Specialized Stumpjumper HT Expert WC

Το Stumpjumper ΗΤ είναι το ιστορικότερο μοντέλο της Specialized, αφού το 1981 αποτέλεσε όχι μόνο το πρώτο ποδήλατο παραγωγής της εταιρίας, αλλά και το πρώτο MTB παραγωγής στον κόσμο! Η έκδοση Expert WC (€4.390) ευαγγελίζεται τις υψηλές επιδόσεις μέσω του μινιμαλισμού, φορώντας ένα άκαμπτο carbon πιρούνι εμπρός, μονόδισκη μετάδοση SRAM X01 και ένα σχετικά λιτό φινίρισμα στα χρώματα της εταιρίας με το μεγάλο "S". Ο χαρακτηρισμός "Expert" σημαίνει ότι το μοντέλο είναι το τρίτο από την κορυφή της γκάμας, ενώ το "WC" ότι πληροί προδιαγραφές Παγκοσμίου Κυπέλλου (World Cup).

Specialized Stumpjumper HT Expert WC

Πόσο υψηλές επιδόσεις μπορεί να προσφέρει στο χώμα ένα mountain bike χωρίς έστω εμπρόσθια ανάρτηση; Σε μια εποχή που οι ταχύτεροι επαγγελματίες αθλητές του XCO πλέον αγωνίζονται με ποδήλατα πλήρους ανάρτησης, η ιδέα ενός "ξερού" MTB δείχνει αναχρονιστική. Πριν προχωρήσω στην προσωπική μου εμπειρία από το μίνιμαλ Stumpy Expert WC, οφείλω να σταθώ σε κάποια χαρακτηριστικά του ποδηλάτου που δε γίνεται κανείς να προσπεράσει: Το κομψό design, το ποιοτικό ματ φινίρισμα, την εσωτερική δρομολόγηση των καλωδίων και γενικά την εικόνα που αποπνέει το ολοκληρωμένο ποδήλατο ως ...γλυπτό, αφού η αισθητική του περιφερειακού εξοπλισμού είναι άριστα ταιριασμένη σε αυτή του πλαισίου του.

Specialized Stumpjumper HT Expert WC

Το πλαίσιο είναι κατά πολύ όμοιο με το κορυφαίο S-Works πάνω στ' οποίο αγωνίστηκε το 2014 ο Παναγιώτης Σκυλοδήμος, αλλά με διαφορές στο ύφασμα, τη διαστρωμάτωση και το τελικό βάρος. Μιας και αναφέρθηκα στο βάρος, το συνολικό βάρος του Stumpjumper HT Expert WC φτάνει τον καθόλου εντυπωσιακό αριθμό των 8.89Kg χωρίς πετάλια. Αν συνυπολογίσω περίπου 350gr ακόμη για ένα ζευγάρι πετάλια Shimano PD-M780, έχουμε ένα carbon μονόδισκο "ξερό" mtb βαρύτερο των 9.2Kg. Για να είμαι δίκαιος, το αυξημένο αυτό βάρος οφείλεται κατά πολύ στον αλουμινένιο λαιμό σέλας, στο αλουμινένιο τιμόνι και στις σαμπρέλες (η μετατροπή σε tubeless θα μειώσει αισθητά το βάρος). Με κόστος που πλησιάζει τα τεσσεράμισι χιλιάρικα, η Specialized θα μπορούσε να προσφέρει carbon λαιμό σέλας και τιμόνι προκειμένου να μειώσει το συνολικό βάρος και να κάνει το ποδήλατο πιο ενδοτικό.

Specialized Stumpjumper HT Expert WC

Αν και τα αλουμινένια περιφερειακά του Expert WC δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν από πλευράς άνεσης, βάρους ή "bling factor", το πλαίσιο, το πιρούνι και τα ανθρακονημάτινα στεφάνια του ποδηλάτου δίνουν μια ελαφριά και "ζωντανή" αίσθηση στο σύνολο, το οποίο σε στρωτό έδαφος κυλά σαν κουρσάκι! Βέβαια, η λέξη-κλειδί εδώ είναι "στρωτό", διότι στους κακοτράχαλους χωματόδρομους του Ανατολικού Υμηττού, το ξερό Stumpy με ταρακούνησε τόσο, ώστε να διακόψω την προπόνηση μου και να επιστρέψω σπίτι αρκετά νωρίτερα απ' ότι προγραμμάτιζα. Αντιλαμβάνομαι πως ο χαρακτηρισμός "World Cup" υπονοεί την ιδανική χρήση για το συγκεκριμένο ποδήλατο: απόλυτα στρωτές χωμάτινες διαδρομές, χωρίς πέτρες και νεροφαγώματα. Όμως ακόμη και εκεί, τα συνηθισμένα πλέον rock gardens θα αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο για ένα ποδήλατο χωρίς καθόλου ανάρτηση. Ίσως στα βουνά της Β.Ελλάδας όπου γενικά υπάρχει λιγότερη πέτρα, το Stumpjumper HT Expert WC να προσφέρει μια πιο ευχάριστη εμπειρία οδήγησης στο χώμα.

