Όλα είναι θέμα μυαλού;
Σας παραθέτω ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό European Journal of Applied Psychology (Ιούλιος 2010). Ο Ιταλός Samuele Marcora από το πανεπιστήμιο Bangor της Αγγλίας με την βοήθεια του συνάδελφού του Walter Staiano έψαξαν το όριο της ανθρώπινης αντοχής. Είναι το μυαλό ή οι μύες; Νομίζω πως θα το βρείτε ενδιαφέρον!

To 2008 η αθλητική επιστήμη και έρευνα πίστευε ακράδαντα πως οι επιδόσεις αντοχής περιορίζονται από τους μύες, την καρδιά, τα πνευμόνια και η εξουθένωση έρχεται όταν οι μύες αδυνατούν να παράγουν το έργο σε συνεχόμενο χρονικό διάστημα.

Το πείραμα ήταν απλό αλλά αποκαλύπτικο! Ο Samuele Marcora χρησιμοποίησε 10 άντρες αθλητές από το πρωτάθλημα του πανεπιστημιακού rugby μετά από εκτενή προκαταρτικά τέστ. Κάθε ένας ποδηλάτησε πάνω σε εργόμετρο με μέγιστη προσπάθεια (Maximum Voluntary Cycling Capacity) για 5". Τα δεδομένα καταγράφηκαν. Στη συνέχεια οι αθλητές ποδηλάτησαν σε συγκεκριμένα watt που αντιστοιχούσαν στο 90% της προσωπικής τους VO2max. Στόχος ήταν να ποδηλατήσουν όσο περισσότερη ώρα άντεχαν. Για να το επιτύχουν πρόσφεραν χρηματικό έπαθλο στους καλύτερους. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονταν άμεσα στους συναθλητές για να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό. Κατά μέσο όρο ποδηλάτησαν για 12' με 242watt προτού εγκαταλείψουν. Στη συνέχεια -ένα δευτερόλεπτο μετά την εγκατάλειψη- τους ζητήθηκε να επαναλάβουν το MVCP test για 5". Οι αθλητές δεν κατάφεραν να φτάσουν τις αρχικές τους τιμές. Όμως παρήγαγαν 731watt για 5". Αυτό σημαίνει πως οι μύες των αθλητών είχαν την αντοχή να τριπλασιάσουν το παραγόμενο έργο έστω για μικρό διάστημα μετά το όριο που είχαν θέσει σαν τέρμα!

Μήπως λοιπόν η αντίληψη της προσπάθειας περιορίζει τις επιδόσεις αντοχής και όχι η μυική κόπωση; Ο Marcora εξηγεί: Υπάρχει ένα ανώτατο όριο κόπωσης που είσαι προετοιμασμένος να φτάσεις. Όταν το φτάσεις εγκαταλείπεις εθελοντικά και όχι λόγω σωματικής αδυναμίας.

brain

Στον αντίποδα αυτής της θεωρίας ο Tim Noakes, πρωτοπόρος καθηγητής στο Sports Science, Cape Town University, μας αντιπαραθέτει: Δεν μπορείς να αντιλαμβάνεσαι συνειδητά όλες τις πληροφορίες που δέχεσαι από το σώμα σου. Το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου θα κατέρρεε! Η επεξεργασία αυτών των πληροφοριών γίνεται υποσυνείδητα και από εκεί προκύπτει η απόφαση να σταματήσεις. Έτσι διατηρείς την ομοιόσταση και εξασφαλίζεις ότι τα ζωτικά όργανα θα έχουν επαρκή ενέργεια.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Καλές προπονήσεις...με βγαλμένο τον κόφτη!