Moon GEM 1.0 εμπρόσθιο φως ποδηλάτου

Πριν από δεκαπέντε μέρες παραλάβαμε προς δοκιμή μερικά φώτα ποδηλάτου της Moon, ανάμεσα τους και ένα μονής λυχνίας λιλιπούτειο φωτιστικό σώμα LED που επαναφορτίζεται μέσω θύρας USB. Αυτό που προκαλεί εντύπωση με την πρώτη ματιά, είναι το αφύσικα μικροσκοπικό μέγεθος του Moon GEM 1.0, όμοιο με αυτό ενός USB memory stick (πολύ minimal οι τάσεις της αγοράς, δεύτερη φορά που χρησιμοποιώ το USB stick ώς μέτρο σύγκρισης σε δοκιμή ποδηλατικού προϊόντος μέσα σε λίγες μέρες!) ενώ η όλη κατασκευή του, μόνο σε αξεσουάρ ποδηλάτου δεν παραπέμπει. "Ρε παιδιά, σίγουρα είναι φως ποδηλάτου; Μήπως είναι κανονικό μέμορι-στικ με λαμπάκι στην άκρη;" -αφαίρεσα το καπάκι και κούμπωσα το ...μικρό Moon στην πλησιέστερη θύρα USB που βρήκα και περίμενα να δω τι θα συμβεί.

Το μπλε λαμπάκι που άρχισε ν' αναβοσβήνει έδειξε ότι η φόρτιση της ενσωματωμένης 3.7V μπαταρίας Lithium-Polymer ξεκίνησε, για να ολοκληρωθεί δύο ώρες αργότερα. Για να προλάβω κάθε σχετική ερώτηση, ΟΧΙ το USB φωτάκι δεν εμφανίζεται στη διαχείριση συσκευών του υπολογιστή, ούτε διαθέτει κάποια άλλη λειτουργία εκτός από το να λάμπει. Οι μόνες επαφές που χρησιμοποιούνται στο USB βυσματάκι του είναι οι δύο εξωτερικές, που μεταφέρουν τα 5V ρεύματος που απαιτούν όλες οι συσκευές Ενιαίου Σειριακού Διαύλου (USB στα Ελληνικά) για την τροφοδοσία τους -άρα αν ξαφνικά ανακαλύψετε ότι κολλήσατε ιό, το πιθανότερο είναι ότι φταίνε εκείνα τα μέηλ-ατάτσμεντς με τα τσίτσιδα κορίτσια και όχι το φως του ποδηλάτου σας!

Φως ποδηλάτου με επαναφόρτιση USBΤο αδιάβροχο φωτάκι τοποθετήθηκε πάνω στο τιμόνι της κούρσας μου σε μόλις 5 δευτερόλεπτα χωρίς τη χρήση εργαλείων ή την ανάγκη οδηγιών. Η δυνατότητα περιστροφής του σώματος πάνω στον ιμάντα-βάση στερέωσης επιτρέπει την τοποθέτηση του GEM 1.0 και σε άλλα σημεία του ποδηλάτου., π.χ. λαιμό τιμονιού, λαιμό σέλας. Η Moon δηλώνει ότι η φωτεινότητα του κομψού τσιτσιμπλικιού της που διατίθεται σε τρία χρώματα (Μαύρο, Μαύρο-Ασημί, Μαύρο-Λευκό-Ασημί) είναι 6-7 lumen ή 85-90 lux στο 1 μέτρο, νοτ μπαντ για ποδηλατικό φως μεγέθους 6.5cm x 1.8cm x 1.5cm! Όταν η μπαταρία σας έχει ακόμη μισή ωρίτσα ζωής, ένα κόκκινο λαμπάκι θα αρχίσει να αναβοσβήνει προειδοποιώντας σας ότι πρέπει να σπεύσετε προς την κοντινότερη θύρα USB (τον υπολογιστή σας, το φορτιστή του MP3 player σας, το αυτοκίνητο σας).

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, κατέγραψα τα εξής:

  • Χρόνος φόρτισης: Περίπου 2 ώρες (υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις, ανάλογα με το μέσο φόρτισης που χρησιμοποιείται κάθε φορά)
  • Χρόνος εκφόρτισης στη χαμηλή σκάλα: Περίπου 322 λεπτά (5 ώρες 22 λεπτά)
  • Χρόνος εκφόρτισης στην υψηλή σκάλα: Περίπου 174 λεπτά (2 ώρες 54 λεπτά)
  • Χρόνος εκφόρτισης σε αργή αναβόσβηση: Περίπου 381 λεπτά (6 ώρες 21 λεπτά)
  • Χρόνος εκφόρτισης σε γρήγορη αναβόσβηση "Strobe": Περίπου 354 λεπτά (5 ώρες 54 λεπτά -αν δεν πάθετε επιληπτικό σοκ πρώτα)
  • Πραγματικό βάρος: 19gr, πλήρες (μαζί με ελαστικό ιμάντα στερέωσης και καπάκι)

Πρακτικά, μπορώ να σας πω ότι το GEM 1.0 είναι ένα υπέροχο φως ασφαλείας που θα σας κάνει ορατούς από αρκετά μακρυά -ειδικά στη λειτουργία "Strobe"- αλλά αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως κύριο εμπρόσθιο φωτιστικό για τις νυχτερινές σας μετακινήσεις, ίσως να αντιμετωπίσετε προβλήματα ορατότητας σε στροφές και διασταυρώσεις. Πιθανό δύο GEM 1.0 δίπλα-δίπλα να βελτίωναν την κατάσταση, και ειδικά αν δεν ποδηλατείτε πιο γρήγορα από 20-22Km/h το βράδυ. Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για την καλύτερη λύση "ρεζέρβας" που μπορείτε να έχετε: Το μικροσκοπικό του μέγεθος επιτρέπει να έχετε ένα ή δύο φωτάκια μέσα στο τσαντάκι της σέλας ή την τσέπη της ποδηλατικής σας μπλούζας και να τα χρησιμοποιήσετε αν τύχει να σας βρει η νύχτα πάνω στο ποδήλατο (ιδανικό για εκείνο το Brevet ή τη μεγάλη προπόνηση που η επιστροφή σας γίνεται οριακά πριν σκοτεινιάσει!). Έτσι και αλλιώς στην τιμή των €15 το GEM 1.0 μόλις που ξεπερνά το κόστος δύο σαμπρελών άρα κύριοι και κυρίες ποδηλάτισσες δικαιολογίες δεν υπάρχουν για να μην αποκτήσετε έναν "πολύτιμο λίθο" με την πρώτη ευκαιρία!

(Και μόνο που είναι τόσο "γκατζετάκι" εμένα μου φτάνει!)

Βαθμολογία:
10/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Moon-Sport.com

Αντιπρόσωπος: Kassimatis Cycling