Clif Shotbloks - Ηλεκτρολύτες σε κυβάκια

Χρησιμοποιώ εδώ και πολύ καιρό διάφορα ενεργειακά τζελάκια και συμπληρώματα ηλεκτρολυτών σε απαιτητικές διαδρομές ή αγώνες. Με βοηθούν να κρατηθώ λίγο παραπάνω, και να έχω πιο εποικοδομητική και ευχάριστη άσκηση. Ή, καμιά φορά απλά να μη γίνω ρεζίλι -εξαρτάται από τη μέρα! Σε απλούς, μη-επιστημονικούς όρους θα έλεγα ότι καθίζουν τη Σούρα και τις άσχημες αδελφές τις, τις Κράμπες στην αίθουσα αναμονής για λίγη ώρα. Τι γίνεται όμως αν τα τζελάκια δε μας αρέσουν ή έστω τα έχουμε βαρεθεί; Όταν το ισοτονικό μας ξυνίζει; Έστω, αν θέλουμε μια αλλαγή στο in-flight menu μας βρε αδερφέ; Μια καλή εναλλακτική είναι τα "ζελεδοκυβάκια" Shotbloks από την Clif. Είχα την ευκαιρία να τα δοκιμάσω πρόσφατα και δε με άφησαν ασυγκίνητο.

Τα Shotbloks βγαίνουν σε τρεις γεύσεις (Cran-Razz, Πορτοκάλι, Φράουλα). Στα χέρια μου έπεσε η πρώτη γεύση, η οποία φέρνει προς βατόμουρο. Υποθέτω ότι Cran-Razz σημαίνει Cranberry (Κράνο) - Raspberry (Βατόμουρο). Καλή μας όρεξη! Σε κάθε σακουλάκι περιλαμβάνονται 6 κυβάκια των 10gr (33 θερμίδες) έκαστο, 60gr συνολικά. Σύμφωνα με τις οδηγίες, κάθε "μερίδα" είναι 3 κύβοι, ενώ η μέγιστη κατανάλωση/ώρα είναι 6 κύβοι, τους οποίους καλό είναι να τους παίρνουμε με νερό.

Η σύσταση των Shotbloks περιέχει σιρόπι και στερεά ύλη από οργανικό καφέ ρύζι, συμπυκνωμένο χυμό οργανικού καλάμου, πηκτίνη, θαλασσινό αλάτι, κιτρικό οξύ, φυσικές γευστικές ουσίες, οργανικό ηλιέλαιο, κερί καρναούμπα, συμπυκνωμένο χυμό μαύρου καρότου. Η Clif δηλώνει ότι το προϊόν της είναι κατά 95% οργανικό, που σημαίνει ότι παρά την "χημική" εμφάνιση του, είναι πολύ πιο φυσικό από πολλούς ανταγωνιστές του. Not bad...

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρία, κάθε μερίδα (3 κύβοι / 30gr / 100cal) προσφέρουν τα ακόλουθα: 0gr Λιπαρών, 0gr Πρωτεΐνης, 0% Σιδήρου, 70mg Νατρίου, 20mg Καλίου, 24gr Υδατανθράκων, 12gr Σακχάρων. Για όσους δεν ξέρουν τι είναι όλα αυτά, να πω ότι το Νάτριο και το Κάλιο είναι ηλεκτρολύτες και βοηθούν ενάντια στις κράμπες, ενώ οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του ανθρώπινου σώματος.

Βρήκα τα Cran-Razz Shotbloks ούτε πολύ έντονα στη γεύση, αλλά ούτε και άγευστα. Ότι πρέπει δηλαδή για να τρώγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δεν ενόχλησαν το -σχετικά ευαίσθητο- στομάχι μου, ενώ μου άρεσε το γεγονός ότι μπορούσα να ελέγχω την ποσότητα και το χρόνο κατανάλωσης των κύβων. Σε αντίθεση με το τζελάκι που μόλις το ανοίξεις πρέπει να το κατεβάσεις αμέσως για να μη σου κάνει την τσέπη του jersey χάλια, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα να "χτυπάω" ένα κυβάκι κάθε 10-15 λεπτά. Έτσι είχα μεγαλύτερης διάρκειας, πιο ομοιόμορφη απόδοση. Α, ξέχασα να πω ότι τα ζελεδοκυβάκια κατεβαίνουν πιο εύκολα από τα τζελάκια, καθώς δεν χρειάζονται τόσο νερό/σάλιο να ξεπλυθούν από το στόμα.

Κατά την προσωπική μου άποψη, τα Clif Shotbloks ανταγωνίζονται περισσότερο τα ισοτονικά υδατανθρακούχα ποτά, παρά τα τζελάκια. Έχουν αρκετές από τις αρετές των ποτών (ελεγχόμενη κατανάλωση, εύκολη και γρήγορη κατάποση) ενώ σας επιτρέπουν να κουβαλάτε μόνο νερό στα παγούρια σας (δοκιμάστε να λουστείτε με ισοτονικό ποτό σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και θα καταλάβετε γρήγορα το λάθος σας). Έχουν επίσης πολλά από τα πλεονεκτήματα των τζελ (συγκεντρωμένα "καύσιμα", χαριτωμένες γεύσεις) χωρίς τα μειονεκτήματα (αίσθηση δίψας, αναγκαστική άμεση κατανάλωση μετά το άνοιγμα της συσκευασίας). Απλά για να μη νομίζετε ότι είναι όλα ρόδινα, να ενημερώσω ότι το μαγικά κυβάκια δεν αντιπροσωπεύονται εμπορικά στη χώρα μας (και κατ' επέκταση, δεν έχουν πάρει έγκριση Ε.Ο.Φ.) άρα και θα πρέπει να ασχοληθείτε μόνοι σας για να τα φέρετε.

Βαθμολογία:
9/10 σαμπρελάκια

Περισσότερες πληροφορίες: ClifShot.com

Φθηνότερη τιμή σε Ευρωπαϊκό online κατάστημα: ChainReactionCycles.com, περίπου €28 τα 12 πακέτα