Κάποτε, ένα χαζοκοντέρ που έδειχνε την τρέχουσα ταχύτητα και την απόσταση της βόλτας σου, ήταν αρκετό. Τώρα πια, αν το ποδήλατο σου δε συνδέεται με καμιά 20αριά δορυφόρους, έχεις μείνει πίσω!

-"Δεν έχει σημασία αν το χρειαζόμαστε όλοι, φτάνει που το θέλουμε!"

Με την τεχνολογία GPS να γνωρίζει πια τεράστια διάδοση στην ποδηλασία, ολοένα και περισσότεροι ποδηλάτες -ανεξαρτήτως επιπέδου- καταργούν το συμβατικό "κοντεράκι" προς χάρην της υψηλής τεχνολογίας και του "wow factor" που προσφέρει ένα ποδηλατικό GPS. Πριν από λίγο καιρό, σε μια ομαδική προπόνηση στην Εύβοια, ανακάλυψα πως και οι τέσσερις της παρέας είχαμε το κορυφαίο μοντέλο της Garmin, Edge 800 στα ποδήλατα μας! Κάτι σαν το iPhone δηλαδή, που στην αρχή το είχαν τρεις γνωστοί και ήταν "μούρη", αλλά τώρα φαίνεται πως είναι η δημοφιλέστερη επιλογή!

Μιας και ανέφερα το iPhone, εδώ τίθεται και ένα μεγάλο δίλλημα για πολλούς: "Να ξηλωθώ και να πάρω GPS για το ποδήλατο μου, ή να κατεβάσω ένα δωρεάν/φθηνό Application για το Smartphone μου και να εκμεταλλευτώ το ενσωματωμένο GPS του;".

Εταιρίες όπως η Garmin και η Wahoo Fitness διαθέτουν δέκτες ΑΝΤ+ για το σούπερ-έξυπνο τηλέφωνο της Apple, δίνοντας έτσι στον χρήστη πρόσβαση σε όλα τα εξειδικευμένα αξεσουάρ ΑΝΤ+ της ποδηλατικής αγοράς: Αισθητήρες καρδιακών παλμών, αισθητήρες ταχύτητας, πεταλαρίσματος, ακόμη και δυναμόμετρα! Η Wahoo Fitness, προσφέρει ακόμη και αισθητήρα παλμών Bluetooth Smart (πολύ σύντομα θα διατίθεται και αισθητήρας ταχύτητας/πεταλιάς), που συνδέονται στο iPhone 4S χωρίς τη χρήση επιπρόσθετου δέκτη.

Ποδηλατικό GPS ή Smartphone;

Ποιο είναι καλύτερο;

Σπάνια λέω ότι το Χ είναι καλύτερο από το Ψ, επειδή πιστεύω ότι κάθε προϊόν έχει και το κοινό του. Θεωρητικά, το πιο εξειδικευμένο προϊόν είναι και το καλύτερο για τη δουλειά που προορίζεται, αλλιώς δε θα υπηρχαν μίξερ/μπλέντερ, και θα μαγειρεύαμε με ένα τρυπάνι Black & Decker και μερικά αξεσουάρ. Ας το δούμε όμως πιο συγκεκριμένα:

Γενικά πλεονεκτήματα ποδηλατικών GPS έναντι των Smartphones

  • Είναι μικρότερα και ελαφρύτερα (τα "τεράστια" Garmin Edge 800 και Bryton Rider 50 ζυγίζουν μόλις 98gr και 106gr αντίστοιχα).
  • Έχουν παραπάνω από επαρκή αδιαβροχότητα για την προορισμένη χρήση τους (συνήθως προδιαγραφής IPX7).
  • Ευκολότερη διασύνδεση με εξειδικευμένα αξεσουάρ-αισθητήρες (για μοντέλα με αυτή τη δυνατότητα).
  • Μενού, εργονομία και ρυθμίσεις που απευθύνονται σε ποδηλάτες.
  • Σταθερότερη και πιο αξιόπιστη λειτουργία (είναι απίστευτα σπάνιο να "κολλήσουν" ή να "κρασάρουν").
  • Χαμηλότερη κατανάλωση και απείρως καλύτερη αυτονομία.
  • Επιλογή χαρτών.

Γενικά μειονεκτήματα ποδηλατικών GPS έναντι των Smartphones

  • Απαιτούν επιπλέον οικονομική επένδυση, για κάτι που μπορεί να κάνει το ήδη υπάρχον Smartphone σας.
  • Δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε τηλεφωνικές κλήσεις ή να ακούσετε μουσική από ένα ποδηλατικό GPS (εξαιρείται το MOTOACTV της Motorola).
  • Οι χάρτες (βλ.GPS που προσφέρουν πλοήγηση-απεικόνιση, όχι μόνο καταγραφή), όταν δεν περιλαμβάνονται ήδη στο πακέτο αγοράς, είναι σχετικά ακριβοί.

