Πολυεργαλείο Lezyne SV5

Όταν ο Micki Kozuschek πούλησε την Truvativ στη SRAM το 2004, έφυγε με ένα σκασμό λεφτά και τη συμφωνία ότι δε μπορεί να εμπλακεί πάλι στην κατασκευή μεταδόσεων ποδηλάτου. Όπως όλα τα ανήσυχα πνεύματα όμως, δε μπόρεσε να κάτσει πολύ καιρό με σταυρωμένα χέρια και γρήγορα βρήκε διέξοδο για τις δημιουργίκες και μηχανολογικές του ανησυχίες. Το όνομα αυτής: Lezyne.

Όλα τα προϊόντα της Lezyne δημιουργούνται από απαιτητικούς ποδηλάτες και προορίζονται για απαιτητικούς ποδηλάτες. Βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η σωστή λειτουργικότητα, η κομψή εμφάνιση και το χαμηλό βάρος. Κατασκευάζονται αποκλειστικά από τα καλύτερα υλικά (αλουμίνιο, carbon και ανοξείδωτο ατσάλι), με τις μικρότερες δυνατές ανοχές. Αξίες απαράβατες για τον Micki και την ομάδα του, εμφανείς ακόμη και στο πιο μικροσκοπικό ή φαινομενικά απλό προϊόν τους.

Πριν από λίγο καιρό παραλάβαμε ένα δέμα από τους φίλους μας στην Ksports, γεμάτο καλούδια προς δοκιμή. Το πολυεργαλείο SV5 -αν και δεν ξεπερνά ιδιαίτερα σε μέγεθος ένα USB stick- ήταν από τα προϊόντα που τράβηξαν αμέσως την προσοχή μου και δίχως άλλη σκέψη βρέθηκε στο τσεπάκι του ποδηλατικού μου jersey το επόμενο πρωινό. Ομολογώ ότι ήταν η πρώτη φορά που κατά τη διάρκεια προπόνησης παρακαλούσα να χρειαστώ το πολυεργαλείο μου, κάτι που όμως δεν έγινε. Το ίδιο απόγευμα έπρεπε να ετοιμάσω το MTB μου για το τοπικό πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας που θα έτρεχα την επόμενη μέρα στα Αγκουσελιανά Κρήτης. Ο καθιερωμένος γενικός έλεγχος-"σφιξολόγηση" με το SV5 ήταν περισσότερο ευχαρίστηση παρά αγγαρεία, ενώ τολμώ να συμπληρώσω ότι πρόκειται για το iPod των ποδηλατικών πολυεργαλείων (όποιος έχει πιάσει στα χέρια του και τα δύο, καταλαβαίνει τι εννοώ). Τα allen των 3, 4, 5 και 6mm μαζί με ένα κατσαβίδι Philips ("σταυροκατσάβιδο") είναι επαρκή για τους περισσότερους ελέγχους-σφιξίματα-ρυθμίσεις που θα θέλατε να κάνετε πριν από έναν αγώνα ή κατά τη διάρκεια μίας προπόνησης, αρκεί το ποδήλατο σας να είναι επαρκώς συντηρημένο και όχι χρέπι. Το υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο ατσάλι που αποτελεί τις μύτες των εργαλείων Lezyne είναι σκληρό και ανθεκτικό στην βιαστική-ψιλοτσαντισμένη χρήση που υποβάλλονται συνήθως όλα τα πολυεργαλεία, ενώ οι ανοχές τους είναι τόσο μικρές που μπορείτε να τα εμπιστευθείτε ακόμη και για τις πιο ευαίσθητες βίδες από ergal ή τιτάνιο χωρίς να φοβάστε ότι θα τις χαλάσουν.

Δάνεισα το SV5 σε όσους συναθλητές μου ρώτησαν αν έχω μαζί μου αλλενάκι (πάγιο αίτημα πριν από την εκκίνηση αγώνα), και όλοι τους έδειξαν ευχάριστα έκπληκτοι στη θέα του. Παρά κάποιες στραβο-εφαρμογές του εργαλείου (βλ. "βάζω μόνο 2mm της μύτης μέσα στο κεφάλι της βίδας - σφίγγω με όλη μου τη δύναμη") και τους αγχωμένους χειρισμούς που δέχτηκε, το μικροσκοπικό πολυεργαλείο της Lezyne δεν έδειξε το παραμικρό σημάδι ταλαιπωρίας -κάτι που συνεχίζει να ισχύει μέχρι τι στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μετά από αρκετές χρήσεις του.

Θα μπορούσα να συνεχίσω γράφοντας διάφορα, αλλά νομίζω δε χρειάζεται να αναλύσω παραπάνω τη συγκεκριμένη περίπτωση: Το Lezyne SV5 διαθέτει τα πέντε εργαλεία που απαιτούνται συχνότερα για τις ρυθμίσεις ενός ποδηλάτου, είναι πανάλαφρο (50gr), αρκετά μικρό ώστε να μη το αντιλαμβάνεστε στην τσέπη σας (63 x 44 x 15mm) αλλά αρκετά μεγάλο ώστε να είναι πρακτικό. Επίσης είναι ανθεκτικό, καλοσχεδιασμένο, καλοφτιαγμένο και κοστίζει μόλις €20 μαζί με το περιποιημένο θηκάκι του από δερματίνη. Για τους αληθινά μερακλήδες, υπάρχει έκδοση με λαβή από carbon και βίδες τιτανίου, ελαφρύτερη κατά 6gr και ακόμη πιο μαζεμένη στα 64 x 30 x 12mm με κόστος €70 (εντάξει, είναι για λεφτάδες μερακλήδες). It doesn't get any better που λένε και στα ξένα! 

Βαθμολογία:
10/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Lezyne.com

Αντιπρόσωπος: Ksports