Garmin Edge 510

Πατώντας στην επιτυχία του δημοφιλέστατου Edge 500, η Garmin πλέον διαθέτει στην αγορά το μοντέλο Edge 510 που παρουσίασε στην αρχή της φετινής χρονιάς. Το νέο μοντέλο δεν καταργεί το "500άρι", που τουλάχιστον για το 2013 συνεχίζει να διατίθεται κανονικά, αλλά αποτελεί προσθήκη στη γκάμα, και ουσιαστικά γεφυρώνει το κενό μεταξύ Edge 500 και Edge 800/810. Μια νέα, μεγαλύτερη, έγχρωμη οθόνη αφής με πολλαπλές ενδείξεις και το επανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον του μενού προσφέρουν βελτιωμένο "user experience" θυμίζοντας έντονα το κορυφαίο μοντέλο της εταιρίας. Ένα Edge 510 συνοδευόμενο από μια σέξι (για τα στάνταρντς του Τουίτι) καναρινί θήκη προστασίας ήταν δικά μου για λίγες μέρες, και είχα την ευκαιρία να τα χαρώ από πρώτο χέρι. Λόγω του ότι το Edge 500 προηγήθηκε και αμφότερα ανήκουν στην ίδια σειρά, η -μάλλον ατυχής- σύγκριση είναι αναπόφευκτη.

Το 510 είναι μεγαλύτερο από το Edge 500 κατά περίπου 30% και βαρύτερο κατά 24 γραμμάρια (ζυγισμένο στα 81gr), αλλά συνεχίζει να είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από τα Edge 800/810, έστω και για λίγο. Η οθόνη είναι επίσης αντίστοιχα μεγαλύτερη και προσφέρει τη δυνατότητα προβολής έως 10 ενδείξεων ταυτόχρονα (Edge 500: Έως 8 ταυτόχρονα) με ανάλυση 176 pixels X 220 pixels. Αυτό που ήταν αδύνατο να μην προσέξω, είναι η μη αξιοποίηση μεγαλύτερου μέρους της επιφάνειας από την οθόνη -κάτι που τονιζόταν και από τη λιτή αισθητική της πρόσοψης. Μιας και η Garmin δηλώνει το Edge 510 ως "shock resistant", υποθέτω ότι ο έξτρα χώρος γύρω από την οθόνη απαιτείται για την αντικραδασμική τοποθέτησή της.

Garmin Edge 510
Garmin Edge 510

Η πιο αξιοσημείωτη προσθήκη από πλευράς λογισμικού/menu είναι η δυνατότητα δημιουργίας προφίλ για κάθε δραστηριότητα, το καθένα με ξεχωριστές οθόνες ενδείξεων. Π.χ. ένα προφίλ για αγώνες με λιγότερες και μεγαλύτερες ενδείξεις , ένα για προπονήσεις, ένα για βόλτες που να δείχνει όλα τα "χαζά" στατιστικά τύπου θερμοκρασία, τι ώρα θα νυχτώσει  κ.ο.κ. Τα Activity Profiles σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα Bike Profiles δίνουν τη δυνατότητα στο χρήση να εξατομικεύει πλήρως το Garmin του αλλά και να έχει πάντα στη διάθεση του τις πληροφορίες που χρειάζεται και τίποτα άλλο. Σε προηγούμενης γενιάς Edge, για να φτάσει κανείς στην σελίδα ενδείξεων που ήθελε, χρειαζόταν να περάσει από μερικές που δε τον εξυπηρετούσαν εκείνη τη στιγμή, χάνοντας χρόνο. Πλέον όχι. Kudos!

Η τεχνολογία ασύρματης διασύνδεσης ΑΝΤ+ παραμένει, και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να συνδέσει κανείς τον αισθητήρα παλμών, στροφών, ταχύτητας ή/και το δυναμόμετρο του με το Edge 510. Νέες προσθήκες είναι το Bluetooth 2.1 και το GLONASS -ρωσικό αντίστοιχο του GPS.

  • Bluetooth 2.1: Χρησιμεύει για τη διασύνδεση του Edge με το smartphone σας προκειμένου να ενεργοποιήσετε το LiveTrack, να φορτώνεται η προπόνηση σας αυτόματα στο Garmin Connect μετά το τέλος της, αλλά και να βλέπετε μια βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη του καιρού στην περιοχή που βρίσκεστε -λειτουργία τόσο χρήσιμη όσο και η "μαγική" πέτρα πρόβλεψης του καιρού.
  • GLONASS: Σε συνδυασμό με το GPS, προσφέρει βελτιωμένη ακρίβεια με επιπλέον κόστος αυτονομίας. Καλοδεχούμενο, μπορεί να ενεργοποιηθεί ή απενεργοποιηθεί κατ' επιλογή (διαβάστε περισσότερα σχετικά με το GLONASS εδώ).

Αν και δε διαθέτει χάρτη, υποδοχή κάρτας ή δυνατότητα πλοήγησης, το Edge 510 -κυρίως λόγω της οθόνης του- προσφέρει μια πολύ καλύτερη εκδοχή του Trackback άρα αν χαθείτε στο βουνό, άγχος μηδέν -εκτός αν το Garmin σας μείνει από μπαταρία! Μιας και ανέφερα τη μπαταρία, η αυτονομία της είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με αυτή του Edge 500, αλλά αν χρησιμοποιείτε διαρκώς Bluetooth και GLONASS, μάλλον μειωμένη θα σας φανεί.

