Kurt Kinetic Rock and Roll

Ανοίγοντας το κουτί του Rock and Roll, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον πραγματικό όγκο του, που μέχρι τότε είχα δει μόνο σε φωτογραφίες. Η συναρμολόγηση του χρειάστηκε ελάχιστα λεπτά, και το επιβλητικό πράσινο προπονητήριο έπιασε μια γωνία του σαλονιού μου. Αν μη τι άλλο, το πλατύ άνοιγμα των βραχιόνων στήριξης του, μου έλεγε ότι ακόμη και οι δυνατότερες μου προσπάθειες δε θα πτοούσαν το υδραυλικό Kinetic. Τοποθέτησα το πολύπαθο κουρσάκι μου στις υποδοχές, το ασφάλισα και με τη βοήθεια του περιστροφικού ρυθμιστή πίσω από την υδραυλική μονάδα, πέτυχα τη σωστή αντίσταση στον τροχό.

Kurt Kinetic Rock and Roll

Η ονομασία "Rock and Roll" είναι λογοπαίγνιο που αφορά τη δυνατότητα του συγκεκριμένου Kinetic, ο αναβάτης να γέρνει ελαφρώς το ποδήλατο προς το πλάι ("Rock"), αποκομίζοντας έτσι μια πιο "φυσική" εμπειρία από την προπόνηση του ("Roll"). Προσωπικά, η άκαμπτη συμπεριφορά των συμβατικών προπονητηρίων με ενοχλεί πολύ, και αυτός είναι ο λόγος που έχω επιλέξει πλέον να χρησιμοποιώ "καρούλια" (rollers). Σφίγγοντας τα δύο μπουλόνια στον κορμό του Rock and Roll, προφορτίζονται τα ελαστομερή που βρίσκονται εκεί και έτσι ο προπονούμενος μπορεί να ρυθμίσει με πόση ευκολία θα γέρνει το ποδήλατο του. Ο μοχλός απελευθέρωσης του ποδηλάτου είναι ειδικά σχεδιασμένος για τη χρήση αυτή και πολύ στιβαρός, με σαφές σημείο ασφάλισης.

Αρκετά αληθινό ή όχι;

Όσο αληθινό μπορεί να είναι το πεταλάρισμα με το ποδήλατο "δεμένο" στη θέση του. Συνδυάζοντας την σχετικά ήσυχη υδραυλική αντίσταση με την πλάγια κίνηση του ποδηλάτου, δίνεται περισσότερη ελευθερία στον άνω κορμό και οι ορθοπεταλιές βγαίνουν πολύ πιο αβίαστα. Απαραίτητο αξεσουάρ βέβαια το Turntable Riser Ring που σηκώνει τον εμπρόσθιο τροχό στο ίδιο ύψος με τον οπίσθιο ενώ παράλληλα του επιτρέπει να στρίβει αριστερά-δεξιά. Τελικό συμπέρασμα: Το Kurt Kinetic Rock and Roll επιτρέπει στον ποδηλάτη να βγάλει πιο εύκολα τις πολύωρες χειμερινές προπονήσεις που πολλές φορές του απαγορεύει ο καιρός ή η μικρή διάρκεια της ημέρας. Πέρασα ένα μήνα με αυτό, και ενώ τίποτα δε συγκρίνεται με το να ποδηλατείς στην ύπαιθρο, είναι ξεκάθαρα το πιο άνετο προπονητήριο που έχω δοκιμάσει.

Kurt Kinetic Rock and Roll

Το Turntable Riser Ring (€29,00) αποτελεί αξεσουάρ του προπονητηρίου και δεν περιλαμβάνεται στην τιμή των €535,00 που κοστίζει το Rock and Roll ενώ αποτελεί ανάγκη για όποιον θέλει να αξιοποιήσει πλήρως το πλεονέκτημα του προϊόντος. Εκτός της περιστροφής, προσφέρει τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις ύψους για τον εμπρόσθιο τροχό, ώστε να εξυπηρετεί διαφορετικά μεγέθη τροχών ή/και να εξομοιώνει ποδηλασία σε ελαφρώς ανηφορική κλίση. Ο μηχανισμός του είναι απλός και στον ένα μήνα διάρκειας της δοκιμής δεν διαπίστωσα κάποιο μειονέκτημα στην πλαστική του κατασκευή.

Kurt Kinetic Rock and Roll

Άλλο ένα αξεσουάρ του Rock and Roll που είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω είναι το Kinetic inRide κιτ (€199,00) για iPhone/iPad/iPod το οποίο αποτελείται από έναν αισθητήρα καρδιακών παλμών και τον αισθητήρα inRide που τοποθετείται στο προπονητήριο για τη μέτρηση ισχύος σε Watt, στροφών, απόστασης και ταχύτητας. Το πακέτο βασίζεται στην τεχνολογία Bluetooth 4.0 άρα και είναι συμβατό μόνο με τις τελευταίες γενιές προϊόντων της Apple (iPhone 4S/5, iPad3/4, iPod Touch New) -επίσης θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τη δωρεάν εφαρμογή inRide που μπορείτε να βρείτε στο App Store. Οι δύο αισθητήρες εντοπίζονται από το "μηλαράκι" σας ως κοινές συσκευές Bluetooth, όπως ακριβώς θα γινόταν και για ένα handsfree π.χ. Το κιτ δεν περιλαμβάνει βάση τιμονιού για το iPhone/iPad/iPod άρα θα πρέπει να υπολογίσετε €20-€30 επιπλέον στο έξοδο που θα κάνετε.

Η μέτρηση των καρδιακών παλμών δούλεψε τέλεια, αμέσως. Αντιμετώπισα όμως προβλήματα με τον αισθητήρα inRide, που λίγο ψάξιμο στο Google αποκάλυψε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον παρεχόμενο μαγνήτη, και μόλις αυτός αντικατασταθεί το σύστημα λειτουργεί κανονικά. Επιφυλάσσομαι για μελλοντική δοκιμή του inRide λοιπόν, περιμένοντας αντικατάσταση του μαγνήτη απο τον αντιπρόσωπο.

Κλείνοντας

Το Rock and Roll είναι βαρύ και ογκώδες, άρα όχι το ιδανικό προπονητήριο να το πάρετε μαζί σας για ζέσταμα πριν τον αγώνα. Για ευκολότερη αποθήκευση, οι δύο βραχίονες της βάσης του αφαιρούνται με κλειδί allen αλλά δεν είναι μια διαδικασία που ήθελα να κάνω πριν και μετά από κάθε προπόνηση σε αυτό. Είναι όμως πολύ σταθερό, με στιβαρή και ποιοτική κατασκευή, αθόρυβη λειτουργία και την καλύτερη συνολική αίσθηση που έχω δοκιμάσει ποτέ σε προπονητήριο. Το κόστος του Rock and Roll είναι σχετικά υψηλό, αλλά το πλεονέκτημα που προσφέρει μεγάλο. Το βαθμολογώ με δύο βαθμούς κάτω από το τέλειο, απλά γιατί 1) δεν είναι εύκολο στην αποθήκευση του και 2) ξεπερνά τα €500 σε κόστος. Αν όμως έχετε άπλετο χώρο στο σπίτι, προσθέστε +1 στη βαθμολογία μου.

Βαθμολογία:

8/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Kinetic by Kurt  |  Αντιπρόσωπος: Kassimatis Cycling