BH Ultimate RC: Ανθρακονημάτινο ή άερινο;

Μέσα στο καλοκαίρι παραλάβαμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της BH ένα 26άρι hardtail, από αυτά που πάνω τους αγωνίζονται οι αθλητές της ομάδας MBike/BH Bikes. Το πλαίσιο Ultimate RC (το οποίο αφορά η παρούσα δοκιμή) ήταν εξοπλισμένο με τροχούς και μετάδοση Shimano ΧΤ, χαμηλής σειράς υδραυλικά δισκόφρενα M445 επίσης από τη Shimano, πιρούνι ανάρτησης Fox 32 F100 και βαρούτσικα UST ελαστικά Maxxis Highroller. Το πλαίσιο -σύμφωνα με τον κατασκευαστή- ζυγίζει 1.280gr στο μέγεθος Medium και χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία κατασκευής με το 8.2 κιλών Ultimate της Julie Bresset που κέρδισε το Ολυμπιακό Χρυσό στο XCO Γυναικών του Λονδίνου.

Καλώς το...

Το BH Ultimate RC με την "οργανική" του σχεδίαση που συνδυάζει όμορφα καμπύλες και γωνίες, το σατινέ μαύρο φινίρισμα με λευκά λογότυπα και κόκκινες ανοδιωμένες λεπτομέρειες είναι εντυπωσιακό με έναν ιδιαίτερο τρόπο, όπως ένα αεροπλάνο stealth. Η ποιότητα κατασκευής και φινιρίσματος είναι στα κορυφαία επίπεδα που χαρακτηρίζουν τον Ισπανικό οίκο. Αν ένας λιτός διακριτικός χρωματισμός είναι του γούστου σας, το Ultimate RC θα σας αρέσει πολύ. Αν προτιμάτε πιο "κραχτά" σχέδια, θα πρέπει να το καβαλήσετε για να το αγαπήσετε.

Η κατασκευή του πλαισίου αποτελείται από υφάσματα carbon δύο τύπων (High Modulus και High Resistance) και γίνεται με τη μέθοδο tube to tube όπου κάθε σωλήνας παράγεται ξεχωριστά, και τυλίγονται με επιπλέον ύφασμα όταν κολληθούν μεταξύ τους. Έτσι, υπάρχει ενίσχυση όπου αυτή απαιτείται, και ελάφρυνση όπου τα φορτία είναι μικρότερα. Η μεσαία τριβή είναι τύπου Press Fit 24 (Shimano) ενώ το νέο σύστημα στήριξης "EVO" για το πίσω δισκόφρενο βελτιώνει τις επιδόσεις φρεναρίσματος, λόγω βελτιστοποιημένης γωνίας αλλά και 30% υψηλότερης ακαμψίας. Επίσης, δείχνει πολύ-μα-πολύ πιο όμορφο από το συμβατικό τρόπο τοποθέτησης. Παρόμοια γραμμή ακολουθεί και η βάση του βιδωτού εμπρόσθιου εκτροχιαστή που μειώνει το βάρος ενώ αυξάνει την ακαμψία (=ακρίβεια αλλαγών) και την ομορφιά. Τα καλώδια είναι εξωτερικής δρομολόγησης αλλά περασμένα με αρκετά κομψό τρόπο, με αυτά των ταχυτήτων να φτάνουν αυτούσια στους εκτροχιαστές.

Στο βουνό

Μπορεί το δέσιμο του Ultimate RC με μεσαίας κατηγορίας εξαρτήματα να το βαραίνει στη ζυγαριά, αλλά καβαλώντας το, αυτό που αντιλήφθηκα σχεδόν αμέσως ήταν η "αέρινη" αίσθησή του. Για να πω την αλήθεια, ήταν κάπως παράξενο: Ένιωθα πως το πλαίσιο δε ζυγίζει τίποτα, και πως το μόνο που είχε κάποιο βάρος ήταν τα περιφερειακά του και οι τροχοί! Μπορεί "στα χαρτιά" να ζυγίζει λίγο κάτω από τα 1.300gr -ναι, θα μπορούσε να είναι ελαφρύτερο- όμως ο ανθρακονημάτινος σκελετός δίνει άλλη εντύπωση στο πεταλάρισμα, πολύ ελαφρύτερη!

Αυτό οφείλεται στη "ρυθμισμένη" αίσθηση του Ultimate RC, όπου είναι εξαιρετικά άκαμπτο όπου αυτό παίζει ρόλο για τη μεταφορά δύναμης από το πετάλι στο έδαφος, αλλά ικανοποιητικά ενδοτικό ώστε να μην έχει σκληρή και άβολη αίσθηση. Η κατασκευή, η γεωμετρία (κλίση κάθετου σωλήνα 73.5° / μήκος ψαλιδιών 425mm), ο συνδυασμός υφασμάτων, το φαρδύτερο κέλυφος μεσαίας τριβής και τo μελετημένo πίσω τρίγωνο συντελούν όλα σε αυτό το αποτέλεσμα. Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω το BH Ultimate RC με μία λέξη, αυτή θα ήταν "αέρινο".

Το κούτελο του ποδηλάτου είναι σχετικά κοντό για 26άρι, ενώ αν ήταν ψηλότερο θα χρειάζονταν λιγότεροι αποστάτες για το λαιμό του τιμονιού, όπως και θα μπορούσε να ενισχυθεί περεταίρω η στρεπτική ακαμψία του εμπρόσθιου τριγώνου. Όχι όμως ότι εντόπισα πρόβλημα κατευθυντικότητας ή ανεπιθύμητης ελαστικότητας στο μαύρο ισπανικό άλογο.

Τι σου άρεσε;

Η εμφάνιση, ο σχεδιασμός, η ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα. Η αίσθηση κατά το πεταλάρισμα, και ειδικά στις ανηφόρες.

Τι δε σου άρεσε θα άλλαζες;

Θα ήθελα να δω το Ultimate RC με μεγαλύτερου μήκους κούτελο, διατομής 1.5" σε 1.125", για ακόμη καλύτερη κατευθυντικότητα. Ενσωματώνει τόση τεχνολογία στο σχεδιασμό του, που πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω τη συγκεκριμένη επιλογή (απλή διατομή 1.125").

Τελικά;

Η γενική οδηγική αίσθηση του ποδηλάτου είναι αγωνιστική, ακόμη και με μη-κορυφαίο εξοπλισμό. Το Ultimate RC απευθύνεται στον αθλητή-αναβάτη που πιο συχνά παρά όχι, έχει στο πιάτο του προπονήσεις και αγώνες. Ένα καλό πακέτο εξοπλισμού και ένα ελαφρύτερο σετ τροχών θα αναδείκνυε περεταίρω τις αρετές του πλαισίου, με τιμή στα €1.599,00. Σε μια εποχή που σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της παγκόσμιας ποδηλατικής αγοράς εγκαταλείπουν το 26άρι φορμά γι' αυτά των 27.5 ή 29 ιντσών, η BH Bikes αποτελεί μία από τις λίγες high-end επιλογές για όποιον επιμένει σε 26άρι αγωνιστικό mountain bike.

Βαθμολογία:

9/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: BH Bikes | Αντιπρόσωπος: Sportlife