Μεταβατική περίοδος: Σκέψεις λίγο πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου

Μεταβατική Περίοδος

Με τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ζευγών, Ομαδικής Χρονομέτρησης και Μαραθωνίου ΜΤΒ, οι αγώνες συνεχίζονται στην Ελλάδα κυρίως με αναβάσεις και κάποιους αγώνες σιρκουί -Πολλοί όμως είναι οι αθλητές που το μυαλό τους είναι ήδη στην περίοδο ξεκούρασης που ακολουθεί την αγωνιστική. Η ολοκλήρωση των πανελληνίων πρωταθλημάτων σηματοδοτεί το τέλος της χρονιάς για τους Έλληνες αθλητές καθώς αποτελούν τον σημαντικότερο στόχο γι' αυτούς. Ο λόγος δεν είναι ότι έχουν βαρεθεί αλλά τα πολλά αγωνιστικά χιλιόμετρα σε συνδυασμό με τους έντονους ρυθμούς που πραγματοποιούνται τους έχει κουράσει σωματικά και ψυχολογικά και χρειάζεται η μεταβατική περίοδος ώστε να γεμίσουν οι "μπαταρίες" τους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της επόμενης χρονιάς.

Διάρκεια Μεταβατικής Περιόδου

Η μεταβατική περίοδος ή περίοδος ξεκούρασης είναι η χρονική διάρκεια όπου οι αθλητές προσπαθούν να ξεκουραστούν και να θέσουν τους στόχους της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς. Η διάρκεια της μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον αθλητή, τον συνολικό όγκο προπόνησης που έχει επιβαρυνθεί την συγκεκριμένη χρονιά αλλά και την αθλητική του ηλικία (πόσα χρόνια ασχολείται με την ποδηλασία). Το σύνηθες είναι 4 εβδομάδες αλλά μπορεί να ποικίλει από 2 έως 6. Προτιμότερο είναι να υπάρχει μια εβδομάδα με 2-3 προπονήσεις-χαλαρώματα πριν ο αθλητής σταματήσει τελείως τις αθλητικές δραστηριότητες του. Καθώς και μια εβδομάδα εισαγωγής πριν ξεκινήσει την προετοιμασία της νέας χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια της Μεταβατικής Περιόδου

Στην μεταβατική περίοδο καλό θα είναι ο αθλητής να κάνει ένα πολύ καλό σέρβις στο ποδήλατο του και να φυλάξει το ποδήλατο του σε μέρος που δεν θα είναι ορατό όλο αυτό το διάστημα ώστε να ξεκουραστεί ψυχολογικά και να ξεκινήσει τη νέα χρονιά με περισσότερη όρεξη και λαχτάρα. Αθλητές που έχουν επιβαρυνθεί πολύ κατά την διάρκεια της χρονιάς καλό είναι να αποφεύγουν κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας κατά την ξεκούραση τους ώστε το σώμα τους να αναπληρώσει το μέγιστο δυνατό και να είναι έτοιμο να δεχτεί επιβαρύνσεις για μια ολόκληρη σεζόν. Σε περίπτωση που κάποιος τραυματισμός ταλαιπωρούσε κάποιο μυ, καλό θα είναι να μεριμνήσουμε για την πλήρη αποκατάσταση του. Γενικά θα πρέπει νους και σώμα να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση στην αρχή της περιόδου της προετοιμασίας. Ωφέλιμο είναι να γίνει μια ανατροφοδότηση για το τι πήγε καλά και τι όχι τη χρονιά που πέρασε και να σχεδιαστεί ένα γενικό πλάνο προετοιμασίας που θα έχει τους στόχους μας με μια σειρά προτεραιότητας.