Τροχοί DT Swiss - 240s / 4.2d
Βαθμολογία:
9/10 σαμπρελάκια

Τον τελευταίο καιρό σκεφτόμουν ν' αλλάξω τους τροχούς στο ΜΤΒ μου! Είχα τους Mavic ST '07 στα 1670gr, από τους οποίους ήμουν πολύ ικανοποιημένος, αλλά αρκετοί φίλοι μου έλεγαν ότι δεν ταιριάζουν με το τωρινό μου ποδήλατο (S-Works Epic Carbon '08) και ότι εάν πάρω πιο ελαφρούς θα δω μεγάλη διαφορά… Όσο καιρό καβαλούσα τους ST δε τους είχα κάνει ποτέ ακτινολόγηση γιατί πολύ απλά δε χρειάστηκε. Μάλιστα μετά από ένα συμβάν που μου έτυχε στον Υμηττό (μου έσκασε το πίσω ελαστικό και έκανα επτά χιλιόμετρα σε μονοπάτι και άσφαλτο με το λάστιχο "πίτα" για να φτάσω σπίτι... Χωρίς οι τροχοί να πάθουν απολύτως τίποτα !) λέω "Που να πάω να μπλέξω με άλλους τροχούς τώρα; Τι παραπάνω θα μου προσφέρουν; Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διαφορά;"...

Μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξα στο κατάστημα Kinisi Bikes έχοντας κάνει πρώτα μια κουβέντα και με τον Lima που είχε φτιάξει και αυτός εκεί τους τροχούς του και ήταν πολύ ικανοποιημένος. Κατόπιν, μιλώντας και με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος καταλήξαμε στην εξής σύνθεση:

Μετά από τέσσερις μέρες που πήγα να παραλάβω τους νέους μου τροχούς, είδα ότι το πλήρες σετ ζύγιζε μόλις 1.400gr (δηλ. 270gr λιγότερο από τους παλιούς μου τροχούς), ακούστηκε ωραία στ' αυτιά μου αλλά και πάλι ήμουν δύσπιστος σχετικά με τη διαφορά που θα δω, και εάν άξιζαν τα χρήματα που έδωσα...

Και όμως, άξιζε η αναβάθμιση!

Επέστρεψα κατευθείαν σπίτι, τοποθέτησα τους τροχούς στο ποδήλατο μου και μέσα στο μεσημέρι (με θερμοκρασία 38º C) έφυγα ν' ανέβω στον Υμηττό για να τους δοκιμάσω στα μονοπάτια και στους δασικούς που γνωρίζω τόσο καιρό και όπου θα καταλάβαινα εύκολα την οποιαδήποτε διαφορά...

Η πρώτη μου βόλτα με τις καινούργιες μου ρόδες διήρκεσε τριάντα χιλιόμετρα. Είχα εντυπωσιαστεί πολύ από την ανάλαφρη αίσθηση και την άριστη κύλιση τους και μόλις γύρισα σπίτι τηλεφώνησα κατευθείαν στον Alex λέγοντας του ότι οι τροχοί ******, αλλά και πάλι κουβεντιάζοντας μαζί του είπα ότι καλύτερα να τους τσεκάρω για μερικές μέρες ακόμη ώστε να μου φύγει και ο αρχικός ενθουσιασμός. Την επόμενη μέρα λοιπόν ξανά Υμηττό στην ίδια διαδρομή, και πάλι η ίδια αίσθηση, το ποδήλατο κυλούσε ευκολότερα και πιο γρήγορα. Την τρίτη μέρα αποφάσισα ν' αλλάξω τερέν και να ποδηλατίσω στους ανηφορικούς δασικούς και τα δύσκολα μονοπάτια των πρώην Βασιλικών (Τατόι) κάνοντας τριάντα πέντε χιλιόμετρα παρέα με τον Ghost. Τιμήσαμε όλα τα τεχνικά μονοπάτια της περιοχής (Mexican, Better than Sex κ.α.) και η μέχρι τότε εντύπωση μου επιβεβαιώθηκε.

Εντυπώσεις:

  • Γρήγορη επιτάχυνση. Το μειωμένο (περιστρεφόμενο) βάρος των τροχών είναι εμφανές από τις πρώτες πεταλιές. Οι επιταχύνσεις από στάση γίνονται παιχνιδάκι!
  • Απίστευτη κατευθυντικότητα (το ποδήλατο στρίβει σε δασικούς και τεχνικά μονοπάτια όπως δεν έστριβε ποτέ!).
  • Απίστευτη κύλιση τροχών, ειδικά σε ευθεία και ανηφόρα -πραγματικά καμία σχέση με άλλους τρόχους που έχω καβαλήσει- η οποία οφείλεται στα υψηλής ποιότητας ρουλεμάν των κέντρων και τις ειδικές, χαμηλής αντίστασης τσιμούχες στεγανοποίησης τους.
  • Βελτιωμένο σκαρφάλωμα: σε σημεία που δυσκολευόμουν ή δεν μπορούσα -για λίγο- να περάσω τώρα περνάω γιατί μου είναι ευκολότερο να διατηρήσω την ταχύτητα μου εκεί αλλά και γιατί είναι πιο εύκολο να σηκώσω τη "μούρη" του ποδηλάτου μου.
  • Όλα τα παραπάνω έχουν κάνει το ποδήλατο μου πιο "νευρικό" και χρειάζεται περισσότερη προσοχή σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού είναι ευκολότερο να γίνει στραβοτιμονιά. Τι να κάνουμε -δε μπορούμε να τα έχουμε όλα, και χαμηλότερο βάρος και την ίδια σταθερότητα.
  • Πλάγια ακαμψία: Σε σπριντ και ανηφόρες, όση δύναμη και να έβαζα δε μπόρεσα να παρατηρήσω κάποιο φλεξάρισμα στους τροχούς. Όλη η δύναμη που έφτανε στους τροχούς μεταφερόταν απευθείας στο έδαφος και δε χανόταν σε άχρηστες ελαστικότητες (τα στεφάνια και οι ακτίνες κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους!).

Η τιμή για την αναφερόμενη σύνθεση είναι στα €690 (μαζί με τα μπλοκάζ).

Τροχοί DT Swiss - 240s & 4.2d