Open Cycle Hardtail O-1.0 Unlimited

Το τελευταίο εγχείρημα του Gerard Vroomen -συνιδρυτή της Cervélo- και του Andy Kessler -παλιού αθλητή DH και πρώην προέδρου της BMC- ονομάζεται Open Cycle με μοναδικό προϊόν της νέας εταιρίας, τη δική τους εκδοχή του απόλυτου hardtail ονομαζόμενη Hardtail O-1.0. Σχεδιαστική αρχή του μαύρου 29ριού είναι η απλότητα, εμφανής όχι μόνο στο πλαίσιο του ποδηλάτου, αλλά ακόμη και στο ρουχισμό που προσφέρει η Open Cycle. Από την πρώτη κιόλας ματιά, είναι σίγουρο πως ο αναβάτης Open θα δείχνει πολύ στιλάτος στους αγώνες!

Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα με μεικτό μέτρο ελαστικότητας, διαθέτει tapered κούτελο 1 1/2" σε 1 1/8", μεσαία τριβή BBright (δε θα τη βρείτε σε άλλο ποδήλατο βουνού), εσωτερική δρομολόγηση καλωδίων με πρόβλεψη για ηλεκτρονικές/υδραυλικές αλλαγές, και ένα ποιοτικό μαύρο σατινέ φινίρισμα διακοσμημένο με λιτά, καλόγουστα λογότυπα. Το βάρος του είναι ίσως το χαμηλότερο για 29άρι πλαίσιο παραγωγής: Μόλις 899gr μαζί με νύχι, οδηγούς καλωδίων και προστατευτικό ψαλιδιού, για το μέγεθος Large! Το ποδήλατο έκδοσης Unlimited (€5.800,00) που είχα στη διάθεση μου για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου εξοπλίζεται με πιρούνι ανάρτησης Rock Shox SID RCT3, τροχούς DT Swiss X1600 Spline 29, μετάδοση SRAM X0, φρένα Magura MT6 και λαιμό-τιμόνι-παλουκόσελο 3T. Μαζί μ' ένα ζευγάρι πετάλια Crank Brothers Eggbeater 3, ολόκληρο το ποδήλατο ζυγίστηκε στα 9.6Kg -όχι άσχημα αν λάβουμε υπόψη το βαρύ πιρούνι και τη χρήση σαμπρελών στους τροχούς.

Open Cycle Hardtail O-1.0

Ο δισκοβραχίονας Rotor 3D+ που συνοδεύει την έκδοση Unlimited (αλλά και την αμέσως ακριβότερη Limited), κατ' απαίτηση της Open Cycle δεν κοσμείται από τα χαρακτηριστικά γραφικά της ισπανικής εταιρίας, αλλά είναι σκέτος μαύρος φέροντας διακριτικά λογότυπα προέλευσης. Δεν έχει επιλεγεί μόνο για τα πολύ καλά χαρακτηριστικά του -χαμηλό βάρος, υψηλή ακαμψία- αλλά και για το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός δισκοβραχίονας mountain bike συμβατός με τη BBright μεσαία τριβή, η οποία και προσφέρει μεγαλύτερο πλάτος από τις συμβατικές Pressfit 30. Οι δίσκοι έχουν τα "κλασικά" πατήματα για 29άρι, 38/24.

Τα δισκόφρενα MT6 της Magura με τις πλαστικές λαβές τους είχαν φρικαλέα απόδοση και αίσθηση όταν τα πρωτοπάτησα (το ποδήλατο της δοκιμής ήταν αχρησιμοποίητο) αλλά μέσα σε μια-δυο ώρες χρήσης που χρειάστηκα για να τα στρώσω, βελτιώθηκαν δραματικά. Όντας "φρέσκα", πλησιάζουν την αίσθηση και προοδευτικότητα των Formula R1, αλλά δε τα ξεπερνούν. Όπως και να 'χει, τα προτιμώ χίλες φορές από τα αντίστοιχα SRAM/Avid που εγκαταλείπουν τον αναβάτη τους όταν αυτός τα χρειάζεται περισσότερο.

Βρήκα τη σέλα Tundra 2 της Fizik άνετη και με βολικό κόψιμο. Οι χειρολαβές Lizard Skins Lock-on είναι υπερβολικές για το ποδήλατο, το οποίο θα ήταν πιο ταιριαστό να φορά ESI Chunky ή Ritchey WCS. Οι τροχοί X 1600 Spline 29 της DT Swiss δεν παίρνουν πρωτεία χαμηλού βάρους (1.770gr/σετ) αλλά κυλούν πολύ καλά και δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ελαστικότητες.

