Shimano D-Fly

Όπως αναμενόταν, η Shimano ανακοίνωσε επίσημα τον ασύρματο προσαρμογέα για τις Di2 ηλεκτρονικές σειρές της που βασίζονται στην πλατφόρμα E-tube (Dura-Ace 9070, Ultegra 6870 και Ultegra 6770). Η νέα μονάδα με βάρος μόλις 5gr και διαστάσεις 38mm Χ 25mm X 12.5mm ονομάζεται SM-EWW01 αποτελώντας τον "άξονα" του νέου συστήματος διαχείρισης δεδομένων της Shimano, D-Fly.

Διαθέσιμο αποκλειστικά σε μαύρο χρώμα, το SM-EWW01 βρίσκεται ήδη στην αγορά και τοποθετείται εντός λίγων δευτερολέπτων σε οποιοδήποτε ποδήλατο με συμβατή μετάδοση Di2. Η συμβατότητα με κοντέρ-παλμογράφους όμως, είναι άλλη υπόθεση...

Shimano D-Fly

Το Shimano D-Fly -δυστυχώς- εκπέμπει δεδομένα μέσω περιορισμένου ασύρματου πρωτόκολλου ANT όπου περιλαμβάνονται πληροφορίες για την επιλεγμένη σχέση, την κατάσταση της μπαταρίας, καθώς και "άλλες συνηθισμένες πληροφορίες" όπως περιγράφει η κατασκευάστρια εταιρία. "Περιορισμένο" σημαίνει "κλειδωμένο" και η Shimano προσφέρει το ολοκαίνουργιο -αλλά καθόλου εντυπωσιακό- cyclocomputer PRO SCIO ANT+ ως μοναδική λύση σε όσους θέλουν να βουτήξουν με το κεφάλι στην τεχνολογία D-Fly.

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ανακοινωθούν συμβατά κοντέρ-παλμογράφοι από τρίτους κατασκευαστές που συνεργάζονται με τη Shimano (=έρχονται σε συμφωνία μαζί της) για να αποκτήσουν το "κλειδί", όποτε και το D-Fly θα αποκτήσει ουσιαστικότερη αξία. Μέχρι στιγμής, το μόνο όνομα που ανακοινώθηκε είναι αυτό της Mio. Εκτός από τη νέα sport camera CM-1000 δεν αναμένεται το D-Fly να συνεργαστεί με άλλες κάμερες.

Όχι πως υπήρχε κάποια άλλη εικασία, η τροφοδοσία του SM-EWW01 γίνεται από την υφιστάμενη μπαταρία της εκάστοτε μετάδοσης.