Lezyne Zecto φως ασφαλείας

Η αμερικανική Lezyne φημίζεται για τον τρόπο που προσεγγίζει ένα φαινομενικά απλό ποδηλατικό αξεσουάρ, παρουσιάζοντας τη δική της εκδοχή που μας κάνει ν' αναρωτιόμαστε κάθε φορά "γιατί δε το έφτιαξε κανείς νωρίτερα;". Μετά το εξαιρετικό Femto Drive, παραλάβαμε από την ελληνική αντιπροσωπεία το μεταγενέστερο Zecto (€34), σε διαφορετική έκδοση για εμπρός (λευκό φως ≤80 lumen) και πίσω (κόκκινο φως ≤20 lumen).

Το Zecto δεν αποτελεί εξέλιξη κάποιου άλλου μοντέλου της Lezyne, έχει κατασκευαστεί εξ' αρχής για να καλύψει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ποδηλάτη. Είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο από το μικροσκοπικό Femto Drive, όπως και αρκετά ακριβότερο. Το 47gr φως διαθέτει 3 λυχνίες LED και αποτελείται κυρίως από πλαστικό και λάστιχο, με έναν CNC αλουμινένιο δακτύλιο προστασίας γύρω από το φακό του. Το σχήμα του είναι αρκετά τετραγωνισμένο, κάτι που ενοχλούσε τη μέσα πλευρά των μηρών μου όταν το τοποθετούσα στο λαιμό της σέλας (η συσκευασία περιλαμβάνει ειδικό σιλικονένιο ιμάντα για τοποθέτηση στο ποδήλατο), αλλά είναι ιδανικό για να το βγάζω πιο εύκολα από την τσέπη και να το αγκιστρώνω στο στρίφωμα της, με το ενσωματωμένο του κλιπ. Στο καλό του κράτημα βοηθά και η λαστιχένια επένδυση της εξωτερικής πλευράς.

Lezyne Zecto φως ασφαλείας

Στη μία πλευρά του Zecto βρίσκεται ο διακόπτης λειτουργίας του. Χρησιμοποιώντας τον, μπορείτε να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε το φως, αλλά και να επιλέξετε μία από τις 6 λειτουργίες του, με σταθερό ή μη φωτισμό. Το σχήμα του καθοδηγεί καλά τα δάκτυλα για να βρουν το κουμπί αυτό, ακόμη και χωρίς να κοιτάζει ο αναβάτης. Το πάτημα του είναι σαφές, και δεν υπάρχει περίπτωση να πειραχτεί κατά λάθος. Οι λειτουργίες φωτισμού του Zecto παράγουν:

  • Πίσω (κόκκινο) φως από 5 έως 20 lumen με την αντιστρόφως ανάλογη αυτονομία, από ~7:00 έως ~2:45-2:30 ώρες.
  • Εμπρός (λευκό) φως από 20 έως 80 lumen με την αντιστρόφως ανάλογη αυτονομία, από ~7:00 έως ~3:00-2:45 ώρες.

Η άλλη πλευρά του Zecto φιλοξενεί το βύσμα φόρτισης του, κρυμμένο πίσω από ένα ελαστικό ταπάκι με την ένδειξη USB. Η ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία του Zecto είναι ίσως το πιο ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό του, καθώς η αυτονομία που προανέφερα θα το έκανε ιδιαίτερα κοστοβόρο σε διαφορετική περίπτωση. Το λαστιχένιο ταπάκι είναι ενσωματωμένο στην εξωτερική ελαστική επένδυση προκειμένου να μη χαθεί, και κλείνει αρκετά καλά ώστε να κρατά έξω τον ιδρώτα απ' το ρούχο, και το νερό της βροχής. Η Lezyne χαρακτηρίζει το προϊόν ως "extreme weather & water resistant", δηλαδή αντέχει σε σκληρή ποδηλατική χρήση, αλλά μη το βυθίσετε σε νερό.

