Shimano D-Fly road test

Ο ασύρματος προσαρμογέας SM-EWW01 (€60-€80) αποτελεί τον άξονα του νέου σύστηματος διαχείρισης δεδομένων D-Fly της Shimano. Το μικρό μαύρο κουτάκι βάρους 5gr έχει διαστάσεις μόλις 38mm Χ 25mm X 12.5mm και συνεργάζεται με όλες τις τρέχουσες ηλεκτρονικές σειρές δρόμου που βασίζονται στην πλατφόρμα E-tube (Dura-Ace 9070, Ultegra 6870 και Ultegra 6770). Πριν από λίγες ημέρες τοποθέτησα στο ποδήλατο μου το SM-EWW01, μια διαδικασία που ήταν σύντομη και εύκολη. Για να έχω μια σωστή πρώτη εντύπωση, αποφάσισα να ακολουθήσω την πρόταση του κατασκευαστή και ν' αναρτήσω το μαγικό κουτάκι στο δεξί άνω ψαλίδι, λίγα εκατοστά πάνω από τον οπίσθιο εκτροχιαστή. Σε βάθος χρόνου όμως, είμαι σίγουρος ότι θα βρω μια πιο δημιουργική λύση που θα παρεμβαίνει λιγότερο στην αισθητική του ποδηλάτου.

Shimano D-Fly

Η διαδικασία ζεύξης (pairing) με το Garmin Edge 810 μου ήταν σχετικά απλή, μόλις ψυλλιάστηκα ότι έπρεπε να "ξυπνήσω" τη Di2 μου πατώντας το χειριστήριο πριν ξεκινήσω. Για τα πρώτα 20-30 δευτερόλεπτα που το SM-EWW01 συνδέεται στη Di2 και με τα δύο καλώδια (είσοδος + έξοδος), αυτομάτως μπαίνει σε λειτουργία ζεύξης ώστε  ν' ανακαλυφθεί από οποιοδήποτε συμβατό κοντέρ, χρησιμοποιόντας την αντίστοιχη επιλογή στο menu. Τα κοντέρ που μέχρι στιγμής είναι συμβατά με την τεχνολογία D-Fly, είναι τα Garmin Edge 1000, 810 και 510, Mio Cyclo 505 και PRO SCIO ANT+ (δεν αποκλείεται να έχουν προστεθεί περισσότερα στη λίστα και να μη το γνωρίζω). Προκειμένου ένας κατασκευαστής κοντέρ να προσφέρει συνδεσιμότητα των προϊόντων του με το σύστημα D-Fly, θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συμφωνία με τη Shimano, καθώς εδώ δεν ακουλουθείται το ανοιχτό πρωτόκολλο ασύρματης διασύνδεσης ANT+.

Τα δεδομένα που προβάλλονται στην οθόνη του κοντέρ μέσω του SM-EWW01 είναι η θέση των εκτροχιαστών, η τρέχουσα σχέση της μετάδοσης (θα πρέπει πρώτα να καταχωρήσετε στο κοντέρ τους εμπρόσθιους δίσκους και τα γρανάζια της κασέτας σας, ένα-ένα) καθώς και το επίπεδο μπαταρίας της Di2. Μην τρομάξετε όταν δείτε τη μπαταρία να πέφτει από 100% σε 90% μετά από κάμποσες ώρες ποδηλασίας: η κλίμακα μέτρησης που χρησιμοποείται είναι σε βήματα των 10/100, άρα αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό που δε βρήκα φυσιολογικό, είναι ο ρυθμός εκφόρτισης της μπαταρίας, που δείχνει να είναι ελαφρώς ταχύτερος χάρη στην πρόσθετη κατανάλωση του D-Fly (το SM-EWW01 δεν έχει δική του μπαταρία, τροφοδοτείται απ' αυτή της Di2).

Shimano D-Fly

Επίσης, οι τυχεροί ιδιοκτήτες χειριστηρίων Dura Ace ST-9070 μπορούν να αξιοποιήσουν τα κρυμμένα κουμπιά στο επάνω-μπροστινό μέρος των hoods για να ελέγχουν το κοντέρ τους χωρίς να αφήνουν τα χέρια από το τιμόνι. Στη δική μου περίπτωση, χρειάστηκε αναβάθμιση λογισμικού προκειμένου να ενεργοποιηθεί αυτή η λειτουργία, η οποία μάλιστα μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να στέλνει μέχρι 4 διαφορετικές εντολές στο κοντέρ. Σε κάποιους, η λειτουργία αυτή ίσως ακούγεται περιττή, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνει την ασφάλεια όταν ποδηλατεί κανείς σε μεγάλο γκρουπ, όπου ένα δευτερόλεπτο αφηρημάδας μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά.

Για εμένα, ο πραγματικός θησαυρός που κρύβει το D-Fly δεν είναι ούτε οι ενδείξεις σχέσεων και μπαταρίας, ούτε να βλέπω στην οθόνη μου πόσα δόντια έχει το γρανάζι που χρησιμοποιώ. Με τη βοήθεια του ανεξάρτητου site Di2stats.com έχω τη δυνατότητα να πάρω ακόμη περισσότερα νούμερα από το ποδήλατο μου στο τέλος κάθε προπόνησης: Με την ενεργοποίηση του D-Fly, το κοντέρ καταγράφει λεπτομερέστατα τις αλλαγές ταχυτήτων μου. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να γνωρίζω ποια γρανάζια χρησιμοποιώ περισσότερο, βάσει χρόνου, ισχύος (*απαραίτητο το powermeter), παλμών ή στροφών. Η φόρτωση του αρχείου .fit κάθε προπόνησης στο Di2stats.com αποκαλύπτει πάρα πολλά για το πως ποδηλατεί κανείς, και αποτελεί χρήσιμο συμπλήρωμα για όσους παίρνουν την προπόνηση τους στα σοβαρά (υπολογίζω ότι σύντομα η δυνατότητα αυτή θα προσφέρεται μέσω Strava και Garmin Connect).

Shimano D-Fly και Di2stats.com

Εν κατακλείδι, το σύστημα D-Fly είναι δελεαστικό για όσους παίρνουν στα σοβαρά την προπόνηση τους, αλλά και για τους "γκατζετάκηδες" -εγώ ανήκω στη 2η περίπτωση. Στην τιμή του (μεταξύ €60-€80) δεν περιλαμβάνεται το απαραίτητο καλώδιο σύνδεσης, μήκους 15-20cm, για το οποίο θα υπολογίσετε ένα πρόσθετο κόστος ~€20. Η φθηνότερη τιμή που κατάφερα να βρω το SM-EWW01 ήταν στο κατάστημα Top Cycles (www.topcycles.gr), €60.

Τι μου αρέσει στο SM-EWW01Τι δεν μου αρέσει στο SM-EWW01
Χειρισμός κοντέρ χωρίς τα χέρια ν' αφήνουν το τιμόνι (μόνο για χειριστήρια Dura Ace ST-9070) Λίγο ακριβό, θεωρώ πως έπρεπε να κοστίζει περίπου €10 λιγότερο
Επιτρέπει λεπτομερέστατη καταγραφή δεδομένων που αφορούν τις αλλαγές ταχυτήτων Αυξάνει αισθητά την κατανάλωση μπαταρίας της Di2
Χρήσιμες ενδείξεις στην οθόνη του κοντέρ Ανάλογα με το σημείο τοποθέτησης, αλλοιώνεται ελαφρώς η αισθητική του ποδηλάτου
Ποιότητα κατασκευής Δεν καταλαβαίνω γιατί αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι αντί να βρίσκεται ενσωματωμένο στα χειριστήρια ή στον εμπρόσθιο εκτροχιαστή
Εύκολη τοποθέτηση Δεν ακολουθεί το ανοιχτό πρωτόκολλο σύνδεσης ANT+

Βαθμολογία:7/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Shimano