Specialized Stumpjumper HT Expert WC

Ένα καλό πιρούνι ανάρτησης πραγματικά θα καθιστούσε το Stumpjumper HT Expert WC σοβαρό "όπλο" για αγωνιζόμενους. Φυσικά και το ποδήλατο μπορεί να εξοπλιστεί με εμπρόσθια ανάρτηση μετά την αγορά του, αλλά €4.390 + €??? για μια τέτοια αναβάθμιση εκτοξεύουν το πραγματικό κόστος αγοράς του Expert WC και ο εν δυνάμει αγοραστής του θα μπορούσε σίγουρα να βρει πιο συμφέρουσες προτάσεις, ακόμη και στη γκάμα της ίδιας εταιρίας. Προτάσεις με πιρούνι ανάρτησης και εμπρόσθιο άξονα τροχού 15mm.

Κρίμα, διότι τα υπόλοιπα περιφερειακά του ποδηλάτου είναι εξαιρετικά. Οι τροχοί κυλούν καλά και δίνουν μια ανάλαφρη & ζωντανή αίσθηση χωρίς προβλήματα ακαμψίας, τα Fast Trak/Renegade ελαστικά του είναι αποδεδειγμένα γρήγορα, η μονόδισκη 11πλη μετάδοση SRAM X01 είναι κορυφαία επιλογή (προσωπικά την προτιμώ από την ακριβότερη XX1), ενώ τα υδραυλικά δισκόφρενα Magura MTS συνδυάζουν δύναμη και προοδευτικότητα πολύ καλά.

Specialized Stumpjumper HT Expert WC

Αν υπήρχε ποδηλατικό βραβείο για την κατηγορία "παραλίγο, αλλά δεν" είναι πολύ πιθανό να κέρδιζε το Stumpjumper HT Expert WC. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό ποδήλατο, με σοβαρές όμως ελλείψεις στα περιφερειακά του. Ένα πιρούνι ανάρτησης και ένας ενδοτικότερος, carbon λαιμός σέλας θα το έκαναν πραγματικό αγωνιστικό hardtail. Ως έχει, είναι περισσότερο ποδήλατο Cyclocross παρά πραγματικό Mountain Bike!

Σ.σ.: Η σέλα, οι χειρολαβές και ο λαιμός του τιμονιού στο ποδήλατο δοκιμής δεν αποτελούν αρχικό εξοπλισμό του. Για το λόγο αυτό δεν γίνονται και οι σχετικές αναφορές. Το ποδήλατο μας παραχωρήθηκε για τους σκοπούς της δοκιμής από το κατάστημα To Podilato στον Άλιμο, επίσημο Specialized Dealer.

Τι μου αρέσει στο Stumpy Expert WCΤι δεν μου αρέσει στο Stumpy Expert WC
Γεωμετρία-συμπεριφορά Άχρηστο ως πραγματικό MTB για τη χώρα μας, χωρίς το πιρούνι ανάρτησης
Αίσθηση-ενδοτικότητα Είναι βαρύ για μονόδισκο hardtail χωρίς πιρούνι ανάρτησης
Ποιότητα κατασκευής Λαιμός σέλας - τιμόνι έχουν ξερή αίσθηση και είναι βαριά
Οι carbon τροχοί εξαλείφουν την ανάγκη μελλοντικής αναβάθμισης Φινίρισμα δύσκολο στη συντήρηση (χρειάζεται συχνό καθάρισμα και οι γρατσουνιές/μικροχτυπήματα είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθούν)
Εσωτερική δρομολόγηση καλωδίων  
Ιστορικότητα - "Pedigree"  

 

Βαθμολογία:7/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Specialized

Κατάστημα: To Podilato