GU Chomps - Μασώμενα κυβάκια gel

Ιδού λοιπόν τα πρώτα ευρέως γνωστά μασώμενα ενεργειακά τζελ για την Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλα (όπως τα Clifbar Shotbloks) όμως δεν τα είχα ποτέ δει σε ράφι.  Καινούρια ιδέα για τον περισσότερο κόσμο. Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει άραγε από τα γνωστά και διαδεδομένα τζελάκια; Πως δείχνουν και που τα βρίσκω για να τα δοκιμάσω; Πως τα αποθηκεύω για να τα παίρνω κάθε τρεις και λίγο;</>.

Η γεύση θυμίζει παιδικά φρουτένια σνακ αλλά η σύνθεσή τους διαφέρει πολύ από την απλή φρουκτόζη. Περιέχουν σύνθετους υδατάνδρακες (μαλτοδεξτρίνη) και απλούς υδατάνθρακες (σιρόπι από φυτό ταπιόκα και ζαχαροκάλαμο). Αυτοί θα μεταφέρουν γρήγορα και αποδοτικά ενέργεια «εύκολα μετατρεπόμενη σε έργο» από το σακουλάκι στα πόδια σας. Ενέργεια μεταφέρουν επίσης και τα αμινοξέα που περιλαμβάνει. Αυτά βοηθούν επιπλέον στην νοητική συγκέντρωση και στην αποκατάσταση. Ακόμα, περιλαμβάνονται βιταμίνες C, E, ηλεκτρολύτες και σε κάποιες γεύσεις καφεΐνη.

Η όλη ιδέα είναι πως κατά τη διάρκεια της άθλησης θα χρειαστείς να μασήσεις κάτι εκτός από το να καταπιείς το παχύρρευστο gelάκι. Το γνωστό gel δεν σου δίνει την αίσθηση ότι τρώς κάτι. Όσο η άθληση γίνεται μεγαλύτερη σε διάρκεια τόσο πιο έντονα θες να φάς κάτι συμπαγές. Να βυθίσεις τα δόντια σου σε κάτι και να το μασήσεις. Πάνω σε αυτήν την ανάγκη κατασκευάστηκαν τα κυβάκια GU. Ακόμα, μασώντας κάτι στερεό, ο οργανισμός βάζει μπροστά την διαδικασία της πέψης.

Η συσκευασία ανοίγει εύκολα. Περιέχει 8 μπουκίτσες και αυτές ισοδυναμούν με δύο δόσεις gel. Συγκεκριμένα το πακετάκι μαζί με νερό καλύπτει τροφοδοσία για 1½ με 2 ώρες. Κάνοντας την πράξη η μασέλα παίρνει μπροστά ανά 11 με 15 λεπτά. Άρα τρως πιο συχνά από τα gels με ό,τι αυτό σημαίνει σε καθυστέρηση ή τοποθέτηση πάνω στο ποδήλατο. Από την άλλη Βέβαια, μπορείς να καταναλώσεις και μια δόση (=4 chomps) με την μια. Προτείνουμε τσαντάκι σκελετού που για κάποιο λόγο το ονομάζουν τριαθλητικό (δείτε π.χ. εδώ ή εδώ - θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα). Η θέση είναι σούπερ βολική για φαγητό και σκουπιδάκια. Επειδή είμαι παθών παρακαλώ τα ρέστα από μισό σακουλάκι βάλτε τα στο ψυγείο το καλοκαίρι.

chomps

Το μέγεθος τους είναι αρκετά μεγάλο για να σπρώξεις εύκολα ένα chomp από το σακουλάκι στο στόμα σου και αρκετά μικρό για να ξεκινήσεις να το μασάς χωρίς προσπάθεια. Εδώ ίσως βοηθήσει λίγο πασπάλισμα σε άχνη ζάχαρη για να μην κολλάνε στη διαδρομή. Θα προτιμούσαμε πάντως να διατεθεί μια μακρόστενη θήκη που θα οπλίζει με κάποια σκανδάλη ένα chomp στο στόμιο. Αυτό θα έκανε την χρήση πολύ πιο σίγουρη για να μην σου πέσει το φαγητό, εύκολη για το ένα χέρι, και γρήγορη για να ελευθερωθεί και πάλι το χέρι. Υπάρχουν κάποια τέτοια οπλικά συστήματα για το τιμόνι (δείτε Saltstick.com, Fitsn.com και ας ελπίσουμε πως η εταιρεία θα βγάλει κάτι τέτοιο για τα chomps, επειδή φοβάμαι πως θα κολλάνε μέσα στο saltstick. Θα το ελέγξω πάντως). Το φαΐ κατά την διάρκεια του αγώνα πρέπει να είναι σύμμαχος στην απόδοση και όχι μια ακόμα δοκιμασία. Αν βγάλεις δυο παραπάνω chomps δεν θες να τα βάλεις πίσω στο σακουλάκι ενώ μετράει ο χρόνος. Άπαξ και μπήκανε στο στόμα η γεύση είναι πολύ καλή και δεν κολλάνε στα δόντια όσο οι περισσότερες μπάρες. Δεν περνάς ένα λεπτό ξεκολλώντας υπολείμματα από τους τραπεζίτες σε μια άσκηση γλωσσικής ευλυγισίας.

Gels vs Chomps: Τι να προτιμήσω τελικά; Ανάλογα το σημαντικό σου κριτήριο. Πέραν από την προφανή αίσθηση μασήματος το μικροσκόπιο της απόδοσης θα δώσει μικρή διαφορά στα gel. Και αυτό γιατί ο χρόνος δράσης τους (6') είναι πιο άμεσος από τα chomps (12') (δείτε εδώ σχετικά: www.guenergy.com). Επιπλέον, το μεγάλο προσόν είναι πως σε καταπονήσεις μεγάλης διάρκειας"γεμίζεις" λίγο το στομάχι σου και καταπολεμάς την αίσθηση της πείνας. Μπορούμε να το θεωρήσουμε σαν κάτι ενδιάμεσο στα ενεργειακά τζελ αφού δεν είναι ούτε υγρό, ούτε στερεό. Ως semi-liquid, είναι ιδανικό για μακρύτερες προπονήσεις όπου το στομάχι θέλει κάτι πιο συμπαγές αλλά η μπάρα πιθανόν να μας πέσει βαριά -ειδικά όταν δεν είναι η πρώτη στη σειρά.

Έχει ξεκινήσει ήδη η διάθεση στην Ελλάδα. Έχω δει αρκετά ψαγμένα καταστήματα να τα έχουν στα ράφια τους. Δε θα δυσκολευτείτε να τα βρείτε. Ξέρω όμως το λόγο που δεν θα πάρετε εύκολα εσείς το πρώτο σακουλάκι. Επειδή θα το μοιραστείτε με όλη την παρέα για να δούνε πως είναι!

Μη μασάτε, κάντε πετάλι.

Βαθμολογία:

8/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: GUenergy.com

Αντιπρόσωπος: Third Wind