K-Edge chain catcher: Για να μη σας πέφτει ...η αλυσίδα

Οι περισσότεροι από εμάς που ασχολούνται με την ποδηλασία δρόμου, νομίζουν πως το να πέφτει η αλυσίδα από τον μικρό δίσκο είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο ΜΤΒ ή στη χειρότερη περίπτωση θα συμβεί ...στους άλλους κουρσάδες! Όταν όμως έρθει η σειρά μας, ο φημισμένος νόμος του Μέρφι υπαγορεύει ότι αυτό θα γίνει στη πιο κακή στιγμή, ενώ οι γρατσουνιές που θα προκαλέσει η αλυσίδα θα είναι στο εμφανέστερο δυνατό σημείο του ψαλιδιού!

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, βρίσκεται τοποθετημένο στο ποδήλατο δρόμου μου ένα chain catcher της K-Edge. Πρόκειται για 10 γραμμάρια αλουμινίου 6061, σχηματισμένα και τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που να εκτελούν μία και μόνο λειτουργία: Να μην επιτρέψουν στην αλυσίδα του ποδηλάτου να πέσει από το μικρό δίσκο κατά τη διάρκεια κάποιας αλλαγής ή από κάποιο κραδασμό. Οι συνέπειες ενός τέτοιου "μικροατυχήματος" μπορεί να είναι από μηδαμινές (απλά να λερωθεί λίγο το πλαίσιο) έως και καταστροφικές (αλυσίδα τυλίγεται γύρω από τη μεσαία τριβή γδέρνοντας το ψαλίδι, τραβώντας τον πίσω εκτροχιαστή με ολέθριες υλικές συνέπειες, ακόμη και πτώση).

Από τα έξι διαθέσιμα χρώματα της K-Edge, επέλεξα το λευκό, το οποίο είναι το μοναδικό που βάφεται ηλεκτροστατικά, ενώ τα υπόλοιπα χρώματα είναι προϊόντα ανοδίωσης. Η αρχική τοποθέτηση έγινε από τον ίδιο τον αντιπρόσωπο, που ήθελε να εξασφαλίσει ότι η δουλειά θα γίνει σωστά, κρατώντας απόσταση 2mm μεταξύ K-Edge και μικρού δίσκου -όσο ακριβώς χρειάζεται ώστε να μην ακουμπά η αλυσίδα στο προστατευτικό κατά την αλλαγή.

Κάνει δουλειά;

Ναι. Η αλυσίδα μου δεν έπεσε από το μικρό δίσκο ούτε μία φορά μετά την τοποθέτηση του K-Edge chain catcher. Η φωτογραφία στα δεξιά είναι από το -επίτηδες- άπλυτο ποδήλατο μου, ώστε να φαίνονται πάνω στο λευκό χρώμα τα μαύρα σημάδια από την επαφή της αλυσίδας. Κάθε ένα από αυτά τα σημάδια (οκ, υπάρχει λίγη φαινομενικά άσχετη βρωμιά μεταξύ τους) είναι και μία περίπτωση που θα μπορούσε να έχει πέσει η αλυσίδα από το μικρό δίσκο, και αυτό σε μια καλορυθμισμένη μετάδοση Dura-Ace 7800! Επίσης, το φινίρισμα του chain catcher έχει αντέξει πολύ καλά, χωρίς σπασίματα ή εμφανείς γρατσουνιές.

Μπαίνει σε όλα τα ποδήλατα;

Μπαίνει σε όλα τα ποδήλατα δρόμου με βάση τύπου braze-on για τον εμπρόσθιο εκτροχιαστή. Για τα ποδήλατα που δεν διαθέτουν τέτοια βάση, υπάρχει ειδικό μοντέλο clamp-on. Για Mountain Bikes και ποδήλατα Cyclocross υπάρχει επίσης ειδικό μοντέλο που λειτουργεί εξίσου καλά στο χώμα (το χρησιμοποιώ εδώ και μήνες στο Ki2 Stumpy, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα).

Δηλαδή είναι τέλειο!;!;

Ναι. Σχεδόν. Περίπου. Λειτουργεί τέλεια, προσφέρει την επιλογή χρωμάτων για να ταιριάζει με το ποδήλατο σας, είναι πανάλαφρο και αντέχει στη χρήση και τον χρόνο. Τοποθετείται σχετικά εύκολα και γρήγορα, και μπορεί να σας σώσει από μια μεγάλη καταστροφή. Όμως, η τιμή του δεν είναι όσο προσιτή θα περίμενε κανείς: Το μοντέλο braze-on κοστίζει €40, το clamp-on €50 ενώ οι χωμάτινες βερσιόν απαιτούν από €40 έως €65 για την απόκτηση τους! Την πρώτη φορά που άκουσα τις τιμές τους, μου ήρθε να βάλω το δάχτυλο στο μάτι μου και να ανακατέψω το μυαλό μου, αλλά σκεπτόμενος πόσο μπορεί να στοιχίσει μια ζημιά από πτώση αλυσίδας (φθορές ή/και καταστροφή πλαισίου, τραυματισμός) το κόστος φάνηκε πιο λογικό. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες, πιο προσιτές, λύσεις στην αγορά, από τις οποίες κάποιες δουλεύουν και κάποιες όχι. Η συγκεκριμένη δουλεύει άψογα, και μπορείτε να τη φανταστείτε ως ένα "ασφάλιστρο" που είναι δυνατό να μεταφέρετε και στο επόμενο σας ποδήλατο.

Βαθμολογία:

8/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: K-Edge  |  Αντιπρόσωπος: Ksports