Περίοδος Βάσης

Το τέλος της προπαρασκευαστικής περιόδου σηματοδοτεί την απαρχή της δυσκολότερης περιόδου σε ολόκληρο το ετήσιο προπονητικό πλάνο, την περίοδο της Βάσης. Ο αθλητής καλείται να καλύψει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα συνήθως σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (κρύο, πολύ αέρα, βροχή), σε συνδυασμό με την πίεση του χρόνου, καθώς οι μέρες είναι πολύ μικρές του δημιουργούν δυσφορία και αρνητικά συναισθήματα. Η ψυχολογική υποστήριξη, από προπονητή, φίλους, γονείς προς τον αθλητή κρίνεται αναγκαία για να ανταπεξέλθει των δυσκολιών. Η συγκεκριμένη περίοδος όμως αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για μια επιτυχημένη αγωνιστική χρονιά γιατί αποτελεί το θεμέλιο λίθο της υψηλής απόδοσης. Όπως σε ένα οικοδόμημα χρειάζονται γερά θεμέλια, με παρόμοιο τρόπο οι αθλητές χρειάζονται πολύ καλή προπόνηση βάσης όπου θα στηριχθεί η μετέπειτα πορεία τους στην αγωνιστική περίοδο.

Η περίοδο της βάσης δύναται να διαρκέσει από 8 έως 12 εβδομάδες πάντα ανάλογα με την χρονική στιγμή που έχει ξεκινήσει η προετοιμασία και την χρονική δυνατότητα που υπάρχει έως το πρώτο στόχο της χρονιάς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύωρες προπονήσεις που πραγματοποιούνται σε χαμηλή καρδιακή συχνότητα στοχεύοντας στην βελτίωση της αερόβιας αντοχής αλλά δεν θα πρέπει να παραλείπεται η διαλειμματική προπόνηση (σετ) δύναμης με αύξηση της επιβάρυνσης με την πάροδο των μικρόκυκλων (70-65-60-55 στροφές) και ένταση όχι πάνω από 85%. Οι προπονήσεις χρονομέτρου πραγματοποιούνται με επαναλήψεις (σετ) σε μεγάλα χρονικά κομμάτια με χαμηλή ένταση (>85%) για ανάπτυξη της μυϊκής αντοχής. Σε κάθε μικρόκυκλο μπορούμε να εντάξουμε μια προπόνηση με σπριντ με σκοπό να διατηρήσουμε το στοφάρισμα (ταχύτητα-ευλυγισία) στα πόδια.

Τα βάρη συνεχίζονται αυτή την περίοδο με έμφαση στην ανάπτυξη της δύναμης με λιγότερες επαναλήψεις (σε σχέση με την προπαρασκευαστική περίοδο) και αύξηση της επιβάρυνσης.

Χρήζει αναφοράς ότι ανεξαρτήτου του αριθμού (3-6) των μικρόκυκλων (εβδομάδες) που εμπεριέχει ο μεσόκυκλος του προγράμματος που εκτελούμε, χρειάζεται ένας μικρόκυκλος να είναι πιο χαλαρός (στο ποδήλατο και στο γυμναστήριο) ώστε να αναρρώσει το σώμα για να είναι έτοιμο να δεχτεί έπειτα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Αξίζει να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω για να εφαρμοστούν χρειάζεται ο προπονητής ο οποίος να γνωρίζει τον αθλητή ώστε να του διαμορφώσει το προπονητικό πλάνο σύμφωνα με τους στόχους του (βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους) και τις ανάγκες του (ηλικία, προπονητική ηλικία, αγώνισμα, κτλ).

Κλείνοντας, να σημειωθεί ότι ο καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην περίοδο αυτή, επομένως θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός (ενδυμασία, εργόμετρο ή καρούλι) ώστε να μην υπάρχουν απώλειες στις προπονητικές μονάδες (κρυολόγημα, βροχή). Το εργόμετρο ή το καρούλι χρειάζεται να το έχουμε "ετοιμοπόλεμο" διότι εάν ο καιρός δεν το επιτρέπει είναι προτιμότερο να προπονηθούμε μέσα στο σπίτι (έστω και λιγότερη ώρα), παρά βγούμε έξω στη βροχή και να διακινδυνέψουμε ένα κρυολόγημα που θα μας καθηλώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που θα έχει ως συνέπεια πισωγύρισμα στην προπόνηση και την απόδοση.