"Καμία κρανιοεγκεφαλίκη κάκωση δεν είναι τόσο σοβαρή,
ώστε να μην υπάρχει ελπίδα αποκατάστασης,
ούτε τόσο ασήμαντη για να αγνοηθεί"
Ιπποκράτης
Γενικά
Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε κρανιακές κακώσεις. Είναι ο κύριος λόγος θάνατου ή αναπηρίας σε άνδρες κάτω των 35 έτων (μια δραστήρια και παραγωγική ηλικία, οπότε καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος) και το 70% των σοβαρών ατυχημάτων συνοδεύονται από τέτοιου είδους κακώσεις (κρανιοεγκεφαλίκες ή / και αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης / νωτιαίου μυελού).
Το κεφάλι είναι πολύ ευπαθές σε δυνάμεις επιτάχυνσης, επιβράδυνσης και περιστροφής, αυτό διότι είναι πολύ βαρύ συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα (3-6 Κg), είναι κινητό σε τρεις διαστάσεις και κατέχει μια σχετικά ασταθή θέση που συγκρατείται με την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, τους μύες και συνδέσμους του λαιμού.
Καταστάσεις που οδηγούν σε κρανιακή κάκωση είναι συνηθέστατα τροχαία ατυχήματα (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα), πρόσκρουση αντικειμένων στο κεφάλι ή πτώσεις του σώματος, βία, εργατικά ατυχήματα κ.α. Οι κακώσεις της κεφαλής μπορεί να είναι ανοίκτες / κλείστες, εξωτερικές / εσωτερίκες και συνδυασμός αυτών.Μπροστά σε άτομο με κρανιακή κάκωση, προσπαθούμε να μάθουμε πως αυτή συνέβη. Αν ο ίδιος δεν είναι σε θέση να μας ενημερώσει αναζητούμε πληροφορίες απο τους παρευρισκόμενους, αν υπάρχουν. Σε υποψία σοβαρής κάκωσης οφείλουμε να σκεφθούμε συνυπάρχουσα βλάβη κεντρικού νευρικού συστήματoς και πάντα καλούμε ιατρική βοήθεια.
Η κάκωση ποικίλλει από μια απλή εκδορά, καρούμπαλο ή και μια πιο σοβάρη βλάβη όπως μεγάλο θλαστικό τραύμα (βαθύ και πλατύ), κάταγμα των οστών (εγκεφαλικού ή προσωπικού κρανίου), εσωτερική αιμορραγία κ.α. Aκόμα κι αν το τριχωτό της κεφαλής είναι άθικτο, ο εγκέφαλος είναι πιθανόν να έχει υποστεί ζημία (εγκεφαλική θλάση, οίδημα εως και αιμορραγία).
Συμπτώματα - Σημεία
Τα συνήθη συμπτώματα μιας κρανιακής κάκωσης γίνονται εμφανή είτε αμέσως μετά το ατύχημα είτε καθυστερημένα, ανεξάρτητα πολλές φορές από τη σοβαρότητά της...
Ελαφριάς μορφής | Μώλωπας, καρούμπαλο, πονοκέφαλος, ελαφρά εως μέτρια ζάλη. |
Μέσης βαρύτητας |
Διάσειση, έντονη κεφαλαλγία και ζάλη, αστάθεια, εμετός, ελάττωση του επιπέδου συνείδησης, διαταραχές στην όραση, το λόγο, την ακοή, απώλεια μνήμης (κυρίως πρόσφατης), αδυναμία γενικευμένη ή σε μέλη του σώματος. |
Βαρειάς μορφής |
Ευερεθιστότητα, σπασμοί, μυδρίαση, ανισοκορία, απώλεια ούρων και ενίοτε κοπράνων. |
Τα ανωτέρω συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν σε ένταση,συχνότητα και σειρά εμφάνισης. Πολλά δε, μοιάζουν με αυτά άλλων παθολογικών καταστάσεων οπότε η συνολική εκτίμηση είναι έργο του γιατρού.
Ζητάτε αμέσως ιατρική βοήθεια αν ο πάσχων:
Τι ΔΕΝ κάνουμε:
Αντιμετώπιση
Σε υποψία σοβαρής κάκωσης, αφού καλέσουμε ιατρική βοήθεια, καλό είναι να έχουμε υπόψιν τους παρακάτω χειρισμούς:
Ανάλογα με την βαρύτητα της κάκωσης αντιμετωπίζεται και η κάθε περίπτωση, είτε γίνεται επι τόπου είτε σε κάποιο ίδρυμα και εξατομικευέται κάθε φορά ανάλογα με την γενική κατάσταση του πάσχοντος. Για ελαφρότερες κρανιακές κακώσεις παραδείγματος χάριν δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης. Παρολ’ αυτά παρακολούθηση του ατόμου για 24 ώρες θα ήταν συνετή, ακόμα και τακτική αφύπνιση του πάσχοντος ελέγχοντας με απλές ερωτήσεις το επίπεδο επικοινωνίας του π.χ. “Ποιό είναι το όνομά σου;” ή “Τί μέρα έχουμε;”.
Πρόληψη
"Καλή ποδηλασία και να προσέχετε, ακόμα κι αν η οποιαδήποτε μετακίνησή σας γίνεται απλά για χαλάρωση!"