Selle San Marco Mantra

Πριν από μερικούς μήνες είχα δοκιμάσει ίσως τη σκληρότερη και λιγότερο άνετη σέλα που προσφέρει η Selle San Marco. Τι να περιμένει κανείς εξάλλου από μια σέλα που το όνομα της σημαίνει "υπερελαφριά ασπίδα"; Η επόμενη σέλα του Ιταλικού οίκου που πήρα στα χέρια μου ήταν το μοντέλο Mantra. Το όνομα της είναι σανσκριτικό (καμία σχέση με τη γνωστή "μάντρα" που τη χάλασε ο "μαντράχαλος"), και σημαίνει ήχος που μπορεί να απελευθερώσει το μυαλό από άγχη. Με το μοντέλο Mantra λοιπόν, η Selle San Marco στοχεύει να σας απαλλάξει από το άγχος της άνεσης, αφού χαρακτηρίζει τη σέλα της ως "extreme comfort saddle".

Ο βαρύγδουπος αυτός χαρακτηρισμός είναι τυπωμένος στη συσκευασία της σέλας: Extreme Comfort - Unique Design. Ο χαρακτηρισμός περί άνεσης έμενε ν' αποδειχτεί στην πράξη, όμως η σχεδίαση της από την πρώτη στιγμή ήταν ολοφάνερα μοναδική ...για σέλα! Το λέω αυτό γιατί το σχήμα της Mantra μου έδωσε την εντύπωση ότι οι σχεδιαστές της SSM πήραν το σχέδιο κάποιου διαστημόπλοιου από το Star Trek, το έντυσαν με αφρό και δέρμα και το πλάσαραν για σέλα. Ως διαστημόπλοιο λοιπόν, η Mantra δεν έχει ιδιαίτερα πρωτότυπη σχεδίαση! :P Το "διαστημόπλοιο" αυτό, προορίζεται τόσο για χρήση σε ποδήλατο δρόμου, όσο και εκτός δρόμου.

Με τη Mantra τοποθετημένη στον κοκκινόμαυρο πύραυλο εδάφους-εδάφους (του κουρσάκι μου), ξεκίνησα για την πρώτη μου βόλτα: "Ώπα! Σαν πολλή δροσιά δεν έχει;" ήταν η πρώτη μου σκέψη. Αν η αμέσως προηγούμενη σέλα σας ήταν κάποια χωρίς κεντρικό αυλάκι ή εγκοπή, τα πρώτα λεπτά ίσως να είναι αισθητή η ροή του αέρα κάτω από τη σέλα, αφού η συγκεκριμένη όχι απλά διαθέτει κενό στη μέση, αλλά το κεντρικό της τμήμα λείπει τελείως! Τρεις ώρες αργότερα, και ενώ γύριζα προς το σπίτι, παρατηρούσα ότι δεν ένιωθα την παραμικρή ενόχληση από τη σέλα. Η αίσθηση της μύτης της όμως, απαιτούσε λίγη ώρα ακόμη για να τη συνηθίσω, αφού 1-2 φορές που θέλησα να πεταλάρω πιο δυνατά (και να μεταφέρω το βάρος μου εκεί), δίσταζα.

Ο δισταγμός αυτός δεν οφειλόταν από την έλλειψη σταθερότητας της μύτης -ίσα ίσα που το ρύγχος της Mantra είναι σταθερότατο- αλλά από τη γεωμετρία της. Η μύτη της σέλας κλίνει ελαφρά προς τα κάτω και ίσως στην αρχή ο αναβάτης της να νιώσει ότι δεν μπορεί να στηριχτεί καλά. Μετά την εξοικείωση μαζί της όμως, είναι σίγουρο ότι η γενναία δόση αφρού στην περιοχή θα εκτιμηθεί δεόντως. Από τη δεύτερη επαφή μου με τη "σέλα ακραίας άνεσης" και μετά, τα καθιστά σπριντ δεν αποτελούσαν πια πρόβλημα. Γενικά, η υποστήριξη που προσφέρει η Mantra στον αναβάτη της είναι πολύ καλή, και ιδιαίτερα στην περιοχή των ισχιακών οστών. Τα 135mm πλάτους της θα βολέψουν τους περισσότερους ποδηλάτες, ίσως αφήνοντας έξω όσους έχουν λεκάνη σημαντικά φαρδύτερη από τον μέσο όρο.

Στις μέρες που ακολούθησαν, οι προπονήσεις μου είχαν διάρκεια από 2 έως και 5 ώρες κάθε φορά. Εκτός από ένα περιστατικό -λόγω λανθασμένης επιλογής σε ποδηλατική βερμούδα- προβλήματα άνεσης δεν υπήρξαν. Όσο περνούσαν οι μέρες και μάζευα χιλιόμετρα, ήμουν όλο και πιο σίγουρος ότι η Mantra είναι η ανετότερη σέλα που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Σε αυτό συντελεί όχι μόνο η σχεδίαση και κατασκευή του κελύφους της, αλλά και οι ράγες της: Αποτελούμενες από το κράμα "XSI LITE" το οποίο περιλαμβάνει τιτάνιο αναμεμειγμένο με πιο "πεζά" μέταλλα, η σχεδίαση τους φανερώνει ότι αποσκοπούν στη μέγιστη δυνατή απορρόφηση κραδασμών, χωρίς όμως να γίνεται χρήση κάποιων ελαστομερών στις βάσεις τους. Αν ήταν και λίγο μακρύτερες, ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια ρύθμισης, θα ήμουν πιο ευχαριστημένος.

Κάτι άλλο που δε με ευχαρίστησε ιδιαίτερα ήταν το βάρος της σέλας: Μια ανάσα πάνω από τα 200gr και δεδομένου ότι είναι σέλα άνεσης μπορεί να μην χτυπάει άσχημα, αλλά αν λάβει κανείς υπόψη πόσο υλικό λείπει από αυτή καθώς και την τιμή της (€150!), τότε η έλλειψη προσπάθειας να μειωθεί το βάρος της Mantra κατά έστω 10-15gr ακόμη, κρίνεται απαράδεκτη. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 200 γραμμαρίων βρε αδερφέ! Κρίμα το βάρος που έχασα αλλάζοντας τις δαγκάνες των φρένων μου με τις πανάλαφρες KCNC δηλαδή...

Παρά την τελευταία παράγραφο γεμάτη γκρίνια, η Mantra της Selle San Marco είναι σίγουρα η πιο αναπαυτική σέλα επιδόσεων που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής, και σίγουρα θα παραμείνει πάνω στο ποδήλατο μου για αρκετό καιρό ακόμη. Θα μπορούσε να πάρει 10 στα 10 αν ήταν λίγο ελαφρύτερη ή φθηνότερη (ή και τα δύο μαζί), αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα!

Βαθμολογία:
9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: SelleSanMarco.com

Αντιπρόσωπος: Kassimatis Cycling