Πρίν τον αγώνα της Ατομικής Χρονομέτρησης

5.., 4.., 3.., 2.., 1.. και ο αγώνας αρχίζει!

Τι έχει προηγηθεί όμως πριν να βρεθώ στη ράμπα της εκκίνησης;

Αυτό εξαρτάται από τον γενικό προπονητικό σχεδιασμό του αθλητή και τους στόχους που βάζει με τον εκάστοτε προπονητή.
Μέσα από αυτό το πλαίσιο θα περιγράψω την διαδικασία που ακολουθώ από την προηγούμενη ημέρα του αγώνα έως και την ημέρα που θα αγωνιστώ γιατί πιστεύω ότι αυτές οι δύο μέρες είναι οι πιο σημαντικές όλης της προετοιμασίας.

 
Η Μαρίνα Παραγυιού με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας στο Ατομικό Χρονόμετρο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων, Αθήνα 2003

Η ατομική χρονομέτρηση είναι ένα αγώνισμα της ποδηλασίας που απαιτεί πολλή δουλειά κυρίως με τον εαυτό σου έτσι ώστε την ώρα του αγώνα και με την καθοδήγηση του προπονητή σου να έχεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Σίγουρα υπάρχουν ποικίλοι τρόποι που μπορεί ένας αθλητής ή αθλήτρια να προετοιμαστεί για να τρέξει σε έναν αγώνα χρονομέτρου.

Μία ημέρα πριν ...

Βασικά αυτή είναι η ημέρα που θα προπονηθώ στην διαδρομή του αγώνα μιάμιση έως δύο ώρες.
Η προπόνηση μου περιλαμβάνει κάποια σετ ταχυτήτων και προπόνηση κολλητηριού πάνω στο αναερόβιο κατώφλι μου.
Επίσης σημαντική προσπάθεια γίνεται στην κατανόηση της διαδρομής από υψομετρικής και τεχνικής σκοπιάς.
Στο τέλος της προπόνησης ανταλλάσσω απόψεις με τον προπονητή μου σχετικά με τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα που μου προσφέρει η διαδρομή ώστε ο προπονητής να μου διαμορφώσει την ανάλογη τακτική που θα ακολουθήσω την ώρα του αγώνα.

Την ημέρα του αγώνα ...

Η ημέρα ξεκινάει με ένα πλούσιο πρωινό σε υδατάνθρακες όπως φέτες ψωμιού με μέλι, ένα κομμάτι κέικ, δημητριακά και συμπληρώνουμε με ένα καφέ.
Ακολουθεί ξεκούραση κάνοντας νοερή προπόνηση σύμφωνα με την τακτική που θα ακολουθήσω και έπειτα η σχολαστική προετοιμασία του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τον αγώνα (κορμάκι, κράνος, παπούτσια κτλ).

Λίγο πριν τον αγώνα ...

Το ζέσταμα αρχίζει 45 λεπτά πριν την ώρα εκκίνησης. Η προθέρμανση γίνεται πάνω σε εργόμετρο και περιλαμβάνει στροφάρισμα με ενδιάμεσες μικρές έως μέτριες εντάσεις. Όσο κάνω το ζέσταμά μου πίνω 600ml (ένα παγουράκι) ισοτονικό διάλυμα και λίγους συμπληρωματικούς υδατάνθρακες. Αφού τελειώσω το ζέσταμα, κάνω τις τελευταίες απαραίτητες ετοιμασίες όπως να βάλω το κορμάκι και να φορέσω το κράνος. Στα υπόλοιπα 10 λεπτά πριν την εκκίνηση, κάνω αρκετές διατάσεις στους μυς ακούγοντας ταυτόχρονα τις τελευταίες οδηγίες του προπονητή μου.

Η στιγμή του αγώνα ...

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση στις εμπειρίες μου ως αθλήτρια, προσπαθώ να κρατάω ένα σταθερό ρυθμό και να βγάζω σταδιακά όλη τη δύναμη μου πάνω στα πεντάλ. Σ' αυτό το σημείο η καθοδήγηση του προπονητή είναι καθοριστική για το αν θα σε οδηγήσει στο βάθρο των νικητών, ή σε λάθος αποτέλεσμα.

Χρειάζεται να έχεις πολύ μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και αυτογνωσία για να πετύχεις το στόχο σου. Στην ουσία είσαι μόνος/η σου, αντιμέτωπος με το χρόνο που τρέχει...