Schwalbe Durano ελαστικά δρόμου

Τα Durano (€39/έκαστο) είναι η πρόταση της γερμανικής Schwalbe για όσους προπονούνται στο δρόμο γράφοντας πολλά χιλιόμετρα, άρα η αντοχή στη χρήση είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή ελαστικών. Η κατασκευάστρια εταιρία δηλώνει πως το συγκεκριμένο μοντέλο της αντέχει για 10.000 χιλιόμετρα ασφάλτινης προπόνησης και πως "κανένα άλλο αγωνιστικό λάστιχο δεν κρατά περισσότερο". Παρέλαβα ένα ζευγάρι διπλωτών Durano 700x23 για δοκιμή πριν από 1.200Km, και το παρόν άρθρο αφορά μόνο τις πρώτες εντυπώσεις μου απ' το "ελαστικό των χιλιομετροφάγων" -έτσι, επιφυλάσσομαι για τις επόμενες εκατοντάδες χιλιομέτρων, ώστε να γράψω μερικές σειρές ακόμη για την αντοχή τους.

Στο δρόμο

Για τα Durano, η Schwalbe προτίμησε τη χρήση γόμας διπλής πυκνότητας, με σκληρότερο μείγμα για ταχύτερη κύλιση / μεγαλύτερη αντοχή στο κέντρο του πέλματος, με τα χαραγμένα άκρα του να αποτελούνται από μαλακότερο μείγμα για καλύτερη πρόσφυση. Η κατασκευή αυτή εξασφαλίζει στο ελαστικό μια πολύ καλή συμπεριφορά, προβλέψιμη σε ένα μεγάλο εύρος συνθηκών -ακόμη και σε απότομες στροφές ή βρεγμένο οδόστρωμα* (*να 'ναι καλά οι άνθρωποι που κατοικούν σε απότομες ανηφοροκατηφόρες και πλένουν τα πεζοδρόμια τους καλοκαιριάτικα, ξοδεύοντας άπειρα κυβικά νερού). Θα έλεγα μάλιστα ότι εκτός της μακροβιότητας, η συμπεριφορά είναι άλλο ένα κύριο πλεονέκτημα των Durano δίνοντας σχεδόν την αίσθηση ακριβών αγωνιστικών ελαστικών.

Schwalbe Durano

Το προφίλ των 23mm είναι πολύ καλό για γενική προπονητική χρήση στο δρόμο, αλλά οι υψηλές πιέσεις που απαιτεί το Durano (85-145PSI, για βάρος αναβάτη 75-77Kg υπολογίστε περίπου 120PSI) περιορίζουν ελαφρώς την άνεση σε κακοτράχαλα οδοστρώματα, για τα οποία θα πρότεινα την έκδοση 700x25. Η ενσωματωμένη προστασία σκασιμάτων RaceGuard -αποτελούμενη από διπλή στρώση nylon υφάσματος- φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά της, αν και στα πρώτα 500Km είχα ένα σκάσιμο στο πίσω ελαστικό, από ένα σκουριασμένο κομμάτι συρματοπλέγματος. Υπολογίζω πως το σημείο εισόδου του συρματοπλέγματος ήταν έξω από τα όρια προστασίας του RaceGuard που δεν καλύπτει ολόκληρο το πλάτος του πέλματος, αλλά περίπου τα 3/4 του. Για να είμαι δίκαιος, το συγκεκριμένο αντικείμενο θα μπορούσε να τρυπήσει ακόμη και ελαστικό ΜΤΒ, άρα δε θα αφαιρέσω βαθμούς γι' αυτό.

Τελικά αντέχουν;

Αν και τα 1.200Km είναι πολύ λίγα για να επιβεβαιώσουν την αντοχή ενός ελαστικού που προορίζεται για 10.000Km, η παραπάνω φωτογραφία μαρτυρά πως στο 12% της ζωής τους το πέλμα και τα πλαϊνά είναι απολύτως ακέραια και χωρίς εμφανείς φθορές, ενώ διακρίνονται ακόμη οι γραμμές και τα "μπιμπίκια" από το καλούπι. Τα Durano φαίνεται να αντέχουν λοιπόν.

Schwalbe Durano

Παρόλο που στη ζυγαριά τα ελαστικά έδειξαν χαμηλότερο βάρος απ' αυτό που δηλώνει η κατασκευάστρια εταιρία (226gr αντί 235gr), τα Durano παραμένουν λίγο βαρύτερα (~10gr) από άλλα ελαστικά ιδίου προσανατολισμού και κόστους. Βάσει της έως τώρα εμπειρίας μου με αυτά, τα προτείνω ανεπιφύλακτα ως "all-around" ελαστικά σε ποδηλάτες δρόμου που γράφουν χιλιόμετρα και ζητούν πρωτίστως αντοχή και προβλεψιμότητα. Τα ξαναλέμε σε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα...

Βαθμολογία:9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Schwalbe | Αντιπρόσωπος: Zelvegian Bros