ISM Adamo Peak: Δοκιμάζουμε την πιο παράξενη σέλα για ΜΤΒ

Η αμερικανική ISM (Ideal Saddle Modification) λανσάρει σέλες με χαρακτηριστική σχεδίαση, στην οποία αντί για τη συμβατική "μύτη" υπάρχουν δύο παράλληλες μικρότερες "μύτες" για τη στήριξη του αναβάτη, ώστε να απαλείφεται η πίεση στους μαλακούς ιστούς που βρίσκονται στο κέντρο. Κοιτάζοντας μια ISM από πάνω, θυμίζει κάτι σε ...καβούρι! Είμαι σίγουρος ότι παρά τις υποσχέσεις της εταιρίας για αυξημένη άνεση, πολλοί είναι αυτοί που διστάζουν να βάλουν την περίεργη αυτή σέλα στο ποδήλατο τους.

Οι αριθμοί:
Μήκος 255mm x Πλάτος 135mm
Βάρος 308gr
Τιμή €129

Τα αυγουστιάτικα βουνίσια μου χιλιόμετρα βγήκαν πάνω σε μια Peak, το MTB μοντέλο της εταιρίας, με ράγες Cr-Mo. Το κάλυμμα μαύρης δερματίνης με Kevlar-ενισχυμένα πλαϊνά κρύβει τμήματα gel και αφρού στη γέμιση της σέλας. Η γενική ποιότητα κατασκευής είναι καλή, αν και λίγο "χοντροκομμένη" στο κάτω μέρος. Το "καμουφλάζ" χρωματικό μοτίβο στα πλαϊνά παραπέμπει περισσότερο σε All Mountain/Enduro παρά σε XC, και μάλλον εύστοχα αφού η ISM χαρακτηρίζει την Peak ως σέλα "Trail" και την προτείνει τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Πως είναι η Peak στο βουνό;

Η αρχική εντύπωση -εφόσον η σέλα έχει ρυθμιστεί σωστά- είναι κάπως ιδιαίτερη, πολύ απλά γιατί το σώμα έρχεται σε επαφή μαζί της σε σημεία που συνήθως είναι "ελεύθερα". Στις πρώτες δυο βόλτες βοηθάει να σκέφτεσαι οτιδήποτε άλλο εκτός από τη σέλα, ώστε να αρχίσεις να τη συνηθίζεις. Όσοι έχουν μάθει στις ανηφόρες να κάθονται στη μύτη της σέλας για να βάλουν δύναμη στα πετάλια, στην Peak θα έχουν μικρότερο περιθώριο για να το κάνουν, αφού ήδη το σώμα τους θα βρίσκεται πολύ μπροστά στη σέλα. Όσο περνάει η ώρα όμως, αυτό που δεν περνάει απαρατήρητο είναι η έλλειψη μουδιασμάτων στην περιοχή του καβάλου. Πολύ πιθανό να νιώθετε κάποια ελαφριά πίεση στα σημεία που ακουμπάτε τις δύο μύτες της Peak, αλλά σίγουρα όχι στο κέντρο, που είναι και ο βασικός λόγος ενοχλήσεων και τραυματισμών.

Στα μονοπάτια και τα λοιπά τεχνικά κομμάτια των διαδρομών μου, νόμιζα ότι θα έχω πρόβλημα όταν βρίσκομαι όρθιος στα πετάλια, καθώς έχω συνηθίσει τη μύτη μιας συμβατικής σέλας ανάμεσα στους μηρούς μου ώστε να ελέγχω το ποδήλατο καλύτερα. Τελικά όμως, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Επίσης, το πίσω μέρος της σέλας είναι πολύ σοφά σχεδιασμένο επιτρέποντας στον αναβάτη να "φεύγει" πίσω της και να επιστρέφει άνετα και χωρίς να πιάνεται το σορτς του (δοκιμάστηκε με φαρδιά βερμούδα ΜΤΒ). Από εργονομικής άποψης, η ISM Peak αποτελεί κορυφαία επιλογή.

ISM Adamo Peak: Δοκιμάζουμε την πιο παράξενη σέλα για ΜΤΒ

Υπάρχει κάτι που δε σου αρέσει στην Peak;

Υψηλή άνεση και χαμηλό βάρος σπάνια συνδυάζονται, αλλά το βάρος της ISM Peak στα 308gr την τοποθετεί χαμηλά στην κατηγορία "αμόνι", κάτι που θα δικαιολογούταν μόνο αν στοίχιζε φθηνότερα από τα €129 της τιμής της. Ράγες τιτανίου (κοίλες ή συμπαγείς) αντί για τις υπάρχουσες Cr-Mo θα μείωναν το βάρος και θα αύξαναν την ενδοτικότητα της σέλας, και θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχουν έστω ως επιλογή αφού πλέον η τάση και στο All Mountain/Enduro είναι το χαμηλότερο βάρος. Η εμφάνιση της είναι κάτι άλλο που δε μου αρέσει, αλλά τη δέχομαι λόγω της υψηλής εργονομίας και άνεσης που προσφέρει.

Θα την έβαζες στο ποδήλατο σου;

Σε ένα All Mountain/Enduro ποδήλατο, ναι -έστω και αν ζυγίζει όσο ένα παπούτσι. Σε ένα αγωνιστικό hardtail όχι.

Βαθμολογία:

9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: ISM Saddle | Αντιπρόσωπος: Bikeme.gr