Garmin Edge 810

Το νέο ποδηλατικό GPS της Garmin, Edge 810 είναι βασισμένο στο προγενέστερο μοντέλο 800, αλλά διαθέτει αναβαθμισμένο μενού και κάποιες νέες λειτουργίες. Το "800άρι" ήταν ήδη γνωστό ως το απόλυτο ποδηλατικό GPS/προπονητικό εργαλείο, αποτελώντας -από την παρουσίαση του κιόλας- ένα απ' τα πιο επιθυμητά κομμάτια ποδηλατικού εξοπλισμού. Έχοντας ήδη στην κατοχή μου για πάνω από ενάμιση χρόνο το Edge 800, και αμέσως μετά τη δοκιμή του ολοκαίνουργιου Edge 510, καταπιάστηκα με τον "διάδοχο του θρόνου", 810.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του νέου Edge 810 είναι ακριβώς ίδιες με αυτές του 800 (5.1 x 9.3 x 2.5cm), όπως και το βάρος (98gr). Το "faux-carbon" φινίρισμα έχει δώσει τη θέση του σ' ένα καλαίσθητο εικαστικό παιχνίδι με τα γκρίζα λογότυπα "Edge" και "810" πάνω σε μαύρο φόντο, ενώ η γενική ποιότητα κατασκευής παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα. Οι υποδοχές φόρτισης/ενσύρματης σύνδεσης και microSD κάρτας παραμένουν στην ίδια θέση, με ελαφρώς βελτιωμένο ελαστικό κάλυμμα που κλείνει ασφαλέστερα. Επίσης, η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών στο εσωτερικό έχει πλέον καλύτερη αντοχή στους κραδασμούς (η Garmin, σε αντίθεση με το Edge 800, δηλώνει το 810 ως "Shock Resistant").

Garmin Edge 810Garmin Edge 810

Παρά τις αρχικές φήμες για υψηλότερης ανάλυσης οθόνη αφής, τελικά αυτή παραμένει ίδια στα 160 x 240 pixels -το νέο επανασχεδιασμένο μενού λειτουργιών όμως, την αξιοποιεί πολύ καλύτερα και προσφέρει μια πιο διασθητική εμπειρία στον χρήστη του Edge 810. Ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονων ενδείξεων στην οθόνη παραμένει στις 10, αλλά εκτός από τη δυνατότητα δημιουργίας σελίδων με διαφορετικές ενδείξεις, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ξεχωριστά προφίλ για κάθε δραστηριότητα του ώστε να μη μπλέκει με ανεπιθύμητες λειτουργίες. Π.χ. για να τρέξω στον αγώνα Marathon "Iti Epic" έφτιαξα ένα προφίλ "Marathon" που είχε μια σελίδα με το χάρτη της διαδρομής, την ένδειξη των παλμών μου και αντίστροφη μέτρηση του υπόλοιπου της απόστασης, μια δεύτερη με βοηθητικές ενδείξεις και μία για την προβολή των υψομετρικών διαφορών. Για την καθημερινή μου προπόνηση έχω ένα προφίλ "Train" με 2 σελίδες που προβάλλουν όλες τις ενδείξεις που χρειάζομαι, αλλά καμία λειτουργία πλοήγησης. Τέλος, ένα προφίλ "Race" έχει άλλες σελίδες με λιγότερες αλλά μεγαλύτερες ενδείξεις που διαβάζονται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα XCO μεγάλης έντασης. Η δυνατότητα διαφορετικού προφίλ για κάθε ποδήλατο παραμένει, με ευκολότερη επιλογή και πιο όμορφη προβολή όμως. Οι δύο διαφορετικοί τύποι προφίλ συνδυάζονται μεταξύ τους χωρίς περιορισμό. Με άλλα λόγια, το προφίλ δραστηριότητας "Marathon" μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν καβαλάω την κούρσα μου, ενώ το "Train" όταν καβαλάω το mountain bike μου. Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο εύκολο για ν' αντιπροτείνω. Kudos!

Garmin Edge 810

Οι λειτουργίες πλοήγησης χωρίς τον ελληνικό χάρτη (διατίθεται χωριστά) είναι περιορισμένες, καθώς στο λογισμικό του μηχανήματος είναι περασμένες μόνο πολύ βασικές οδικές αρτηρίες, ουσιαστικά προσφέροντας ένα πολύ καλό TrackBack και τη δυνατότητα μαρκαρίσματος τοποθεσιών. Με την εγκατάσταση του χάρτη σε μορφή κάρτας microSD, το Edge 810 προσφέρει όλες τις λειτουργίες πλοήγησης που βρίσκει κανείς σε ένα τυπικό GPS αυτοκινήτου -ακόμη και τα πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος! Ενημερωτικά, η τιμή του ελληνικού χάρτη πλησιάζει τα €100, που τα θεωρώ πολλά είναι €50 αν αγοραστεί μαζί με τη συσκευή ή €100 αν αγοραστεί ξεχωριστά.

