Ki2 ηλεκτρονική μετάδοση mtb από την K-Edge

Η ηλεκτρονική σειρά ταχυτήτων Dura Ace Di2 της Shimano μετρά ήδη δύο χρόνια στην αγορά και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη "μικρή της αδελφή", Ultegra Di2. Ακόμη όμως -και παρά την αποδεδειγμένη αξιοπιστία της σειράς στα χέρια τον κορυφαίων αθλητών δρόμου και cyclocross- ο ιαπωνικός κολοσσός δεν έχει κάνει καμία σχετική ανακοίνωση για αντίστοιχη μετάδοση ποδηλάτων βουνού. Η αμερικανική K-Edge από την άλλη, παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες μια "μεταλλαγμένη" χωμάτινη Di2 με την ονομασία "Ki2": Όπως πολύ σωστά μαντεύετε, οι βιρτουόζοι του CNC έχουν καταφέρει μια επιτυχημένη μετατροπή της υπάρχουσας σειράς, έτοιμη για βουνοπλαγιές και μονοπάτια!

Η "Ki2" αποτελείται από μία μείξη απλών εξαρτημάτων XTR, τροποποιημένων εκτροχιαστών Dura Ace Di2 και ειδικά κατασκευασμένων εξαρτημάτων K-Edge. Μέχρι στιγμής, λόγω περιορισμού από τον εμπρόσθιο εκτροχιαστή, η σειρά παραμένει αποκλειστικά στο 20τάχυτο φορμά (2x10) κάνοντας χρήση του διπλού δισκοβραχίονα XTR 40/28t. O οπίσθιος εκτροχιαστής μετά τις επεμβάσεις που δέχτηκε, μπορεί πλέον να λειτουργήσει ακόμη και με 36άρι πίσω γρανάζι. Οι εμπρόσθιοι δίσκοι 40/28 με 36άρα κασέτα προσφέρουν ένα πολύ καλό φάσμα σχέσεων, άρα η Ki2 αν και δε βρίσκεται ακόμη στην τελική μορφή της, μπορεί να ανταποκριθεί σε πραγματικές συνθήκες βουνού -κάτι που έχει επίσης εξασφαλιστεί από τις δοκιμές που έγιναν όλο το χειμώνα στο παγωμένο Idaho, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας.

Όπως φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες, τα χειριστήρια ταχυτήτων είναι ειδικές κατασκευές της K-Edge, τα οποία στη δεύτερη εκδοχή τους (βλ.κάτω σειρά φωτό) κλίνουν 10 μοίρες προς το χέρι του αναβάτη για καλύτερη εργονομία. Η Ki2 δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα στην αγορά, καθώς -παρά τα άριστα αποτελέσματα των δοκιμών- η εταιρία θέλει να σιγουρευτεί ότι το προϊόν θα είναι απόλυτα απροβλημάτιστο από κάθε πλευρά. Αυτές τις μέρες ασχολούνται με τη βελτίωση των καλωδιώσεων.

Πόσο θα κοστίζει όλη αυτή η μαγεία όταν κυκλοφορήσει στην αγορά; Λέγεται ότι η μεταλλαγμένη ηλεκτρονική μετάδοση για το χώμα θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μία "απλή" που θα προορίζεται για όσους έχουν ήδη την τελευταία σειρά XTR 2χ10 στο ποδήλατο τους, και μία πλήρη που θα περιλαμβάνει τα πάντα (πλήρη μετάδοση & φρένα) η οποία θα κοστίζει περίπου €5.000 (ολογράφως: Μ ί α - Τ α λ η ρ ο ύ μ π α - Γ κ ο υ χ - Γ κ ο υ χ). Έτσι, ίσως κάποια στιγμή δούμε και τα πρώτα mountain bikes παραγωγής με τιμές που θα ξεπερνούν αρκετά τις δέκα χιλιάδες ευρώ (!). Όπως και να έχει, δεδομένου ότι τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής μετάδοσης είναι ακόμη εμφανέστερα σε βουνίσιες συνθήκες, θα ήθελα πολύ μια δοκιμαστική "βρώμικη" βολτούλα με την Ki2...

Η K-Edge αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εταιρία Ksports.