Lezyne Zecto φως ασφαλείας

Η φόρτιση της μπαταρίας απαιτεί περίπου 2.5 ώρες και γίνεται μέσω του micro-usb καλωδίου που επίσης παρέχεται μαζί με το Zecto. Χρωματιστά LEDάκια στο πλάι του φακού δείχνουν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας ενώ παράλληλα προσφέρεται ένας ήπιο πλευρικός φωτισμός, που αποδεικνύεται χρήσιμος στο μπροστινό (λευκό) φως όταν αυτό τοποθετείται στο τιμόνι. Το ακόλουθο video από τον κατασκευαστή περιγράφει πολύ καλά τη λειτουργία του Zecto.

The video cannot be displayed because you have to accept the cookies first.

Χρησιμοποιώ το Zecto ως αποκλειστικό μου φως ασφαλείας, εδώ και αρκετούς μήνες. Τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο που νυχτώνει νωρίτερα, όσο και το καλοκαίρι που ένα σκασμένο λάστιχο μπορεί να καθυστερήσει την επιστροφή μου στο σπίτι, το κόκκινο Zecto βρίσκεται πάντα μέσα στην τσέπη μου, έτοιμο να καλύψει τα νώτα μου. Το λευκό Zecto μου είναι πιο χρήσιμο τους χειμερινούς μήνες, άρα και έχει γράψει λιγότερες ώρες λειτουργίας.

Τα 10 lumen που δίνουν οι μη-σταθερού φωτισμού λειτουργίες του κόκκινου Zecto, είναι επαρκέστατα για να προειδοποιήσουν έγκαιρα οποιονδήποτε διερχόμενο οδηγό/μοτοσικλετιστή ότι υπάρχει ποδηλάτης μπροστά τους. Η σταθερή λειτουργία των 20 lumen ίσως να είναι ενοχλητική για κάποιους και θα τη προτιμούσα μόνο σε συνθήκες κακής ορατότητας (π.χ. δυνατή βροχή ή ομίχλη).

Το λευκό Zecto παρότι είναι πολύ δυνατότερο και μπορεί να παράξει έως 80 lumen φωτός, παραμένει φως ασφαλείας -άρα δεν υποκαθιστά ένα κανονικό φως πορείας. Η λάμψη του όμως, σε οποιαδήποτε λειτουργία είναι επαρκέστατη ώστε να ενημερώσει τον οδηγό του απέναντι ρεύματος για τη θέση σας, προκειμένου να μη σας κόψει με κάποια προσπέραση ή στροφή μπροστά σας.

Αμφότερα αξίζουν τα χρήματα τους αλλά αν έπρεπε να επιλέξω ένα μόνο, θα αγόραζα το κόκκινο. Μπορεί τα €34 να φαίνονται πολλά για ένα φωτάκι, αλλά η ποιότητα κατασκευής, η αξιοπιστία και η επαναφορτιζόμενη μπαταρία του, κάνουν το Zecto ν' αξίζει απόλυτα το αντίτιμο του.

Τι μου αρέσει στο Lezyne Zecto
Τι δεν μου αρέσει στο Lezyne Zecto
  • Πρακτικό σχήμα-μέγεθος για τοποθέτηση σε ρούχο-τσάντα
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Λειτουργίες
  • Ορατότητα
  • Αυτονομία
  • Επαναφορτιζόμενη μπαταρία
  • Αξιοπιστία
  • Αξίζει τα χρήματα του, παρότι δεν είναι φθηνό
  • Ενοχλητικό σχήμα για τοποθέτηση στο λαιμό της σέλας
  • Περίεργη διαδοχή λειτουργιών: πρώτα 3 μη-σταθερές, έπειτα 2 σταθερές, και στο τέλος άλλη μία που αναβοσβήνει (χωρίς να κοιτάζω, δε μπορώ ποτέ να είμαι σίγουρος ποια λειτουργία έχω επιλέξει)

Βαθμολογία:9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Lezyne | Αντιπρόσωπος: Ksports