Τροχοί FFWD F4R-240s Tubular
Τον τελευταίο καιρό έψαχνα να βρω Carbon Tubular τροχούς για την κούρσα μου, με προφίλ μέχρι 40mm για γενική χρήση. Ζητούσα κάτι γύρω στα €1.000 με χαμηλό βάρος (δηλ. κοντά στα 1200gr.). Ότι έβρισκα, είχε πολύ καλό βάρος αλλά με τιμή κοντά στα 2000 ευρώ ή πολύ καλή τιμή, αλλά με βάρος όσο ένα ζευγάρι Clincher... Έτσι, είχα αρχίσει να προβληματίζομαι!

Τον τελευταίο καιρό έψαχνα να βρω Carbon Tubular τροχούς για την κούρσα μου, με προφίλ μέχρι 40mm για γενική χρήση. Ζητούσα κάτι γύρω στα €1.000 με χαμηλό βάρος (δηλ. κοντά στα 1200gr.). Ότι έβρισκα, είχε πολύ καλό βάρος αλλά με τιμή κοντά στα 2000 ευρώ ή πολύ καλή τιμή, αλλά με βάρος όσο ένα ζευγάρι clincher... Έτσι, είχα αρχίσει να προβληματίζομαι!

Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό Procycling για να δω τι υπάρχει στην αγορά, η ματιά μου έπεσε στη διαφήμιση της FFWD (Fast Forward), και μαθαίνω ότι το κατάστημα του Γιώργου Λέστου αντιπροσωπεύει την εταιρία στην Ελλάδα. Ζητώντας τη γνώμη του Δημήτρη Ροβάκη -ο οποίος δοκίμασε τις F4R στη Σπαρτακιάδα- μου είπε πολύ καλά λόγια, και μάλιστα μου τόνισε ότι φρενάρουν αρκετά καλά και στη βροχή.

Έτσι επισκέφτηκα το μαγαζί που βρίσκεται στο Κορωπί για να δω τους τροχούς από κοντά. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση από την πρώτη ματιά ήταν η αρκετά καλή ποιότητα των στεφανιών (είναι γυαλιστερά!), τα κέντρα της Dt Swiss, και η πολύ καλή τιμή τους. Ο αντιπρόσωπος σκόπευε έτσι και αλλιώς να μας στείλει ένα ζευγάρι από τους συγκεκριμένους τροχούς για δοκιμή, όποτε λίγο αργότερα έφυγα από το κατάστημα με τους F4R-240s υπό μάλης...

Η πρώτη δοκιμή ήταν στην Αίγινα: Αν και περίοδος ξεκούρασης δεν μπόρεσα να αντισταθώ, ανέβηκα στο ποδήλατο για να πάρω μια πρώτη γεύση! Εκτός ότι πηγαίνουν πάρα πολύ ωραία με το ποδήλατο μου (ψωνάρα!), το προφίλ των F4R-240s τους κάνει αρκετά εντυπωσιακούς. Ξεκινώντας την προπόνηση κατάλαβα αμέσως το γλυκό ρολάρισμα που έχουν. Αν και φυσούσε δυνατός άνεμος κόντρα δεν με ενοχλούσε καθόλου στο τιμόνι με κουνήματα. Ακόμη και στον πλαϊνό άνεμο το συγκεκριμένο προφίλ είναι άψογο.

Η απορρόφηση που έχουν οι τροχοί αυτοί στις λακκούβες είναι από τις καλύτερες που έχω δει σε μεγάλο προφίλ. Αν και το ποδήλατο μου είναι ανάμεσα στα πιο σκληρά που υπάρχουν, κατάλαβα αμέσως τη διαφορά από τις clincher που είχα πριν και αυτό φάνηκε στους κραδασμούς στα χέρια μου. Η επιστροφή είχε ευνοϊκό άνεμο, και η κύλιση των τροχών ήταν πραγματικά εκπληκτική, νόμιζα ότι δεν κάνω καθόλου πετάλι! Το τέμπο του αναβάτη διατηρείται στις υψηλές ταχύτητες, ενώ στην ανηφόρα δε δυσαρεστούν καθόλου. Είναι αρκετά στιβαρές στο ορθοπέταλο και η κύλιση τους θυμίζει τροχούς χαμηλού προφίλ.

Η δεύτερη δοκιμή έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα: Ήμουν στο Δήλεσι και εκείνη την ημέρα ο άνεμος ήταν υπερβολικός (κοντά στα 8 μποφόρ!)... Σκεφτόμουν εάν έπρεπε να βγω για ποδήλατο, αλλά το ήθελα πολύ για να δω τους τροχούς πως συμπεριφέρονται και στον πολύ αέρα αλλά και στην ανηφόρα από τον Ωροπό προς την Αθήνα. Ξεκινώντας από το Δήλεσι προς τον Ωροπό που είναι γενικώς ευθεία, εκτός από μικρά κομματάκια ανηφόρας και με ευνοϊκό οι τροχοί πετούσαν! Μετά, όταν ξεκίνησε η ανηφόρα από τον Ωροπό προς Αθήνα και με μερικά σημεία δυνατού αέρα, οι ρόδες είχαν πολύ καλή συμπεριφορά -στιβαρές αλλά και απορροφητικές μαζί... Παρατήρησα ότι καταλαβαίνει κανείς αμέσως το χαμηλό τους βάρος αφού οι τροχοί βοηθούσαν στο "τράβηγμα" επάνω στην ανηφόρα.

Στην επιστροφή (κατηφόρα!) έστριβαν απίστευτα και μου έβγαλαν πολύ υψηλή ταχύτητα. Επίσης, ενθουσιάστηκα με το πολύ καλό φρενάρισμα τους. Μετά, στην ευθεία και με δυνατό κόντρα άνεμο συμπεριφέρθηκαν άψογα, ούτε κουνήματα αλλά και ούτε πολλά χτυπήματα από τον χάλια δρόμο στις λακκούβες!

Στα απότομα σπριντ η απόκριση τους ήταν πολύ ικανοποιητική...

Εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι μετά από δυο μέρες στους ίσως πιο χάλια δρόμους που έχω ποδηλατίσει, οι FFWD δεν είχαν στραβώσει στο παρά μικρό και ας τους δούλεψα επίτηδες με πίεση 160psi. Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε να κάνουμε με πολύ καλούς τροχούς και πιστεύω ότι οι F4R-240s Tubular είναι γι' αυτούς που ψάχνουν το "κάτι παράπάνω" από τους αλουμινένιους τροχούς που καβαλάνε. Η τιμή τους δεν είναι απαγορευτική για carbon και είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν τροχούς επιδόσεων χωρίς να καταξοδευτούν.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Ζυγίζουν 1280gr.
  • Κέντρα DT 240s.
  • Στεφάνια TC35 Carbon με προφίλ στα 38mm.
  • Ακτίνες της DT Aerolite 20 εμπρός και 24 πίσω.
  • Καψούλια DT Pro Lock, μπρούντζινα.
  • "Hand Build by Zoran", στην Ολλανδία.
  • Τιμή €1.198

Βαθμολογία:
9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: FFWDwheels.com

Αντιπρόσωπος: Lestos Bikes