ESI Grips: Εργαλεία για "Pros"

Οι ψαγμένοι "χωματεροί" γνωρίζουν εδώ και καιρό τι εστί ESI Grips -πρόκειται για τις χειρολαβές επιλογής πολλών επαγγελματιών της αγωνιστικής ορεινής ποδηλασίας, αλλά και τριών εκ των τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων αθλητών MTB*. Οι χειρολαβές αυτές κατασκευάζονται από την Extreme Steering Inc (εξ'ου και τα αρχικά ESI) στην Αμερική από 100% σιλικόνη. Η κατασκευάστρια εταιρία είναι εξίσου περήφανη για τη χώρα αλλά και το υλικό κατασκευής, και δηλώνει πως αν η συσκευασία των χερουλιών σας δεν αναγράφει και τα δύο, τότε δεν έχετε αγοράσει το γνήσιο προϊόν!

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει η κατασκευή από 100% σιλικόνη; Η ESI υποστηρίζει: Απορρόφηση κραδασμών, εύκολη τοποθέτηση, αντοχή στη χρήση, βελτιωμένος έλεγχος, συμμόρφωση στο σχήμα των χεριών, ιδανική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες, αδιαβροχότητα, απόλυτο κράτημα. Εκ πρώτης όψεως τα δύο κομμάτια αφρώδους σιλικόνης δεν προϊδεάζουν για όλα αυτά, και δείχνουν μάλλον συνηθισμένα.

Η τοποθέτηση στο carbon τιμόνι μου δεν ήταν όσο εύκολη περίμενα. Η ESI προτείνει τη χρήση οινοπνεύματος ή καθαριστικού τζαμιών για την τοποθέτηση, και εγώ προτίμησα το πρώτο που αποδείχτηκε ως η λιγότερο καλή επιλογή, αφού σε ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα το οινόπνευμα εξατμίζεται μέχρι να πεις "κράτα λίγο το ποδήλατο". Next time καθαριστικό τζαμιών. Μετά από πέντε λεπτά σπρωξίματος και περιστροφής, τα σιλικονένια χερούλια είχαν τοποθετηθεί στο ποδήλατο μου και είχα ήδη ξεχάσει πόσο οινόπνευμα χρειάστηκα για τη δουλειά (προσφορά της KSports).

ESI Grips

"Επιτρέψτε στα χερούλια 24 ώρες για να στεγνώσουν" έγραφαν οι οδηγίες, και το παγωμένο Freddoccino πάνω στο τραπέζι συμφώνησε. Το μοντέλο της δοκιμής ήταν το πιο "ψωμωμένο" Chunky (60gr), 3mm παχύτερο από το λεπτό Racer's Edge (50gr). Αμφότερα διατίεθενται σε 7 χρώματα: Μαύρο, Λευκό, Κόκκινο, Κίτρινο, Πορτοκαλί, Πράσινο, Μπλε.

  • Χωρίς γάντια: Το χερούλι δεν πονάει το χέρι με κανένα τρόπο. Δεν υπάρχει επάνω κάποια χάραξη που θα ενοχλήσει την παλάμη σας. Ίδρωσα αρκετά, αλλά τα χέρια μου δε γλίστρησαν καθόλου από το τιμόνι. Όταν απλά στεκόμουν χωρίς να ποδηλατώ και συμπίεζα τις χειρολαβές, η αίσθηση μου φαινόταν αρκετά σπογγώδης -κάτι που δεν ίσχυε όταν καβαλούσα το ποδήλατο κανονικά. Σίγουρα τα Chunky θα πήγαιναν μια χαρά και σε ένα καλό citybike, όπου πολλές φορές ο αναβάτης δε θέλει να φορά γάντια.
  • Με γάντια (full-finger): Η αίσθηση είναι ακόμη καλύτερη. Ακόμη και στα πιο τεχνικά μονοπάτια, ένιωθα πως το χερούλι προσφέρει άριστο κράτημα στο γάντι, και όση δύναμη αν εφάρμοζα δεν κατάφερα να μετακινήσω ή να περιστρέψω τα ESI Grips πάνω στο τιμόνι. Η άνεση βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για αγωνιστικό χερούλι.

Σε όποιο χρώμα και αν προτιμήσετε τα ESI Grips, μπορείτε να τα καθαρίζετε με ένα πανάκι βρεγμένο σε οινόπνευμα ή ένα μαντηλάκι ντεμακιγιάζ (αν κυκλοφορούν τέτοια πράγματα στο σπίτι σας) για να διατηρούν το look τους "φρέσκο". Τα λευκά είναι πιο απαιτητικά, τα υπόλοιπα λιγότερο. Μετά από 3-4 ώρες χρήσης παρατήρησα κάποια ελαφρά βαθουλώματα στις επιφάνειες των χερουλιών (δεν φωτογραφίζονται εύκολα δυστυχώς) που υποθέτω ότι είναι η ικανότητα τους να προσαρμόζονται στο σχήμα των χεριών του αναβάτη.

Τα ESI Grips Chunky με μήκος 13cm, πάνω στο ποδήλατο μου αντικατέστησαν ένα ζευγάρι καλών lock-on χερουλιών από τα οποία ήμουν ήδη ευχαριστημένος. Σε σχέση με τα lock-on ο έλεγχος έχει βελτιωθεί ελαφρά, η άνεση περισσότερο, και παράλληλα έχασα 40 γραμμάρια βάρους -σημαντική διαφορά για ένα αγωνιστικό ποδήλατο XC! Με μόλις €20 (€18 για τα Racer's Edge) είναι ίσως η φθηνότερη αναβάθμιση που μπορείτε να κάνετε στο mountain bike σας!

*Με βάση την κατάταξη στην κατηγορία Ανδρών Elite του Πανελληνίου Πρωταθλήματος XCO 17/7/2011. 

Βαθμολογία:
10/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: ESIGrips.com

Αντιπρόσωπος: Ksports