Ridley Noah 2009

Αρχές φθινοπώρου, ξεφυλλίζοντας ένα ξένο ποδηλατικό περιοδικό πέφτω επάνω στην παρουσίαση του νέου Ridley Noah. Πραγματικά έμεινα να το χαζεύω, μου έκανε μεγάλη εντύπωση και σκέφτηκα ότι θα ήθελα να το καβαλήσω κάποια στιγμή... Έλα όμως, που έφτασε αυτή η στιγμή!!!

Ο αντιπρόσωπος της Ridley στην Ελλάδα, World of Bike μας παραχώρησε το πρώτο ολοκληρωμένο ποδήλατο που έφτασε στην χώρα μας για τεστ. Ας πάμε όμως να το γνωρίσουμε...

Με την πρώτη κιόλας ματιά βλέπουμε δύο καινοτομίες:

  • Το νέο πιρούνι που ονομάζεται R-Flow είναι "ανοιγμένο στην μέση" κατά μήκους των ποδιών του, για καλύτερη αεροδυναμική αλλά και σταθερότητα. Την ίδια σχεδίαση βρίσκουμε και στον κάθετο σωλήνα του πλαισίου, με στόχο την καλύτερη αεροδυναμική.
  • Καινοτόμο στοιχείο είναι και η βαφή του Noah, όπου εάν προσέξει κανείς από κοντά θα παρατηρήσει ότι σε μερικά μέρη του ποδηλάτου που σύμφωνα με αεροδυναμική μελέτη δέχονται τον περισσότερο αέρα, υπάρχουν ανάγλυφες γραμμές -αυτό το ονομάζεται R-Surface Paint. Η Ridley υποστηρίζει ότι χάρη στο συγκεκριμένο βάψιμο ο αέρας κάνει έναν μικρό στροβιλισμό στα σημεία αυτά, μειώνοντας έτσι την αεροδυναμική αντίσταση.

Να τονίσουμε την προσεγμένη κατασκευή, το αρκετά καλό βάψιμο, τα καλώδια που περνάνε μέσα από τον σκελετό, τις τρεις ρυθμίσεις που έχει η σέλα για να αλλάζουμε τις μοίρες, και τον εμπρός λαιμό του σκελετού που είναι διαφορετικής διαμέτρου (ποιο φαρδύς στο κάτω μέρος για μεγαλύτερη στιβαρότητα...).

Έφτασε όμως η στιγμή να το δω στον δρόμο!

Για αρχή είπα να το τεστάρω σε ευθεία και να κάνω περίπου 60 χιλιόμετρα, όμως γρήγορα κατάλαβα ότι έχω να κάνω με κάτι ξεχωριστό: Με το πρώτο κιόλας ορθοπέταλο φαίνεται η άμεση απόκριση του ποδηλάτου, μεταφέροντας τη δύναμη του αναβάτη απευθείας στο δρόμο!

Σε ξαφνικά σπριντ, ο αναβάτης αμέσως αντιλαμβάνεται ότι ο Noah είναι ένας πολύ στιβαρός σκελετός. Σε μεγάλες ταχύτητες καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ σταθερός ενώ στις στροφές είναι άψογος. Επειδή είδα στην αρχή ότι ήταν σκληρός ο σκελετός, φανταστικα ότι θα ήταν δύσκολο να βγάλω αρκετά χιλιόμετρα... έπεσα όμως έξω!!!

Η ώρα περνούσε επάνω στο ποδήλατο, η όρεξη μου μεγάλωνε για να κάνω παραπάνω πετάλι και έτσι έφτασα στο 95ο χιλιόμετρο, που είχα πολύ καιρό να τιμήσω. Τα χιλιόμετρα πάνω στο Noah βγαίνουν αρκετά άνετα, φυσικά σε αυτό βοηθούν και οι τροχοί Fulcrum, που συμπεριφέρονται αρκετά καλά στους κακοτράχαλους Ελληνικούς δρόμους.

Πραγματικά δεν μου έκανε καρδιά να σταματήσω! Την επόμενη μέρα ήθελα να το δοκιμάσω και σε κάποια ανηφόρα...

Στην περιοχή της Αμαλιάδας όπου έκανα τη δοκιμή, επέλεξα να πάω προς την Κυλλήνη που προσφέρει 30 χιλιόμετρα ευθείας και μετά ν' ανέβω στο Κάστρο, μια ανηφόρα με μήκος 8 χιλιόμετρα και μέση κλίση στα 3% (η μεγαλύτερη στα 7%).

Από την αρχή της ανηφόρας σκέφτηκα ότι, έπεσα μέσα σε αυτό που είχα πει στην αρχή, δηλαδή πως έχω να κάνω με ένα "πραγματικά ξεχωριστό" ποδήλατο... Στο ορθοπεταλο με βαρύ πάτημα, δίνει στην άσφαλτο ότι δίνεις και στο πετάλι... ακριβώς όλη σου την δύναμη...

Επειδή πρώτη φορά στην ζωή μου καβαλούσα δισκοβραχίονα με πάτημα 50-34, μου έκανε πολύ θετική εντύπωση γιατί και στην ευθεία σε αφήνει να στροφάρεις και να βγάζεις εύκολα μέση ταχύτητα πάνω από 30 χιλιόμετρα, αλλά και στην ανηφόρα που ανέφερα πιο πάνω, να μην χρειαστεί να βγάλεις τον μεγάλο δίσκο!

Τα περιφερειακά της Sram δουλεύουν άριστα θα έλεγα: Αν και φίλος της Campagnolo, μου φανήκαν πολύ ωραία και εύκολα στη χρήση τους.

Το τέλος της προπόνησης με βρήκε να έχω κάνει πολύ άνετα 75 χιλιόμετρα με μεγαλύτερη από 30 χιλιόμετρα μέσης ωριαίας ταχύτητας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτό με βοήθησε πολύ η γεωμετρία που έχει το συγκεκριμένο ποδήλατο και η άνεση που προσφέρει. Ήταν ένα πολύ ωραίο διήμερο συμβίωσης με το Ridley Noah και το χάρηκα αρκετά...

Εξοπλισμός Ποδηλάτου:

Χειριστήρια Sram Red
Φρένα Sram Red
Δισκοβραχίονας Sram Red (50-34)
Σασμαν εμπρός / πίσω Sram Red
Δεκαπλέτα Sram Red (25-12)
Τροχοί Fulcrum Racing Zero
Ελαστικά Vredestein
Τιμόνι 4ZA Carbon (Η 4ΖΑ είναι εταιρεία της Ridley)
Σέλα 4ZA
Παγουροθηκη 4ΖΑ

Βάρος ποδηλάτου κατά την εταιρία: 7.99Kg. Βάρος ποδηλάτου σύμφωνα με τη ζυγαριά μας: 7.40Kg. Τιμή: €6.100,00

Βαθμολογία:
9/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Ridley-Bikes.com

Αντιπρόσωπος: Worldofbike.gr