Τα περιφερειακά σειράς TEAM Stealth της 3T με ματ μαύρο φινίρισμα είναι κομψά και απόλυτα ταιριαστά με το πλαίσιο. Ο λαιμός σέλας Ionic όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα κακοσχεδιασμένο και φτωχά υλοποιημένο εξάρτημα που μόνο προβλήματα δημιουργεί: Καταρχάς -χάρη σε ένα "ιδιοφυές" σύστημα ρύθμισης- ήταν αδύνατο να ρυθμίσω την κλίση της σέλας σωστά. Μπορούσε μόνο να κοιτάζει λίγο πιο ψηλά ή λίγο πιο χαμηλά απ' ότι ήθελα. Στη συνέχεια, κάθε μισή ώρα χρειαζόταν να σταματάω και να ξαναρυθμίζω το ύψος της σέλας, επειδή όσο και να έσφιγγα το λαιμό της, αυτός γλιστρούσε μέσα στο πλαίσιο. Μετέπειτα έλεγχος που έγινε με ηλεκτρονικό παχύμετρο, αποκάλυψε ότι η θεωρητική διάμετρος 27.2mm κυμαινόταν από 27.0mm έως και 27.3mm ανάλογα με το σημείο, καθώς επίσης σε συγκεκριμένο ύψος γινόταν οβάλ, με πλάτος 26.9mm X 27.16mm -πραγματικά, ο ορισμός της κακοτεχνίας και βέβαια απόλυτα λογικό να μην κάθεται καλά στο πλαίσιο του O-1.0!

Open Cycle Hardtail O-1.0

Το λευκό πιρούνι ανάρτησης Rock Shox SID RCT3 με 100mm διαδρομής λειτουργεί άριστα σε σχεδόν όλο το φάσμα κραδασμών, όπως αναμένεται. Με βάρος που φλερτάρει το διπλάσιο απ' αυτό του πλαισίου -περίπου 1.600gr- κάνει το ποδήλατο έντονα εμπροσθόβαρο, αλλά συνυπαίτιος εδώ είναι και το πολύ ελαφρύ πλαίσιο. Δυστυχώς ο άξονας που χρησιμοποιείται εδώ είναι ο ασθενικός 9mm που αν περνούσε από το χέρι μου θα απαγορευόταν δια ροπάλου η χρήση του σε όλα τα 29άρια! Οδηγώντας "με την ταυτότητα στο στόμα" η επιπρόσθετη ακαμψία του μεγαλύτερου άξονα 15mm είναι απαραίτητη καθώς οι 29ρηδες τροχοί ανεβάζουν τις απαιτήσεις. Επίσης, αν ελπίζατε για remote lockout στο τιμόνι, ξεχάστε το -δεν διατίθεται για το RCT3.

Αρκετά όμως με τη γκρίνια, το ποδήλατο μπορεί να είναι μαύρο αλλά η διάθεση μου όταν το καβάλησα μόνο μελανή δεν ήταν! Γιατί; Επειδή το πλαίσιο είναι τόσο "δεμένο" όσο και απέριττο. Επειδή χρειάζεται ελάχιστη ενέργεια να κινηθεί προς τα εμπρός. Επειδή είναι διασκεδαστικό αλλά και ακριβές στην οδήγηση, άκαμπτο χωρίς να είναι "κούτσουρο" και ενδοτικό χωρίς να έχει "σφουγγαρένια" αίσθηση. Το κατευχαριστήθηκα τόσο ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τεχνικά μονοπάτια, όσο και σε σύντομα δυνατά σπριντ. Μπορεί το ελαφρύ πλαίσιο σε συνδυασμό με το βαρύ πιρούνι να κάνουν το ποδήλατο έντονα εμπροσθόβαρο, όμως παραμένει προβλέψιμο. Παρότι οι γωνίες 72° (κούτελο) / 72.5° (κάθετος) είναι πολύ επιθετικές, η συμπεριφορά του Open ήταν απλά σβέλτη και όχι κουραστικά νευρική. Ένα κοντύτερο πιρούνι με διαδρομή 90mm ή 80mm μάλλον θα αγρίευε τα πράγματα περισσότερο και θα απαιτούσε πολλή προσοχή από τον αναβάτη -πράγμα δύσκολο όταν η σούρα χτυπάει την πόρτα.

Open Cycle Hardtail O-1.0

Ο εξοπλισμός του ποδηλάτου είναι καλός, αλλά δεν παίρνει αριστεία. Βαθμολογώ το πακέτο περιφερειακών με 7/10 ενώ στο πλαίσιο δίνω 10/10 -έτσι, το Open Cycle Hardtail O-1.0 Unlimited παίρνει 8/10 και χαρακτηρίζεται ως πλαίσιο-διαμάντι με σχετικά καλό εξοπλισμό. Καλύτερα φρένα και ένας λαιμός σέλας που να μη δημιουργεί προβλήματα θα βοηθούσαν πολύ, όπως και ένας άξονας 15mm εμπρός. Θεωρητικά η έκδοση Limited AXX1 (€10.600) λόγω του πανάλαφρου πιρουνιού Lefty Carbon έχει εξαλείψει το πρόβλημα κατανομής του βάρους, όμως με ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Προτιμήστε το Ο-1.0 αν αγαπάτε τον απόλυτο μινιμαλισμό και την γρήγορη οδήγηση. Όχι, δε βγαίνει σε άλλα χρώματα.

Βαθμολογία:

8/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Open Cycle  |  Αντιπρόσωπος: Bikeme.gr