Garmin Edge 500: Μέτρο σύγκρισης!

Ο καιρός που χρησιμοποιούσαμε ένα απλό κοντεράκι στο ποδήλατο για να μετράμε τα δεδομένα των διαδρομών μας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, κάθε αθλητής που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει τουλάχιστον παλμογράφο με δυνατότητα σύνδεσης σε υπολογιστή, ενώ τα ποδηλατικά GPS γίνονται όλο και δημοφιλέστερα αφού η καταγραφή της διαδρομής προσφέρει ακόμη καλύτερη ανάλυση των προπονητικών μας δεδομένων (για να μην αναφέρουμε τη δυνατότητα social fitness!).

Τι εστί Garmin Edge 500;

Το Edge 500 της Garmin είναι ένα compact ποδηλατικό GPS που προορίζεται για αθλητές κάθε επιπέδου, από τον χομπίστα έως τον πρωταθλητή. Διαθέτει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για την πλήρη καταγραφή, προβολή και ανάλυση των δεδομένων από τις προπονήσεις σας: Τρέχουσα-Μέγιστη-Μέση Ωριαία Ταχύτητα, Στροφές Πεταλιού, Καταγραφή Διαδρομής, Κλίση εδάφους, Virtual Partner (σύγκριση της τρέχουσας επίδοσης σας με τον "καλύτερο σας εαυτό"), Καρδιακή Συχνότητα, Κατανάλωση Ενέργειας, Θερμόμετρο, Υψόμετρο, Καταχώρηση στοχευμένου προπονητικού προγράμματος, Αυτόματο Γυρολόγιο (σε αγώνες-σιρκουί, οι επιδόσεις σας καταγράφονται για κάθε γύρο ξεχωριστά) είναι οι κύριες λειτουργίες του 500αριού. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του Edge 500 είναι η ΑΝΤ+ ασύρματη διασύνδεση με αισθητήρες/δυναμόμετρο, η προδιαγραφών IPX7 αδιαβροχότητα του και η φόρτωση δεδομένων στο Garmin Connect μέσω υπολογιστή με πρόσβαση στο internet.

Για να τα οργανώσετε όλα αυτά καλύτερα, μπορείτε να δημιουργήσετε τρεις ξεχωριστές οθόνες όπου θα εμφανίζονται οι ενδείξεις που εσείς επιθυμείτε (μπορείτε να έχετε π.χ. μια οθόνη με Παλμούς, Χρόνο, Στροφές Πεταλιού για τη διαλειμματική σας προπόνηση). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα καταχώρησης τριών ξεχωριστών προφίλ ποδηλάτου, το καθένα με τις δικές του ρυθμίσεις (βάρος-τύπος ποδηλάτου, τοποθετημένοι αισθητήρες).

Λειτουργεί καλά;

Garmin Edge 500: Μέτρο σύγκρισης!Λειτουργεί τέλεια. Όσοι είσαστε βιαστικοί και δεν ασχοληθείτε να συνδέσετε σωστά κάποιο από τα ασύρματα περιφερειακά του -όπως τον αισθητήρα παλμών- πιθανόν να έχετε "μπερδέματα" όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ποδηλάτες με συσκευές ΑΝΤ+. Αν όμως στήσετε το Edge 500 σας σωστά από τον αρχή, δε θα χρειαστεί να ξανασχοληθείτε -ακόμη και αν χρησιμοποιείτε ΑΝΤ+ περιφερειακά άλλων εταιριών. "Set it and forget it" που λένε και στο χωριό μου!

Το πλήκτρο "Power/Light" εκτός από το να ανάβει και να σβήνει το 500άρι, σας δίνει με ένα πάτημα του μερικά δευτερόλεπτα φωτισμού της οθόνης.

Η αυτονομία του Edge 500 είναι πολύ καλή, αλλά εξαρτάται πάντα από τη χρήση του προϊόντος. Παρατήρησα ότι η κατανάλωση της μπαταρίας ήταν ελαφρώς αυξημένη όταν το χρησιμοποιούσα για mountain bike αντί ποδηλασίας δρόμου, ίσως επειδή εκεί υπάρχουν περισσότερες μεταβολές στην πορεία απ' ότι στο δρόμο. Επίσης, συχνή χρήση του φωτισμού οθόνης και σύνδεση με πολλά περιφερειακά απαιτούν περισσότερη ενέργεια. Έτσι και αλλιώς, στο τέλος της ημέρας που θα συνδέσετε τη συσκευή στον υπολογιστή σας μέσω του παρεχόμενου καλωδίου, τα 5V της θύρας USB θα αναλάβουν την επαναφόρτιση του Edge 500. Αν δε βρίσκεστε κοντά σε υπολογιστή, ο εργοστασιακός φορτιστής θα σας καλύψει το ίδιο καλά, ενώ η μνήμη του Edge χωράει πάρα-μα-πάρα πολλές διαδρομές πριν γεμίσει!

