SMP Composit: Λιγότερο υλικό, περισσότερες ώρες στη σέλα;

Η ιταλική Selle SMP είναι γνωστή για τον αντισυμβατικό σχεδιασμό των σελών της. Μερικές από αυτές έχουν τόσο περίεργη εμφάνιση που αρκετοί ποδηλάτες διστάζουν να τις δοκιμάσουν και μόνο γι' αυτόν τον λόγο. Μία από αυτές είναι η Composit, που πρόσφατα λάβαμε για δοκιμή.

Η Composit έχει την ίδια σχεδίαση με τα ανθρακονημάτινα μοντέλα της SMP. Το κέλυφος σύμφωνα με την εταιρία είναι ελαστομερές Nylon 12 με ίνες άνθρακα ενώ καλύπτεται από πραγματικό δέρμα στις μαύρες εκδόσεις και Lorica microfibre στις χρωματιστές. Το συγκεκριμένο μοντέλο δε διαθέτει μαξιλάρι ή κάποιο υλικό γεμίσματος, συνεπώς είναι κατάλληλο για ποδηλάτες που έχουν εξοικειωθεί με σκληρότερες, στενές σέλες και γενικότερα προτείνεται σε ελαφρούς αναβάτες με στενές λεκάνες. Τα πατενταρισμένα χαρακτηριστικά της Selle SMP, όπως το τελείως κενό κεντρικό τμήμα, η μύτη που θυμίζει ράμφος αετού και το ανασηκωμένο πίσω μέρος δίνουν στην Composit μια όψη αεροδυναμική, και ασυνήθιστη συνάμα.

Τι εμφάνιση είναι αυτή;;;

SMP Composit: Λιγότερο υλικό, περισσότερες ώρες στη σέλα;Η χαρακτηριστική εμφάνιση της SMP, που κάνει τις σέλες της να ξεχωρίζουν από μακριά, είναι ίσως και το μεγαλύτερο εμπόδιο για να τις εμπιστευθεί κάποιος αμύητος. Αν πιστεύετε ότι όσο καλή και να είναι μια τέτοια σέλα εσείς δε θα μπορέσετε να παραβλέψετε την περίεργη και οριακά άσχημη εμφάνιση της, τότε καλύτερα να μη χάσετε άλλο χρόνο διαβάζοντας το παρόν άρθρο.

Είστε ακόμη εδώ; Ωραία!

Η Composit έρχεται σε τρία μεγέθη, εκ των οποίων επέλεξα -με βάση τον πίνακα του κατασκευαστή- το Medium που είναι και το μεγαλύτερο για τη συγκεκριμένη σέλα. Το μέγεθος αποδείχτηκε σωστό. Οι ράγες αποτελούνται από AISI 304 ανοξείδωτο ατσάλι -υλικό που είναι ενδοτικό στους κραδασμούς και αυξάνει την άνεση, ενώ παράλληλα είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και δε σκουριάζει.

Το συνολικό βάρος του προϊόντος μόλις που ξεπερνά τα 200gr, νούμερο που δε θεωρείται βαρύ αλλά δε διεκδικεί και τα σκήπτρα της ελαφρύτερης σέλας. Το κόστος της SMP Composit είναι €259 -χρήματα στα οποία κανονικά βρίσκουμε σέλες με ανθρακονημάτινες ράγες και χαμηλότερο βάρος. Στην SMP όμως αγοράζετε πρωτίστως άνεση και εργονομία, μετά όλα τα άλλα.

Πως είναι στο δρόμο;

Η SMP προτείνει την Composit ως σέλα για ποδήλατα δρόμου και βουνού. Λόγω παντελούς έλλειψης υλικού γέμισης και πλαϊνών ενισχύσεων (για την περίπτωση πτώσης) άποψη μου είναι ότι η Composit δεν είναι κατάλληλη για το χώμα, όπου ...το παιχνίδι έχει άλλους κανόνες! Δοκίμασα την Composit στο δρόμο, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές όπου και αποδείχτηκε απροσδόκητα βολική. Το τεράστιο κενό στη μέση, σε συνδυασμό με τη γεωμετρία της SMP μεταφέρει το βάρος στήριξης του σώματος στα κόκκαλα της λεκάνης αφήνοντας τους μαλακούς ιστούς κυριολεκτικά "στον αέρα" -επιτυγχάνοντας έτσι την ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι δεν μούδιασα ούτε μία φορά πάνω στην περίεργη αυτή σέλα, όση ώρα και να περνούσε χωρίς να σηκωθώ από αυτήν.

Το μήκος της σέλας είναι 263mm, αλλά η έντονα κατηφορική κλίση της μύτης της καθιστά το ωφέλιμο μήκος της μικρότερο, γύρω στα 200mm. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κατασκευαστής θέλει -μεταξύ άλλων- να σιγουρευτεί πως τα κόκκαλα της λεκάνης σας θα στηρίζονται διαρκώς από το ανασηκωμένο πίσω μέρος της Composit και ότι δε θα έρθετε να καθίσετε πιο μπροστά, μεταφέροντας το βάρος σας αλλού.

Συνεχόμενες δοκιμές με δύο διαφορετικής ποιότητας κολάν (ένα κορυφαίο και ένα μέτριο-προς-χαμηλό) έδειξαν ότι ένα καλό μαξιλαράκι στο κολάν αυξάνει την άνεση κατακόρυφα, ενώ με το χαμηλότερης ποιότητας μαξιλάρι -παρόλο που πάλι δε σημειώθηκαν μουδιάσματα- τα σημεία επαφής του σώματος με τη σέλα πόνεσαν λίγο παραπάνω.

Τελικά;

Με απλά λόγια, μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος και θεωρώ ότι η SMP Composit πράγματι προσφέρει όσα υπόσχεται. Θα μπορούσα να αναφέρω ότι η αντισυμβατική εμφάνιση της σέλας δε με συγκίνησε, αλλά το σχόλιο είναι υποκειμενικό και εξάλλου η SMP ουδέποτε υποστήριξε ότι φτιάχνει τις ομορφότερες σέλες. Η τιμή της Composit (€259), παρόλο που βρίσκεται σε απόλυτα ευρωπαϊκά επίπεδα θεωρώ ότι έπρεπε να είναι χαμηλότερη, ασχέτως αν το προϊόν είναι 100% ιταλικό. Για όσο καιρό τρέχει το πρόγραμμα SMP Selle Test Ride στην αντιπροσωπεία, εκμεταλλευτείτε το και δοκιμάστε όποιο μοντέλο της εταιρίας πιστεύετε πως είναι πιο κοντά στις ανάγκες σας.

Βαθμολογία:

8/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Selle SMP  |  Αντιπρόσωπος: Sportlife