Το νέο RockShox RS-1

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο κύριος Paul Turner παρουσίασε το πρώτο πιρούνι ανάρτησης της εταιρίας του, RockShox, αλλά και πρώτο πιρούνι ανάρτησης ποδηλάτου σε παραγωγή, παγκοσμίως. Το ονόμασε RS-1 (Rock Shox One) και παρά το σκεπτικισμό της εποχής, αποτέλεσε πραγματικά επαναστατικό προϊόν.

"To 1989 η RockShox γύρισε τον κόσμο της ορεινής ποδηλασίας ανάποδα, με τη διάθεση του RS-1.
Η ιστορία έχει τον τρόπο να επαναλαμβάνεται."

25 χρόνια αργότερα, το RS-1 επανέρχεται πλήρως επανασχεδιασμένο ως ανεστραμμένο πιρούνι (upside-down fork) ενσαρκώνοντας όλη την τεχνογνωσία που απέκτησε η RockShox μέσα σε δυόμιση δεκαετίες. Στη σελίδα της εταιρίας στο Facebook εδώ και λίγες ημέρες δημοσιεύονται αποσπασματικές φωτογραφίες του πιρουνιού, που συναρμολογημένες μας δίνουν την εικόνα του νέου RS-1.

Η σχεδίαση του νέου RS-1 δείχνει ν' απευθύνεται στην κατηγορία XC, με λιτή γραμμή και ένα κομψό δέσιμο των καλαμιών στο λαιμό, θυμίζοντας "ξερό" πιρούνι. Η ριζικά διαφορετική σχεδίαση "upside-down" συντελεί στην αύξηση της ακαμψίας και τη μείωση του βάρους. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα ανεστραμμένα πιρούνια θα αποτελέσουν μεγαλύτερο κομμάτι της γκάμας της RockShox, και ίσως δούμε σύντομα αντίστοιχες προτάσεις από άλλους κατασκευαστές. Σε αναμονή περισσότερων πληροφοριών, δημοσιεύουμε τη φωτογραφία του αρχικού RS-1 (1989).

Rock Shox RS-1