Ακόμη και χωρίς κανέναν αισθητήρα συνδεδεμένο, το 500άρι -όπως κάθε ποδηλατικό GPS- καταγράφει κανονικά τα δεδομένα ταχύτητας και απόστασης μέσω του δέκτη του. Θα χρειαστείτε αισθητήρα ταχύτητας μόνο για την περίπτωση που βάζετε το ποδήλατο σε προπονητήριο. Μπορεί το μεσαίο ποδηλατικό μοντέλο της Garmin να μην έχει χάρτη, αλλά αν χαθείτε στο βουνό, θα σας βοηθήσει να βρείτε το δρόμο της επιστροφής (βλ.παρακάτω video).

The video cannot be displayed because you have to accept the cookies first.


Είναι εύκολο στην τοποθέτηση;

Garmin Edge 500: Μέτρο σύγκρισης!Δεν έχω ξαναδεί πιο εύκολη τοποθέτηση κοντέρ, παλμογράφου ή GPS: Μπορείτε να βάλετε τη συσκευή στο τιμόνι ή το λαιμό του τιμονιού, και η βάση της ασφαλίζει με δύο ελαστικά o-rings (έτσι, αν κοπεί το ένα, τουλάχιστον δε θα χάσετε το Garmin σας). Η όλη διαδικασία δε θα διαρκέσει πάνω από λίγα δευτερόλεπτα και δε θα χρειαστείτε κανένα εργαλείο. Οι αισθητήρες ταχύτητας/στροφών χρειάζονται πλαστικά δεματικά (zip-ties) για την τοποθέτηση τους, όπως τα περισσότερα αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς, και θα χρειαστείτε ένα μαχαιράκι ή ξυράφι για να κόψετε το περισσευούμενο μήκος του δεματικού.

Αφού ολοκληρώσετε την τοποθέτηση, θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγα λεπτά στην ανάγνωση του εγχειριδίου (η ελληνική αντιπροσωπεία έχει φροντίσει για μετάφραση) και ρύθμιση της συσκευής. Είναι σημαντικό όχι μόνο για τη ρύθμιση της συσκευής, αλλά και για να κατανοήσετε πλήρως τις δυνατότητες της.

Με το Garmin Edge 500 φορτισμένο και ρυθμισμένο, το τοποθετείτε στη βάση του και το περιστρέφετε 90° δεξιόστροφα για να ασφαλίσει. Η συσκευασία περιλαμβάνει δύο βάσεις, ενώ αν χρειαστείτε περισσότερες, η συσκευασία των δύο εξτρά βάσεων στοιχίζει €11,00.

Τι δε σου άρεσε;

Παρόλο που είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μειονεκτήματα σε ένα κορυφαίο προπονητικό εργαλείο όπως το Garmin Edge 500, υπήρξαν κάποια πραγματάκια που πιστεύω ότι καλό θα ήταν να βελτιωθούν:

  • Αντί για ελληνικό μενού έχει Greeklish! Ας ελπίσουμε ότι οι μελλοντικές εκδόσεις του Edge 500 θα διαθέτουν ελληνικούς χαρακτήρες.
  • Η βάση δεν διαθέτει κάποιο κούμπωμα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι δυνατό (αν και σπανιότατο) μια "σωστά στοχευμένη" γονατιά να περιστρέψει ελαφρώς το 500άρι μέσα στη βάση του, αν και θα χρειαστεί να μη το παρατηρήσετε καθόλου για να κινδυνεύσετε να το χάσετε.
  • Με κόστος όσο ένα φθηνό smartphone, το Edge 500 θα μπορούσε να έχει έγχρωμη οθόνη. Ίσως να μη χρειάζεται κατά 100% -αφού η συσκευή δε δέχεται χάρτες- αλλά σίγουρα θα έδινε παραπάνω δυνατότητες (π.χ. σε οθόνες με πολλές ενδείξεις θα μπορούσατε να τονίσετε μία από αυτές για να τη διακρίνετε ευκολότερα, κ.α.).

Είναι για μένα;

Αν χρειάζεστε ή έστω σας αρέσουν όλα τα παραπάνω, και το κόστος μεταξύ €210,00 και €299,00 (ανάλογα με το πακέτο) σας φαίνεται οκ, τότε το Garmin Edge 500 είναι για εσάς, και πρόκειται μια αγορά που δε θα μετανιώσετε -ενώ τα 57 γραμμάρια της συσκευής ούτε που θα κάνουν αισθητή την παρουσία της στις ανηφόρες.

Ευχαριστούμε το κατάστημα ToPodilato.gr για την παραχώρηση του Garmin Edge 500 στο iCycling.gr

Βαθμολογία:

9/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Garmin  |  ToPodilato.gr