Rotor 3D30 βραχίονες

Ο Rotor 3D30 (€280) αποτελεί ένα από τα δύο μοντέλα βραχιόνων 3D της ισπανικής εταιρίας για ποδήλατα δρόμου. Η διαφορά του με τον έτερο βραχίονα 3D24 (€230) είναι η διάμετρος του άξονα στα 30mm και ο δακτύλιος ρύθμισης στο εσωτερικό του αριστερού μπράτσου -ο 3D24 ρυθμίζεται διαφορετικά. Ουσιαστικά, ο 3D30 είναι η πιο προσιτή -και βαρύτερη- έκδοση του κορυφαίου 3D+ καθώς τον μιμείται απόλυτα από πλευράς σχεδίασης. Η Rotor προορίζει το συγκεκριμένο μοντέλο κυρίως για την OEM αγορά της (=ως αρχικό εξοπλισμό σε ολοκληρωμένα ποδήλατα) αλλά μπορεί κανείς να τον προμηθευτεί ως ανταλλακτικό κανονικότατα, μέσω του δικτύου πωλήσεων της εταιρίας. Η κατασκευή του είναι από σφυρήλατο CNC αλουμίνιο 7075 Τ6 και το ματ μαύρο φινίρισμα του οφείλεται σε αμμοβολή και ανοδίωση. Τα [επιτέλους] καλαίσθητα γραφικά του είναι χαραγμένα με laser, για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Ένα πολύ έξυπνο χαρακτηριστικό των βραχιόνων της Rotor είναι η τεχνολογία UBB30 που τους δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε ποδήλατο. Το UBB30 δεν είναι κάποιο νέο standard για μεσαίες τριβές, αλλά ...όλα τα standards μαζί! Με τη χρήση των αντίστοιχων ποτηριών, μπορείτε να τοποθετήσετε τον Rotor βραχίονα σας σε οποιοδήποτε πλαίσιο BSA68, BSA73, ITA, BB86, BBB89, BB92, BB30, BB386 evo και BBRight. Επί τη ευκαιρία, τα ποτήρια της μεσαίας τριβής δεν περιλαμβάνονται στην τιμή του σετ και θα πρέπει να τα επιλέξετε βάσει του πλαισίου σας. Συνεπώς, όταν έρθει η ώρα να αλλάξετε πλαίσιο, το μόνο που θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε προκειμένου να κρατήσετε το δισκοβραχίονα σας, είναι τα ποτήρια της μεσαίας τριβής (κόστος με απλά ρουλεμάν €19-€50 / κόστος με κεραμικά ρουλεμάν €146-€160).

Rotor 3D30 βραχίονες

Τοποθέτησα τον Rotor 3D30 στο ποδήλατο μου πριν περίπου ένα μήνα, σε αντικατάσταση του προηγούμενης γενιάς 3D24 που είχα, και με τον όποιο ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος. Οδηγήθηκα στην αναβάθμιση αυτή, σκεπτόμενος ότι ο μεγαλύτερος άξονας των 30mm θα μου προσφέρει υψηλότερη ακαμψία και καλύτερη μεταφορά δύναμης. Δυστυχώς όμως, δε μπόρεσα να αισθανθώ την παραμικρή βελτίωση σε σχέση με τον εξαιρετικά άκαμπτο 3D24 -αντιθέτως, το ποδήλατο μου βάρυνε κατά 20gr (βάρος σετ 520gr για BCD110mm και μήκος 172.5mm, υπολογίστε +160gr για Qrings 50/34) και η τσέπη μου ελάφρυνε κατά μερικά Ευρώ. Μπορεί ν' ακούγεται περίεργο ότι ο μεγαλύτερος άξονας δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην ακαμψία, και ίσως δυσκολεύεστε να το πιστέψετε. Όσο και να προσπάθησα όμως, διαφορά επιδόσεων μεταξύ 3D24 και 3D30 δεν κατάλαβα...

Rotor 3D30 βραχίονες

Η "αποτυχημένη" αναβάθμιση μου δε σημαίνει ότι ο 3D30 είναι κακό προϊόν. Αντιθέτως, τόσο από πλευράς σχεδίασης όσο και κατασκευής, πιστεύω ότι είναι εξαιρετικός βραχίονας, και αξιόλογη εναλλακτική για όποιον δεν έχει τα χρήματα ν' αποκτήσει τον κορυφαίο 3D+. Όμως, από πλευράς επιδόσεων δεν υπάρχει αισθητό πλεονέκτημα συγκριτικά με τον 3D24, που μάλιστα είναι φθηνότερος κατά €50. Αν σκέφτεστε ν' αγοράσετε κάποιο ποδήλατο που φοράει τον 3D30 ως εξοπλισμό OEM, να ξέρετε ότι οι βραχίονες αυτοί θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα. Αν όμως ψάχνεστε να αναβαθμίσετε το ποδήλατο σας μ' ένα καινούργιο σετ βραχιόνων -τουλάχιστον όσον αφορά τη Rotor- μην κοιτάξετε παραπέρα από τον 3D24.

Τι μου αρέσει στον Rotor 3D30
Τι δεν μου αρέσει στον Rotor 3D30
  • Ακαμψία
  • Προσαρμοστικότητα (τοποθετείται σε σχεδόν οποιοδήποτε πλαίσιο)
  • Όμοια σχεδίαση με τον κορυφαίο 3D+
  • Εμφάνιση
  • Κατασκευάζεται στην Ισπανία
  • Δεν υπάρχει αισθητή διαφορά επιδόσεων από τον 3D24
  • Σημαντικά ακριβότερος από τον 3D24

 

Βαθμολογία:7/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Rotor  |  Αντιπρόσωπος: Ksports