Υδραυλικά δισκόφρενα δρόμου Shimano

Η Shimano προχώρησε στην εφαρμογή της τεχνογνωσίας της από τα υδραυλικά δισκόφρενα mountain bike στην ποδηλασία δρόμου. Μόλις σήμερα η ιαπωνική εταιρία ανακοίνωσε τη μελλοντική της πορεία στα φρένα ποδηλάτων δρόμου: Υδραυλικά δισκόφρενα με ηλεκτρονικά χειριστήρια ταχυτήτων Di2. Οι δαγκάνες BR-R785 κατηγορίας Ultegra προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα των φρένων που βρίσκει κανείς στα ποδήλατα βουνού, όπως αξιοπιστία και συνέπεια στο φρενάρισμα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το τεχνολογίας ICE (βλ. σειρές XT & XTR στα ποδήλατα βουνού) "υδραυλικό κιτ" αποτελείται από πλήρως επανασχεδιασμένα χειριστήρια, υδραυλικές δαγκάνες δισκόφρενων δρόμου, νέες δισκόπλακες center lock 140mm και ειδικούς τροχούς.

Παρά την ενσωμάτωση υδραυλικών εμβόλων στα χειριστήρια, οι μηχανικοί της Shimano κατάφεραν να κρατήσουν το μέγεθος των ST-R875 αρκετά συμπαγές ώστε να μην επηρεάζεται η άνεση του ποδηλάτη. Πλέον, οι παρατεταμένες κατηφόρες και οι κακές καιρικές συνθήκες δε θ' αποτελούν πρόβλημα για τους ποδηλάτες δρόμου, ενώ δίδεται και η δυνατότητα να εξατομικευτεί η αίσθηση και δύναμη του κάθε φρένου μέσω της επιλογής δισκόπλακας (Freeza SM-RT99 140mm ή 160mm) και [μη επιβεβαιωμένο ακόμη] του μείγματος τακακιών (μεταλλικά ή οργανικά). Συνολικό βάρος συστήματος: 1.066gr.

Αναλυτικά: Χειριστήρια ST-R785 -βάρος 515gr, δαγκάνες φρένων BR-R785 -βάρος 263gr, υδραυλικές γραμμές & λάδι -βάρος 83gr, δισκόπλακες RT99 140mm -βάρος 205gr.

Υδραυλικά δισκόφρενα δρόμου Shimano

Η τεχνολογία των δισκόφρενων φέρνει αλλαγές και στην κατασκευή των τροχών δρόμου, αφού τα ενισχυμένα με επιφάνειες πέδησης πλαϊνά των στεφανιών δεν είναι πια απαραίτητα. Η Shimano, ως μέρος του πρώτου της υδραυλικού πακέτου για ποδήλατα δρόμου παρουσιάζει τον τροχό WH-RX31 επιπέδου Ultegra, συμβατό με τη νέα 11πλή σειρά. Το κέντρο είναι συμβατό με δισκόπλακες τύπου center lock ενώ το στεφάνι είναι φαρδύτερο (17C) για καλύτερη υποστήριξη της τελευταίας γενιάς φαρδύτερων ελαστικών. Βάρος: 1795gr/ζεύγος.

Λογικά, η ανακοίνωση του αντίστοιχου υδραυλικού πακέτου για τη νέα Dura Ace Di2 9070 δε θ' αργήσει ιδιαίτερα...