Garmin Edge 510

Το χαρακτηριστικό του Edge 510 με το οποίο "έπαιξα" περισσότερο ήταν το LiveTrack. Ουσιαστικά, μπορείτε να δίνετε το στίγμα σας σε πραγματικό χρόνο σε φίλους ή συγγενείς σας ώστε να γνωρίζουν που βρίσκεστε κατά τη διάρκεια της βόλτας/προπόνησης σας. Χρήσιμο αν προπονείστε solo και έχετε το άγχος μήπως σας συμβεί κάτι, άχρηστο όμως για αγώνες -εκτός αν κουβαλάτε μαζί και το smartphone σας.

Πως λειτουργεί: Εγκαθιστάτε στο Android/iOS smartphone σας την εφαρμογή Garmin Connect (δωρεάν). Ενεργοποιείτε το Bluetooth στο 510 και στο smartphone, φροντίζετε να συνδεθούν μεταξύ τους ("pairing"). Από την εφαρμογή ξεκινάτε το LiveTrack προσκαλώντας όσους θέλετε να σας παρακολουθήσουν (λαμβάνουν link στο email τους), πατάτε το Start στο 510 και ξεκινάτε το πετάλι. Δε χρειάζεται οι παραλήπτες να έχουν λογαριασμό Garmin Connect. Η πιο κάτω εικόνα περιλαμβάνει screenshots από το τηλέφωνο φίλου που με παρακολουθούσε πίνοντας τον καφέ του, στην άλλη άκρη της Αττικής.

Κατανάλωση: Μέτρησα την απαίτηση του LiveTrack από το πακέτο δεδομένων της σύνδεσης μου στο 1Mb/ώρα χρήσης. Η μπαταρία του iPhone μου έπεφτε κατά περίπου 33% σε μια δίωρη προπόνηση, που σημαίνει ότι δε θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για περισσότερο από 6 ώρες συνεχόμενα (bye-bye Brevets!). Ίσως κάποια Android smartphones να έχουν επαρκή αυτονομία για τέτοια χρήση.

Προβλήματα: Φροντίστε κατά την εκκίνηση του LiveTrack να έχετε καλή λήψη σήματος 3G. Η προσωπική μου επαφή με το σύστημα έδειξε ότι το LiveTrack μπορεί μέσα στη διαδρομή να χάσει το σήμα (λόγω κακής λήψης 3G στο smartphone) και να το ξαναβρει αργότερα χωρίς πρόβλημα, αλλά αν εξ' αρχής δεν είχε σήμα, δε θα λειτουργήσει καθόλου. Είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή, η Garmin θα βρει τρόπο να λύσει το πρόβλημα.

Γενικά: Ευπρόσδεκτο και χρήσιμο. Ο χρήστης μπορεί να προπονείται μένοντας ήσυχος πως αν του συμβεί κάτι θα είναι ευκολότερο να εντοπιστεί και να λάβει την απαραίτητη βοήθεια. Δε βρίσκω σημαντικότερη εφαρμογή για τη συγκεκριμένη τεχνολογία προς το παρόν. Θέλω να πιστεύω ότι μελλοντικά θα μπορούν οι φίλοι που έχω προσκαλέσει να με παρακολουθούν, να με βλέπουν απευθείας από τη Garmin συσκευή τους ώστε αν τύχει να είμαστε κοντά, να συναντηθούμε για να συνεχίσουμε παρέα. Προκειμένου να συμβεί αυτό τώρα, οι φίλοι μου θα πρέπει να ποδηλατούν με το smartphone στο χέρι.

Garmin Edge 510 - LiveTrack

Το Garmin Edge 510 (από €299,00) καλύπτει τις ανάγκες σχεδόν οποιουδήποτε ποδηλάτη, ασχέτως επιπέδου. Είναι σαφώς βελτιωμένο, πιο εκλεπτυσμένο και εύχρηστο συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά ποδηλατικών προϊόντων της εταιρίας ενώ προσφέρει οποιαδήποτε λειτουργία μπορεί να απαιτήσει κανείς από ένα ποδηλατικό κοντέρ/GPS εκτός από χάρτες/πλοήγηση. Χρησιμοποιώντας το, δε χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για premium προϊόν που φέρει επάξια το "βαρύ" λογότυπο της Garmin. Λόγω των εξωτερικών του διαστάσεων όμως, κινδυνεύει από τον ίδιο του τον "μεγάλο αδελφό", το Edge 810, που με μια ελάχιστη διαφορά μεγέθους/βάρους φαίνεται να προσφέρει την "απόλυτη" εμπειρία bicycle computer/GPS. Μόνη σωτηρία του Edge 510 είναι ότι κοστίζει €150 λιγότερο! Αν αγαπάτε τον μινιμαλισμό περισσότερο από τις εξελιγμένες λειτουργίες, προτιμήστε το παλαιότερο και πιο προσιτό Edge 500.

Βαθμολογία:

8/10 σαμπρελάκια

Περισσότερες πληροφορίες: Garmin  |  Αντιπρόσωπος: Tracer