Η αυτονομία της μπαταρίας είναι ελαφρώς βελτιωμένη συγκριτικά με το 800άρι κατά περίπου 2 ώρες -αρκεί να μην είναι ανοιχτό το Bluetooth 2.1 ή/και να χρησιμοποιείτε το LiveTrack, αλλιώς μιλάμε για αρκετά χαμηλότερα νούμερα. Σε αντίθεση με το Edge 510, το 810 δε διαθέτει επιλογή GLONASS για τη βελτίωση της ακρίβειας GPS -μια απουσία που δε μπορώ να αντιληφθώ το λόγο της, αλλά δοκιμάζοντας το GLONASS στο 510 δε μπορώ να πω ότι κατάλαβα την τρομερή διαφορά όταν ήταν ενεργοποιημένο. Δεν είχα τέτοιο στο χωριό μου, άρα δε νομίζω να μου λείψει.

Μια λειτουργία που μοιράζεται το Edge 810 με το 510 -εκτός του LiveTrack που ανέλυσα στο προηγούμενο τεστ- είναι τα Workouts. Πρόκειται για τη δυνατότητα δημιουργίας λεπτομερών προπονήσεων στο Garmin Connect που στη συνέχεια μπορούν ν' αποθηκευτούν στη συσκευή και να βοηθήσουν τον αθλητή στην προπόνηση του. Πολύ απλά από την αρχική σελίδα του μενού, επιλέγοντας το φακελάκι κάτω αριστερά, έπειτα "Workouts" και στη συνέχεια την προπόνηση που θέλουμε ν' ακολουθήσουμε. Ειδικά όταν η προπόνηση είναι σύνθετη ή περιλαμβάνει πολλά επαναλαμβανόμενα κομμάτια, τα Workouts προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια!

Garmin Connect - Workouts

Μια μικρή γκρίνια την έχω σχετικά με την ευαισθησία του κουμπιού on/off στην αριστερή πλευρά της συσκευής, το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι δεν πρέπει να πατιέται εύκολα, αλλά μου φαίνεται λίγο πιο σκληρό στο πάτημα απ' ότι χρειάζεται. Ένα σύντομο πάτημα του εμφανίζει το μενού ρύθμισης φωτεινότητας της οθόνης, διάρκειας του φωτισμού, απενεργοποίησης των τόνων, πρόσβασης στον καιρό (η πιο άχρηστη νέα λειτουργία, όπως έχω ξαναγράψει) και κλειδώματος της οθόνης. Ένα παρατεταμένο πάτημα του, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τη συσκευή. Δεν είναι λίγες οι φορές που γυρίζω κουρασμένος από την προπόνηση, και στην προσπάθεια να σβήσω το Garmin πειράζω τη φωτεινότητα της οθόνης. Για να είμαι δίκαιος όμως, δεν έχω ακούσει το ίδιο παράπονο από άλλο χρήστη Edge 810.

Συμπέρασμα

Το Garmin Edge 810 αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο των ποδηλατικών κοντέρ GPS και χαρακτηρίζεται ως το απόλυτο προπονητικό εργαλείο. Ξεκινώντας απ' τα €449,00 δεν είναι φθηνό, αλλά δε στοχεύει στον αγοραστή περιορισμένου budget. Το βαθμολογώ με 10 στα 10, αν και θα ήθελα να δω μελλοντικές εκδόσεις του με δίκη τους υποδοχή κάρτας SIM ώστε να μη χρειάζονται Smartphone για το LiveTrack ή ακόμη και να προσφέρουν ενσωματωμένες λειτουργίες SOS στην περίπτωση ατυχήματος.

Αν έχετε ήδη το Edge 800, θεωρώ ότι δεν αξίζει να το αλλάξετε για το 810 επειδή θα χάσετε αρκετά χρήματα στην μεταπώληση του. Αν όμως ετοιμάζεστε τώρα ν' αποκτήσετε το καλύτερο ποδηλατικό κοντέρ/GPS της αγοράς, προτείνω σαφώς το πιο εξελιγμένο Edge 810.

Βαθμολογία (κεντρική μονάδα μόνο):10/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Garmin  |  Αντιπρόσωπος: Tracer