Cervélo S2

Το S2 είναι η προγενέστερη από το S5-και πιο προσιτή- πρόταση aero road bike της καναδικής Cervélo. Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό μοντέλο της σειράς "S", η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία αυτής της κατηγορίας ποδηλάτων. Το προφίλ "λεπίδας" του πλαισίου δίνει ένα ποδήλατο δρόμου με μικρή μετωπική επιφάνεια και σαφώς μεγαλύτερη πλαϊνή -το αποτέλεσμα: Πολλή από την "κλασική" ομορφιά μιας κούρσας, με μειωμένη όμως αεροδυναμική αντίσταση. Η μέθοδος διαστρωμάτωσης Smartwall χρησιμοποιεί πάνω από 300 κομμάτια υφάσματος carbon για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών χαρακτηριστικών οδήγησης παράλληλα με το χαμηλότερο δυνατό βάρος. Για μένα, το σημαντικότερο ερώτημα πριν καβαλήσω το S2, ήταν "πόσο Cervélo είναι" σε σχέση με το ακριβότερο μοντέλο της εταιρίας.

02Cervélo S2

Το πλαίσιο του S2 (€2.000,00), εκτός από το λεπτό aero προφίλ, ενσωματώνει την ICS3 εσωτερική δρομολόγηση καλωδίων, για καλύτερο αεροδυναμικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Έρχεται με το δικό του, αεροδυναμικό παλουκόσελο και τα ποτήρια του πιρουνιού είναι απλής διαμέτρου 1 1/8" επάνω-κάτω. Το κέλυφος της μεσαίας τριβής είναι κλασικό BSA με σπείρωμα, επιτρέποντας έτσι στον ιδιοκτήτη του να το συνδυάσει με τους περισσότερους δισκοβραχίονες της αγοράς (το S5 με το BBright κέλυφος απαιτεί συγκεκριμένο δισκοβραχίονα). Παρότι κοστίζει σχεδόν τα μισά χρήματα από το κορυφαίο S5, είναι σχεδόν 100gr ελαφρύτερο -δηλαδή περίπου 1.100gr για το μέγεθος 54, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το ποδήλατο είναι "ανηφορίστικο". Όπως κάθε πραγματικό aero road bike, έτσι και το S2 έχει μια πολύ γρήγορη αίσθηση σε ευθείες και κατηφόρες, προτρέποντας τον αναβάτη του να πεταλάρει ολοένα και πιο δυνατά. Στις ανηφόρες, παρόλο που δεν είναι καθόλου αργό, δεν είναι όμως και το ποδήλατο που θα αποδώσει τα μέγιστα με έναν ελαφρύ αναβάτη που πεταλάρει με υψηλές στροφές. Δε θέλει "ντελικάτη" οδήγηση, ούτε "ευγένειες", τις βαριέται. Όση περισσότερη ωμή δύναμη βάζει ο αναβάτης στα πετάλια, τόσο περισσότερο ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας του S2! Οι φανς των Cervélo "S", δε θα απογοητευτούν καθόλου...

Cervélo S2

Παρά την πολεμική του διάθεση, το Cervélo S2 διαθέτει ένα επίπεδο άνεσης. Μη σας ξεγελούν οι λεπτοί σωλήνες, δεν είναι τόσο υψηλό ώστε να μπορώ να το χαρακτηρίσω "άνετο" -τουλάχιστον όχι για τα δικά μου δεδομένα- αλλά ούτε τόσο χαμηλό ώστε ο αναβάτης να χάνει τα σφραγίσματα από τα δόντια του όταν το καβαλάει. Θα το ονομάσω "επαρκώς πολιτισμένο", για ν' αποφύγω οποιαδήποτε αδικία. Ομοίως, ολόκληρο το πλαίσιο συμπεριφέρεται έτσι: Το εμπρός μέρος δείχνει ασθενικό, αλλά προσφέρει επαρκέστατη ακαμψία και ακριβή χειρισμό. Η περιοχη της μεσαίας τριβής δείχνει σχετικά μαζεμένη, αλλά θα υποστηρίξει σθεναρά ακόμη και τις πιο απότομες εκρήξεις δύναμης. Σούπερ.

Αν κάτι δε μου άρεσε στο πλαίσιο του Cervélo S2, αυτό είναι η τιμή του. Ο αγοραστής πληρώνει κατά πολύ την τεχνογνωσία και τις "ιδιόκτητες" τεχνολογίες της εταιρίας, οι οποίες στο εν λόγω ποδήλατο έχουν αποσβεστεί αφού παραμένει απαράλλαχτο από το 2010.

Cervélo S2

Βαθμολογία:9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Cervélo | Αντιπρόσωπος: To Podilato