H νύχτα πρίν τον μεγάλο αγώνα σας

Επιτέλους, μετά απο τόση προσπάθεια, στερήσεις, κούραση και πολύ ιδρώτα είστε πλέον σε απόσταση αναπνοής απο τον μεγάλο ή μικρό στόχο σας. Αύριο ειναι μια μεγάλη μέρα: Η μέρα του αγώνα. Το μόνο που έχει μείνει είναι οι τελευταίες μικρές λεπτομέρειες. Όπως λένε και οι μεγάλοι αθλητές «Ειναι πολύ λίγα αυτά που μπορείς να κάνεις τις 10 τελευταίες μέρες για να γίνεις πιο γρήγορος, αλλά πολλά αυτά που μπορούν να σε κάνουν πιο αργό».

Πολλές συζητήσεις και θεωρίες έχουν αναπτυχθεί σχετικά με το σεξ την προηγούμενη μέρα του αγώνα. Θα με κάνει πιο γρήγορο; Πιο αργό; Θα με χαλαρωσει; Για πολλά χρόνια προπονητές ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων, ακόμα και ο θρύλος της πυγμαχίας Muhammad Αli, θεωρούσαν επιτακτική την αποχή απο το σεξ πρίν απο κάθε αγώνα.

Ενας απο τους κορυφαίους δρομείς στην εποχή του στα 1500 και 5000 μέτρα ο Marty Liquori είχε πεί «το σεξ σε κάνει χαρούμενο, και οι χαρούμενοι άνθρωποι δεν τρέχουν με 3:47 το μίλι.(κατι παραπάνω απο 2 λεπτά το χιλιάρι). Απο την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις αθλητών ακόμα και χρυσών Ολυμπιονικών που έχουν ισχυριστεί οτι έχουν ευεργετηθεί απο το σεξ σαν μέρος της προ αγωνιστικής τους «προετοιμασίας».

Οι υποστηρικτές της αποχής στηρίζονται στη θεωρία που λέει οτι, η αποχή σε κάνει πιο «επιθετικό» και πιο focused την ημέρα του αγώνα.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει οτι καμία μεταβολή δεν έχει παρατηρηθεί στη δύναμη, την αντοχή και τα επίπεδα VO2max ενός αθλητή που έχει κάνει σεξ την ημέρα πριν τον αγώνα. Βέβαια αυτές οι μετρήσεις αφορούν την φυσιολογία του αθλητή και όχι την ενεργητικότητα ή την «επιθετικότητα» του που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την απόδοση του και είναι δύσκολο να μετρηθεί.

Πολλοί θεωρούν οτι τα νεύρα και το τράκ δεν είναι καλό σημάδι, στην πραγματικότητα όμως δείχνουν, οτι ο αθλητής είναι «ανεβασμένος», ξεκούραστος και έτοιμος να αγωνιστεί. Οι κορυφαίοι επαγγελματίες αθλητές θέλουν και είναι αγχωμένοι (οχι βέβαια σε υπερβολικό σημείο) πριν τον αγώνα και μάλιστα θεωρούν οτι αν δεν έχουν τετοια σημάδια δεν θα πάνε καλά .

Το γεγονός οτι οι περισσότεροι αθλητές και ειδικά οι τριαθλητές έρχονται απο ένα βεβαρημένο πρόγραμμα προπόνησης τους προηγούμενους μήνες με παράλληλες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, η εβδομάδα πριν τον αγώνα τους βρίσκει ιδιαίτερα ξεκούραστους και χαλαρούς. Αν λοιπόν είναι γεμάτοι αγωνία και θέλουν κάτι για να ηρεμήσουν τότε το σεξ ίσως είναι μια καλή λύση. Σε καθε άλλη περίπτωση ένας καλός ύπνος είναι η καλύτερη επιλογή.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε οτι τα αποτελέσματα ποικίλουν απο άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό που σίγουρα ξέρουμε και μπορούμε απόλυτα να υποστηρίξουμε είναι οτι σε καμία περίπτωση η μέρα πρίν τον αγώνα δεν είναι η κατάλληλη για δραματικές αλλαγές. Να είστε επίσης σίγουροι οτι οι αποθήκες ενέργειας και αδρεναλίνης σας δεν θα αδειάσουν με μια μικρή πρό-αγωνιστική δράση στο κρεβάτι, αν αυτό θα σας κάνει να νοιώσετε καλύτερα.

Καλούς αγώνες σε όλους σας!