λίμας να μας εξυμνεί το KLEIN, να νομίζω ότι ο KEO είναι φοιτητής θεολογίας που ανακαλύπτει την ζωή, και αλλά που μαζί με την γέννηση ποδηλατικών Φόρουμς έδωσαν νέα πνοή στην ελληνική ποδηλασία. Τότε κατάλαβα ότι να γίνει ένας αγώνας είναι τελικά απλή υπόθεση. Σαν τον Αρχιμήδη είπα «εύρηκα» όταν ανακάλυψα κάτι αντιπυρικές ζώνες και κάτι μίζερα μονοπάτια που θυμόντουσαν οι γηραλέοι ασθενείς μου (…αλλά που να πας εκεί με ποδήλατο μικρέ…). Η αρχή είχε γίνει. Τσοντάρισα και λίγο τρέξιμο και το κολύμπι και το x-poros πήρε μορφή. Ο Δήμος το δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες ίσως για να εξασφάλιση τις υγειονομικές υπηρεσίες μου αλλά τελικά ο αγώνας μετά από κάποιες περιπέτειες έγινε θεσμός και βάση για να ξεπηδήσουν και άλλοι.

Φέτος είναι η Τέταρτη χρονιά και ακόμα δυσκολεύομαι να το οργανώσω λόγω πολυπλοκότητας διαδρομής που από πεποίθηση και σεβασμό στον ηρωικό συμμετέχοντα θέλω να αλλάζω όσο γίνεται. Ευτυχώς οι ικανοποιημένοι μαζόχες από τις παλιές εκδόσεις ήδη τηλεφωνούν για πληροφορίες και ειναι η καλύτερη εμψύχωση για την διεξαγωγή του X-Poros που κάποιος το είχε δίκαια χαρακτηρίσει ως πάρτι παλούκι. Υπομονή, θα πήξετε!