Λαιμός Σέλας Thomson Elite

Βαθμολογία:
10/10 σαμπρελάκια

Βαθμολογία:
10/10 σαμπρελάκια

Η Εμπειρία του Lima

Η LH Thomson Co. είναι μια εταιρία που ειδικεύεται σε μεταλλικά εξαρτήματα ακριβείας κατασκευασμένα σε ψηφιακό τόρνο. Πριν από μια δεκαετία περίπου, έβαλε στόχο να κατασκευάσει τους ποιοτικότερους λαιμούς τιμονιού και σέλας σε ολόκληρη την ποδηλατική αγορά. Αν τα κατάφερε; Τουλάχιστον όσο αφορά τους λαιμούς σέλας, θα έλεγα πως ναι!

Αγόρασα τον πρώτο μου λαιμό σέλας Thomson (μοντέλο Elite) το καλοκαίρι του 2004 για το Klein Attitude μου, το οποίο μου παρουσίασε ένα θεματάκι: Όσο και να έσφιγγα το κολάρο του σκελετού, ο λαιμός σέλας του ποδηλάτου κατέβαινε 1-2cm σε κάθε βόλτα (και ήταν το σωστό μέγεθος!). Έψαξα το θέμα σε ξένα forums, ρώτησα 2-3 γνωστούς αν τους είχε ξανατύχει και από παντού έλαβα την απάντηση ότι πρόκειται για πρόβλημα ανοχών (απλά Ελληνικά, το 31.6mm παλουκόσελο μου δεν ήταν 31.6). Υπ' αριθμόν 1 πρόταση για τη λύση του προβλήματος ήταν το Thomson Elite, καθώς η εταιρία ήταν γνωστή για την ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές της. Μάλιστα, η ίδια η Klein το τοποθετούσε στα περισσότερα ολοκληρωμένα της ποδήλατα. Δίνοντας €80 ένα πανέμορφο, κατάμαυρο Thomson Elite 31.6mm ήταν δικό μου.

Αυτό που αντιλήφθηκα άμεσα μόλις τοποθέτησα το παλουκόσελο στο Klein μου ήταν ότι το πρόβλημα του "γλυστρήματος" ήταν πια παρελθόν. Το μαύρο ανοδειωμένο αλουμινένιο "μπλοκ" έμεινε στη θέση του και δεν κουνήθηκε (ούτε καν έτριξε ποτέ) μέχρι που έλυσα ο ίδιος το ποδήλατο κάποια στιγμή (ήταν Πάσχα, ώρα για service). Στα 31.6mm διάμετρο και μήκος 41cm το γουρουνίσιο, υπεράκαμπτο (τέτοια ακαμψία δεν ξαναματάδα!) παλούκι ζύγιζε μόλις 245gr τα οποία μπορεί να μην είναι ότι ελαφρύτερο για λαιμό σέλας αλλά δε με ένοιαζε να καβαλάω κάτι 30-40gr πιο κάτω και να στερηθώ ένα τόσο καλό προϊόν, απλά για να κερδίσω λίγο βαρος.

Η λέξη "μπλοκ" που χρησιμοποίησα πιο πάνω δεν ήταν τυχαία επιλογή: Οι λαιμοί σέλας της Thomson (Elite και Masterpiece) κατασκευάζονται από ένα και μοναδικό μπλοκ αλουμινίου σειράς 7000 ώστε το κυρίως στέλεχος και η κεφαλή να μην είναι απλά συγκολλημένα, αλλά να αποτελούν ενιαίο κομμάτι. Ανταγωνισμός 0, Thomson 1. Ο μηχανισμός συγκράτησης της σέλας είναι δύο βιδών και όχι μίας, όπως είναι τα πιο πολλά παλουκόσελα στην αγορά. Η σχεδίαση αυτή προσφέρει καλύτερη συγκράτηση της σέλας αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης της. Στη ρύθμιση αυτή βοηθά η κλίμακα μοιρών που υπάρχει κάτω από την κεφαλή. Στο πνεύμα της ποιότητας και της αντοχής στο χρόνο και τη χρήση, η κλίμακα αυτή καθώς και τα γραφικά (λογότυπο εταιρίας, όνομα μοντέλου, διαστάσεις και όριο εισαγωγής στο σκελετό) δεν είναι τυπωμένα πάνω στη βαφή, αλλά χαραγμένα με λέηζερ. Εδώ και τέσσερα χρόνια το πρώτο μου παλουκόσελο Elite δεν έχει χάσει την όμορφη εμφάνιση του και ας έχει δεί ουκ ολίγα. Λέω "το πρώτο μου", επειδή έχω μείνει τόσο ευχαριστημένος από το προϊόν αυτό, που το έχω τοποθετήσει και στα τρία μου ποδήλατα!

Το Thomson Elite είναι για εμένα "Golden Standard" όταν δένω ένα ποδήλατο. Η ποιότητα, η αντοχή και το βάρος του καλύπτουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ποδηλάτη. Η τιμή του (Ανώτατη Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής για Ελλάδα: €85) το τοποθετεί στη μέση της κατηγορίας, αλλά είναι σίγουρα πιο συμφέρουσα από το διπλάσιο σε τιμή Masterpiece το οποίο ουσιαστικά είναι η πιο "ξυρισμένη" και κατά 25-40gr ελαφρύτερη έκδοση (ανάλογα με το μέγεθος). Δίνω αβίαστα 10 στα 10 σαμπρελάκια στο λαιμό σέλας Thomson Elite, ενώ στο ακριβότερο Masterpiece θα έδινα 2-3 σαμπρελάκια λιγότερο (λόγω κόστους και μόνο).

Αλέξανδρος "Limas" Ιωαννίδης

Η Εμπειρία του JKapa

Η Thomson είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στα παλουκόσελα και τους λαιμούς τιμονιού για ποδήλατο… Ένα από τα προϊόντα της είναι και το παλουκόσελο Elite. Λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα της τιμής, είναι ίσως το καλύτερο της, αρκετά ελαφρύ και με πολύ καλό φινίρισμα.

Το συγκεκριμένο το είχα επάνω στο ΜΤΒ μου και (όπως και οι φίλοι μου που το έχουν βάλει στα ΜΤΒ και τις Κούρσες τους) έχω τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλό (μιλάω πάντα βάση Τιμής – Ποιότητας – Βάρους) παλουκόσελο που αν και είναι αλουμίνιο δεν σε δυσαρεστεί καθόλου και σου δίνει την αίσθηση ενός αρκετά στιβαρού κομματιού που δεν θα σε στεναχωρήσει καθόλου για τα λεφτά που θα έχεις δώσει…

  • Στα Θετικά…Αρκετά όμορφο σε εμφάνιση, ελαφρύ (για αυτούς που ψάχνουν και το τελευταίο γραμμάριο).
  • Στα Αρνητικά…Τα 90 Ευρώ (για αυτούς που πιστεύουν ότι είναι πολλά για ένα τέτοιο κομμάτι που θα αναβαθμίσει το ποδήλατο σας…).
Δημήτρης "JKapa" Καπατσώρης

Που θα το βρείτε

Περισσότερες πληροφορίες: www.lhthomson.com

Αντιπρόσωπος: AxionTraction