Γενικά πλεονεκτήματα των Smartphones έναντι των ποδηλατικών GPS

  • Όλα-σε-ένα: Κουβαλάτε μόνο μία συσκευή μαζί σας όταν ποδηλατείτε, και τα κάνει όλα.
  • Υπάρχει πάντα η προοπτική αντικατάστασης της εγκατεστημένης ποδηλατικής εφαρμογής, με μία μεταγενέστερη, βελτιωμένη.
  • Έχουν μεγαλύτερες, καλύτερης ποιότητας οθόνες από τα ποδηλατικά GPS και οι ενδείξεις τους είναι συνήθως ευκρινέστερες.
  • Τα περισσότερα Smartphones διαθέτουν ήδη κάποιας μορφής χάρτη και υποτυπώδεις δυνατότητες πλοήγησης (π.χ. Google Maps).

Γενικά μειονεκτήματα των Smartphones έναντι των ποδηλατικών GPS

  • Μεγάλο μέγεθος, συνήθως ίσος όγκος με ένα παιδικό παπούτσι.
  • Απαιτούν την αγορά ειδικών αξεσουάρ για να λειτουργήσουν εφάμιλλα με ένα αξιοπρεπές ποδηλατικό GPS -αξεσουάρ που δεν είναι φθηνά και ίσως να μη συνεργάζονται με την επόμενη σας συσκευή.
  • Δεν είναι αδιάβροχα, οτιδήποτε περισσότερο από μερικές ψιχάλες μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
  • Αν θέλετε να τα αδιαβροχοποιήσετε, η ειδική θήκη τα κάνει ακόμη πιο δύσχρηστα και μεγάλα.
  • Γελοία αυτονομία, σας αναγκάζει να χρησιμοποιήσετε θήκη με έξτρα μπαταρία ή δυναμό ποδηλάτου με USB έξοδο.
  • Δεν είναι φτιαγμένα για το ταρακούνημα και τη σκόνη που μπορεί να φάει αδιαμαρτύρητα ένα ποδηλατικό GPS. Σε μια ενδεχόμενη πτώση, ίσως κλάψετε με μαύρο δάκρυ το πολύτιμο σας Smartphone (ακόμη και αν ένα ποδηλατικό GPS σπάσει, τι προτιμάτε; Να μείνετε χωρίς GPS στο ποδήλατο ή να μείνετε χωρίς τηλέφωνο;).

Και τι μας προτείνεις;

Ποδηλατικό GPS ή SmartphoneΕίναι αρκετά απλό: Για χαλαρές βόλτες, περιστασιακή και όχι απαιτητική χρήση, κατεβάστε ένα δωρεάν Application για το τηλέφωνο σας, βρείτε μια συμβατή βάση τοποθέτησης και συγχαρητήρια, έχετε το καλύτερο "κοντεράκι" ποδηλάτου!

Αν έχετε την ανάγκη παλμογράφου ή/και στροφόμετρου (το σύστημα GPS έτσι και αλλιώς υπολογίζει μόνο του την ταχύτητα του ποδηλάτου), κάντε μια γρήγορη έρευνα και δείτε ποια τεχνολογία διασύνδεσης χρησιμοποιούν τα τρέχοντα ποδηλατικά GPS. Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, κυριάρχη τεχνολογία είναι η ΑΝΤ+ και μόλις που κάνει την εμφάνιση της η Bluetooth Smart (χαμηλής κατανάλωσης Bluetooth), που βέβαια κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα αντικαταστήσει την ΑΝΤ+ στην fitness αγορά. Φροντίστε τα αξεσουάρ που θα αγοράσετε να είναι συμβατά με την κυρίαρχη τεχνολογία, ακόμη και αν χρειαστεί να αγοράσετε έναν προσαρμογέα (π.χ. Garmin ΑΝΤ+ για iPhone). Είναι σίγουρο ότι όσο εξελίσσεστε θα κάνετε τη μετάβαση σε ένα εξειδικευμένο ποδηλατικό GPS και θα μπορείτε να μεταφέρετε όλα σας τα αξεσουάρ εκεί -αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρία-κολοσσός των GPS, Garmin διαθέτει ένα τέτοιο αξεσουάρ καθώς και την εφαρμογή Fit. Όσο για τον προσαρμογέα που θα σας περισσέψει, όλο και κάποιος αρχάριος φίλος σας θα βρεθεί για να τον αγοράσει!

Μπορεί να μη χρειαζόμαστε όλοι τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία GPS, αλλά σίγουρα μας αρέσουν και τις θέλουμε! Καταγραφή διαδρομών και φόρτωση τους στο internet, ανάλυση στοιχείων της διαδρομής και σύγκριση επιδόσεων, online καυχήματα ποιος έχει κάνει τις περισσότερες ανηφόρες, πλοήγηση σε άγνωστες περιοχές, φιγούρα, ψώνιο. Καλό πετάλι!

Διαβάστε επίσης: