Λαιμός Τιμονιού Deda Zero 100 Servizio Corse

Βαθμολογία:
7/10 σαμπρελάκια

H Deda είναι μια εταιρεία που έγινε γνωστή στο χώρο της ποδηλασίας δρόμου, κυρίως μέσω των χορηγιών σε αρκετές επαγγελματικές ομάδες τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Ουσιαστικά, ξεκίνησε ως παράρτημα της Dedacciai (κατασκευαστής σωληνώσεων και carbon περιφερειακών για σκελετούς ποδηλάτων) που ειδικεύεται στην κατασκευή περιφερειακών όπως τιμόνια και λαιμοί.

Ας δούμε όμως το τελευταίο εξάρτημα που έπεσε στα "χέρια" του iCycling, ονομάζεται Zero 100 διατίθεται σε δυο χρώματα (μαύρο και ασημένιο) και η αποστολή του δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς καλείται να αντικαταστήσει τον δοξασμένο Newton. Συγκεκριμένα, το μοντέλο που δοκιμάσαμε είναι η αναβαθμισμένη έκδοση Servizio Corse η οποία διαθέτει βίδες τιτανίου σε σχέση με την απλή έκδοση που έρχεται με απλές σιδερένιες βίδες.

Εκ πρώτης όψεως αυτό που εντυπωσιάζει είναι το υπερμεγέθης λογότυπο που βρίσκεται στα πλαϊνά του λαιμού βαμμένο σε μια σκούρα απόχρωση του λευκού χρώματος. Το εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού (Face plate) έχει γίνει ενιαίο με σκοπό την αύξηση της επιφάνειας που έρχεται σε επαφή το τιμόνι, κυρίως για να μην τραυματίζονται ή γλιστρούν τα ανθρακονημάτινα τιμόνια.

Το βάρος του λαιμού της δοκιμής (110mm) αγγίζει τα 120 γραμμάρια όπως θα δείτε και στη σχετική φωτογραφία. Έτσι, κατατάσσεται περίπου στο μέσον την κατηγορίας χωρίς να υπολείπεται σε στιβαρότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά και τον προκάτοχο του. Στην πράξη δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ορθοπέταλο, sprint, ανηφόρα), κατά τη γνώμη μας η στιβαρότητα του αγγίζει σχεδόν την κορυφή.

Τελικά, ο Zero 100 είναι ένας λαιμός κατάλληλος για όσους θέλουν να βελτιώσουν την αισθητική και τη στιβαρότητα του εμπρός μέρος του ποδηλάτου τους, χωρίς να κάνουν συμβιβασμό στο βάρος του εξαρτήματος.

Πλεονεκτήματα:

  • Άψογο φινίρισμα και σχεδίαση
  • Στιβαρότητα
  • Βάρος

Μειονεκτήματα:

  • Σχεδόν διπλάσια τιμή σε σχέση με τον απλό Zero 100