Schmolke TLO Flatbar Oversize

Η Schmolke (προφ. "Σσμόλκε") ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργία υπερελαφρών carbon ποδηλατικών εξαρτημάτων, για περισσότερο από 20 χρόνια. Το εργαστήριο του Stefan Schmolke στην Κόντστανς της Γερμανίας γνωρίζει τόσο καλά το περίπλοκο αυτό υλικό, ώστε να κατασκευάζει ακόμη και ανθρακονημάτινες βίδες.

Πριν από ένα χρόνο, αντικατέστησα το τιμόνι του MTB μου με το Schmolke TLO Flatbar Oversize (€269). "TLO" σημαίνει "The Lightest One" και το εντυπωσιακά χαμηλό βάρος των 78gr για το μήκος των 690mm επιβεβαιώνει το όνομα του. Πως γίνεται ομως, με μία και μοναδική αλλαγή το ποδήλατο μου χάσει σχεδόν 100 γραμμάρια: Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη χρήση ινών T1000, υλικό που κοστίζει τα διπλάσια χρήματα από τις πιο συνηθισμένες ίνες Τ700 και είναι 16% ανθεκτικότερο σε εφελκυσμό από τις Τ800. Επίσης, η απόλυτα χειροποίητη κατασκευή από ειδικευμένους τεχνίτες μαζί με την εξελιγμένη διαστρωμάτωση εγγυώνται ότι οι ≤16 στρώσεις υφάσματος είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε το TLO να ξεπερνά άνετα τις προδιαγραφές ασφαλείας DIN EN 14781 και 14766 και ν' ανταποκρίνεται σε ακόμη σκληρότερες δοκιμασίες. Με απλά λόγια, "Ό,τι πληρώσεις, παίρνεις".

Schmolke TLO

Τα πρώτα λεπτά της πρώτης μου προπόνησης με το TLO, προσπαθούσα να επιβεβαιώσω τους φόβους μου πως θα υπάρχουν ελαστικότητες ή κάποιο άλλο πρόβλημα με το τιμόνι, χοροπηδώντας πάνω-κάτω με το ποδήλατο, στρίβοντας απότομα, ακόμη και πιέζοντας τη μία μεριά [του τιμονιού] προς τα κάτω ενώ τραβούσα την αντίθετη προς τα επάνω. Το μόνο που κατάφερα, ήταν να εντοπίσω κάποιες μικρές ελαστικότητες στο ...λαιμό του τιμονιού! Η γενική αίσθηση του TLO είναι αρκετά στιβαρή, στο βαθμό που τελικά το ξεχνάς, και μόνη υπενθύμιση αποτελεί η περιστασιακή ειρωνεία συναθλητών "Α καλά, με τόσο ελαφρύ τιμόνι ετοιμάσου να σου σπάσει και να ψάχνεσαι". Τελικά, για να πάθει οποιαδήποτε ζημιά το TLO, χρειάστηκε μια σύγκρουση με τσιμεντένιο δοκάρι μετά από 8 μήνες χρήσης, όποτε το πανάκριβο τιμόνι εμφάνισε μια βαθιά ρωγμή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν και φανερά χτυπημένο, το TLO δεν εμφάνισε τριγμούς, ούτε έδειξε να χάνει την ακαμψία του! Τελικά, η αντικατάσταση του έγινε αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας και ένα ολοκαίνουργιο TLO τοποθετήθηκε στο ποδήλατο μου συνεχίζοντας το καθήκον του προκατόχου του.

Το Schmolke TLO Flatbar είναι ένα εξαιρετικό τιμόνι που αποτελεί υπόδειγμα κορυφαίας carbon κατασκευής χωρίς όρια κόστους και χωρίς θυσίες σε αντοχή ή επιδόσεις. Μπορεί η τιμή του στα €269 να το καθιστά απρόσιτο για τη μεγαλύτερη μερίδα του αγοραστικού κοινού, όμως έτσι και αλλιώς προορίζεται για να τοποθετηθεί σε αντιστοίχως ακριβά ποδήλατα -συνεπώς δε μπορεί να χάσει βαθμούς για το λόγο αυτό. Θα του έδινα 10/10 αν η κλίση του (backsweep) ήταν λίγο μεγαλύτερη από τις 6°, π.χ. 8° ή 9° για καλύτερη εργονομία. Αν χρησιμοποιείτε ακροτίμονα στο MTB σας, τότε δείτε το κατά 20gr βαρύτερο μοντέλο SL με εσωτερικές ενισχύσεις στις άκρες του, όχι το TLO.

Βαθμολογία:9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Schmolke Carbon | Αντιπρόσωπος: GrammariosBikes