Ηλικία και Απόδοση: Ανταγωνιστικός και μετά τα 35;

Εκατοντάδες έρευνες έχουν γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί η επίδραση της γήρανσης στην αθλητική απόδοση. Η γενική ομολογία είναι, οτι η απόδοση στα αθλήματα που απαιτούν φυσική κατάσταση, αρχίζει να πέφτει όσο ο αθλητής πλησιάζει την μέση ηλικία.

Μια πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας αθλητής μπορεί να φτάσει στα μέγιστα επίπεδα της απόδοσης του, (αντοχή) έως την ηλικία των 35 χρόνων. Απο εκεί και μέχρι την ηλικία των 50-60 χρόνων υπάρχει μια μέτρια μείωση της απόδοσης η οποία βέβαια κατόπιν αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Μια ματιά στο γύρο της Γαλλίας θα επιβεβαιώσει την ανωτέρω έρευνα. Κανένας αθλητής άνω των 35 ετών δεν έχει κερδίσει τον αγώνα, από το 1922 και μετά. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο μέσος όρος ηλικίας των νικητών είναι τα 29 έτη, ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με τον μέσο όρο των νικητών του μαραθωνίου του Λονδίνου για την ίδια περίοδο.

Αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός της φυσιολογικής πτώσης λόγω γήρανσης της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2 max) αλλά και της προδιάθεσης του οργανισμού να αποθηκεύει περισσότερο λίπος.

Όλα αυτά βέβαια δεν ακούγονται όμορφα στα αυτιά ενός 40άρη ποδηλάτη ο οποίος προσπαθεί να βελτιωθεί και να παραμένει ανταγωνιστικός. Προτού όμως κρεμάσουμε τα παπούτσια και το ποδήλατο στον τοίχο, ας δούμε κάποια νέα στοιχεία τα οποία δίνουν μια νέα διάσταση σε αυτές τις απόψεις.

ποδηλάτες παρέα κάνουν διάλειμμα

Σχετικά λοιπόν με την πτώση της απόδοσης μετά τα 35, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπως ο Viatcheslav Ekimov 40 ετών, o οποίος αγωνίζεται ακόμα σε υψηλό επίπεδο στον Γύρο Γαλλίας ή τον Paul Tergat ο οποίος στην ηλικία των 38 ετών κυνηγά το παγκόσμιο ρεκόρ στο μαραθώνιο δρόμο.

Εδώ να μην ξεχάσουμε και το μεγάλο όνομα της αγωνιστικής ποδηλασίας Lance Armstrong, o οποίος απο την επομένη σεζόν θα επανέλθει κανονικά στους μεγάλους γύρους στην ηλικία των 37 ετών.

Αν και στην κατηγορία των ελίτ αθλητών τα παραδείγματα είναι σχετικά λίγα, το αντίθετο συμβαίνει στην κατηγορία των κανονικών (age group) αθλητών.

Για παράδειγμα, στο σύνολο 35.000 αθλητών ενός μεγάλου μαραθωνίου δρόμου η κατηγορία με τον καλύτερο χρόνο κατά μέσο όρο είναι η ηλικία 40 -45 χρόνων στους άνδρες και 35-40 για τις γυναίκες.

Όσο αφορά την πτώση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου μετά τα 35, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η πτώση για τα επόμενα 10 χρόνια συνήθως οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως στο γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι αθλητές προπονούνται λιγότερο σε σχέση με τους μικρότερους αθλητές.

Μάλιστα, δοκιμάζοντας 35 αθλητές 45 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν έτρεχαν σε υψηλό επίπεδο και συνέχισαν να προπονούνται χωρίς να αλλάξουν πολύ το πρόγραμμα τους, κατάφεραν να κρατήσουν την VO2 max τους σε υψηλά επίπεδα.

Σίγουρα καμία έρευνα δεν μπορεί να ανατρέψει την κοινή παραδοχή οτι η ηλικία επηρεάζει την απόδοση στα αθλήματα αντοχής, αλλά το συμπέρασμα που σίγουρα βγαίνει από τα ανωτέρω είναι ότι αν συνεχίσουμε να προπονούμαστε σκληρά θα μπορούμε να αποδίδουμε σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια ακόμα.

Υ.Γ. Το ανωτέρω άρθρο εξετάζει την δυνατότητα αθλητών οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά και δεν πρέπει να επηρεάζει ανθρώπους οι οποίοι προπονούνται για το κέφι τους ή άρχισαν σε «μεγάλη» ηλικία το ποδήλατο ή την άσκηση γενικότερα. Άλλωστε καμία έρευνα δεν έχει αμφισβητήσει τα οφέλη της άσκησης στον άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.